Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как начина на спане влияе на връзката ви

 

Оценка: (0/5)

 
 

Да се мушнеш под топлото одеяло, да гушнеш своя любим и да заспиш – безценно. От друга страна, можеш спокойно да се наспиш и в своето собствено отделно легло.

Как начина на спане влияе на връзката ви

Никой няма да хърка, да те рита и да ти дърпа одеялото. Така че въпросът е – да спите заедно или отделно? Виж какво разбрахме за сънят ти и как той влияе на връзката ви.

Защо спим заедно?

Колкото и да е странно, най-вече защото това е традицията. Съвместният сън ни се струва нещо нормално, а желанието на партньора да спи отделно – сигнал за това, че има проблем в отношенията. В действителност има много причини за спането отделно. Но защо все пак ни е нужно да спим заедно? Отговорът е ясен: когато се влюбваме, ни се иска колкото се може по-често да докосваме любимия човек. Искаме да прекарваме възможно най-много време заедно с него. Положението, в което спим, прегръщайки взаимно партньора си, се нарича „меден месец”. Да спиш така всъщност е страшно неудобно, но влюбените успяват да прекарат така цялата нощ. Нищо чудно, предвид факта, че и през деня постоянно се държат за ръце, целуват се и се прегръщат. А след това, първо, спането заедно просто се превръща в навик и второ, не всички могат да си позволят отделни легла.

Плюсове на спането заедно

Спането заено е близост. Ако и ти, и мъжът ти сте кинестетици (възприемате общуването с другия най-вече чрез тактилни възприятия – бел. пр.), то спането заедно ви е просто необходимо. Визуалите и аудиалите просто лежат заедно в леглото, а вие продължавате да си общувате. Докосванията са ви необходими, за да се чувствате двойка, но имате ли възможност да пипнете другия през деня? Най-вероятно не. Затова спането заедно е важна част от отношенията ви и не си струва да се отказвате от него. И най-вероятно спите с едно одеяло, нали?

Как начина на спане влияе на връзката ви

Спането заедно си е спонетанен секс

Изследванията са показали, че партньорите, които спят в едно легло, правят любов по-често. Което, като цяло, е доста логично. Отделните легла не прегразполагат към спонтанен секс, а общата спалня – напълно.

Спането в едно легло си е общуване

Спането един до друг облекчава комуникацията. И двамата сте си легнали вече, но още не сте заспали – прекрасен повод да си поговорите. На спалнята нищо не ви дели и това предразполага към по-близък разговор.

Ако спите заедно, ти не се страхуваш от тъмното и какво ти да било друго

И в това няма нищо смешно. Не само децата, които са си измислили Торбалан, се страхуват да спят сами. Това се случва и на зрелите жени, когато се тревожат. Ако това състояние предизвиква кошмари през нощта, то спането заено е условие, което е необходимо за нормалния начин на живот.

Минуси на спането заедно

Как начина на спане влияе на връзката ви

Трудно е да се наспите заедно, по някой път...Възрастният човек се нуждае от спокоен, непрекъснат сън в продължение на 7–8 часа. „Отново не се наспах” – това не е шега. Здравият сън е базова потребност на организма, също както храната и водата. Ако го пренебрегваш, можеш да си причиниш сериозни здравословни проблеми, включително и клинична депресия. Затова, ако партньорът ти ти пречи да спиш – хърка, върти се и те отвива, спането заедно ти вреди. Или съответно на него, ако ти правиш тези неща.

Несъвпадане на биоритмите

Ако ти си сова, а твоят любим е чучулига, спането заедно се превръща в мъчение. По-лесно е да спите отделно, отколкото ежедневно да чуваш въпроса „Е, ще си лягаш ли вече, или не?”. А след това, когато ти се доспи, се опитваш да се мушнеш в леглото без да събудиш партньора си.

Защо спим отделно?

Свикнали сме с това, че трябва да има някаква особена причина, за да спим разделени. Например децата. Бебето не може да заспи, бебето е болно, бебето се страхува, бебето иска да спи с родителите си, но няма място за тримата в едно легло. И ето – съпрузите свикват с отделните легла. Проблемите във взаимоотношенията също са причина за спане отделно. Общо взето се създава впечатлението, че сънят в различни кревати е вариант за двойките с дълъг стаж. А всъщност е въпрос на желание и възможности. Защото и спането отделно си има своите плюсове.

Плюсове на спането отделно

Възстановяване на личните граници. Ако живеете в мегаполис и работите много, то личните граници се размиват. Никога не оставате сами. Никой не спазва нито физическа, нито емоционална дистанция, през целя ден нямаш възможност да останеш насаме със себе си. Редките моменти на уединение прекарваш в банята – и толкова. Това не е достатъчно. Сънят в собственото легло е прекрасен начин да останеш сама, дава ти възможност да се успокоиш.

Спането отделно поддържа сексуалното влечение

Двойките, които спят заедно, правят любов по-често. А двойките, които предпочитат съня отделно, получават по-ярки впечатления от секса. Ако спите отделно, то по-рядко се виждате голи, по-рядко се докосвате. Това означава, че телесният контакт не се превръща в ежедневна, съвсем не сексуална история.

Минуси на отделното спане

Как начина на спане влияе на връзката ви

Изглежда сякаш нещо във връзката не е наред

Ако сте спали заедно, а след това изведнъж сте решили, че отделните легла са по-удобни, може да ви се стори, че това е знак за проблем във връзката. Да, дори и ако и двамата сте се уговорили и и двамата сте съгласни с това, че така ще е по-добре. Ако любимият човек се отделя физически, е сложно да се отървеш от усещането, че това не е без причина.

Маскиране на проблема

От друга страна, напълно е вероятно наистина да има проблем и по този начин да се опитвате да „избягате” от него. Но всъщност това означава, че просто отлагате неизбежното.

**И все пак – как е по-добре да спите?

Отговорът е очевиден:няма вариант, който да е подходящ за всеки. Още повече няма и вариант, който еднозначно да е подходящ за конкретната двойка. В различните периоди на съвместния ви живот може да е по-удобно ту едното, ту другото. Важно е да разбереш следното: и спането заедно, и спането отделно е абсолютно нормално. Всъщност не е важно как спите. Важно е потребностите ви да съвпадат.


Виж ощеНово в Cosmo