Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да спасиш планетата

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Крайно време е Земята да стане едно по-добро място за живеене и ти също можеш да помогнеш, въпреки че не се казваш Бриджит Бардо. От една страна, ще спестиш от ценните ресурси на планетата, които намаляват всеки ден, а от друга - от сметките си.

От десетилетия учените и еколозите предупреждават, че нашето кътче от Вселената в опасност. Всеки ден сме изправени пред избора да променим начина си на живот, или в обозримо бъдеще да живеем в истински ад – недостатъчно водни ресурси, непредвидим атмосферни условия и още много, мно-о-ого проблеми. Миналия февруари Междуправителствената агенция по промените на климата разкри стряскащи факти за глобалното затопляне. В доклада, изготвен от 600 представители на 40 страни, се прави страшното заключение, че измененията в последните години се дължат до голяма степен (близо 90%) на отделянето на въглероден диоксид. Тоест става въпрос за човешка грешка. Другата лоша новина: ако продължаваме така, температурите ще се повишават още и още, което ще води до нови проблеми.

Вече има много държави и институции, които работят по въпроса, но когато четеш тази тревожна статистика, неизбежно си задаваш въпроса дали всеки един от нас не може да направи нещо. Отговорът е: и още как! Найнджъл Кембпъл от Грийнпийс е един от хората, убедени, че ако промениш някои свои навици, ще постигнеш доста добър резултат. “Най-важното е да намалиш количеството на въглероден диоксид, който е основният газ, предизвикващ парников ефект - обяснява Кемпбъл. - С няколко прости действия в ежедневния си живот можеш да предотвратиш екологична катастрофа.”

С помощта на Грийнпийс и други експерти решихме да те въоръжим с набор от супер лесни стратегии. Не забравяй, че да мислиш екологично, е и модерно. Камерън Диас, Кайли Миноуг,  Гуен Стефани, Магдалена Малеева и дори сладури като Леонардо Дикаприо, Джордж Клуни и Джош Хартнет признават, че спазват правилата, които ти предлагаме, защото вярват, че това е важно.

Класическите електрически крушки са голям потребител на енергия. Но ако ги замениш с енергоспестяващи, разходът ти ще падне с 60% и ще спестиш на планетата впечатляващите 150 кг въглероден диоксид годишно. Къде да ги намериш? Вече много магазини за домашни потреби ги предлагат. Макар да са по-скъпи от другите крушки, те често имат дълга гаранция и могат да светят с години, намалявайки значително сметките ти за ток.

За производството на замразени храни се използва 10 пъти повече енергия, отколкото за пакетирането на пресните, затова предпочитай зеленчуци, които не са седели във фризера. Да не говорим, че те са в пъти по-полезни от обработените.

Опитай се да минеш пак на текстилни носни кърпички, които сигурно са далечен спомен от детството. Звучи ужасно? Може би, но само тях можеш да използваш отново и отново и по този начин да спестиш енергия. Така помагаш на дърветата, които се изсичат, за да се направят от тях салфетки. Не забравяй, че те преработват въглеродния диоксид и са белите дробове на планетата.

Ако знаеше колко много от почистващите продукти съдържат токсични химикали, които тровят природата, вероятно нямаше да посягаш към тях в магазина (да не говорим, че самата идея да използваш отрови в домакинството, си е ужасна). Вече има много екологични продукти, които излизат на пазара и е добре да се ориентираш към подобни марки.

Със сигурност притежаваш някои неща, без които мислиш, че не можеш да минеш (като мобилен телефон или mp3 плейър). Внимавай обаче да не оставяш зарядните им в контакта, защото изразходват ненужно електроенергия, заради което ги наричат „енергийни вампири“.

Телевизорът, DVD-то и уредбата харчат ток, когато са на Stand by – направи им общ бушон или ги изключвай от контакта, когато излизаш, или поне когато отиваш във ваканция.

Каква е разликата между 23 и 24 градуса? Не е кой знае колко, нали? Почти половината от енергията, която използваме в домовете си (и още по-голяма част от тази в офисите), е за охлаждане и затопляне на помещенията. Нагласяйки термостата с един градус по-нагоре (или надолу през зимата), ще намалиш годишните вредни емисии от въглероден диоксид с 900 кг.

Купувай електрически уреди, които са с висок енергиен клас. Моделите A++ са най-икономични, следвани от A+, A, B, C. Това е особено важно за машинариите, които са включени непрекъснато като хладилниците. Лаптопите консумират по-малко енергия от настолните компютри. Освен това се оказва, че скрийнсейвърите не пестят почти нищо, както твърди името им. Изключването на PC-то увеличава живота му, а не обратното, убедени са компютърните специалисти.

Всяка година хиляди акри гори в Канада, Финландия и Русия се изсичат, само за да се задоволи нуждата от нови хартиени продукти. Ако използваш винаги, когато можеш, рециклирана хартия (в офиса и в домакинството), ще помогнеш лично за спасяването на зелените пространства. При това за производството й се използва от 70 до 90% по-малко енергия.

Телевизор с голям екран, ползван 6 часа на ден, е виновник за генерирането на половин тон вредни емисии. Отново просто решение: изгаси го, когато не го гледаш.

Поддържай автомобила си, не само за да не те остави на пътя - така той ще стане по-икономичен и ще намали вредните газове, които изпуска. Ако само 1% (да, цифрата е вярна) от шофьорите си поддържаха добре колите, на планетата ще се спестят почти 500 0000 кг въглероден диоксид.

Бамбукът има огромна роля за намаляването на отсечените гори, защото за разлика от другите дървета той расте буквално за секунди. Потърси продукти от него и други естествени материали – произвежда се дори бамбуково спално бельо, което е удобна алтернатива на памучното. Можеш да намериш интересни предложения за дрехи по екологичната тема в The Earth Collection, които отвориха наскоро магазин и в София.

Найлоновите торбички са ужасни! Няма да ти натежи, ако в чантата си имаш една за всеки случай и я използваш многократно. Отскачайки до магазина за две кисели млека, прецени дали не можеш да ги пренесеш без пликче – не е чак толкова неудобно, а пластмасата, която ще изхвърлиш утре, ще се разгражда стотици години в почвата.

Засади дърво. Дърветата са богатство. Ако се чудиш кога е подходящото време и къде да го посадиш, потърси контакти с екологични организации в Интернет.

Горещите и дълги душове може да са наслада за душата, но едва ли някога си се замисляла колко много енергия отива, за да се загрее цялата тази H2О. Замени главата на душа си с по-малка (можеш да го направиш лесно и сама) и готово! Така спестяваш на планетата 150 кг въглероден диоксид, който иначе би бил използван за затоплянето на струята. Остави ваните за специални случаи.

Тъй като сме на темата, знаеш ли, че това кап-кап-кап, което се носи от крана в банята или казанчето на тоалетната чиния, освен че е досадно, си представлява живо убийство на 10 000 л вода годишно! Единственото, което трябва да направиш, е просто да извикаш водопроводчик. Спирай водата, когато си миеш зъбите, това също е жест, с който се държиш отговорно, колкото и дребен да ти изглежда.

Телевизор с голям екран, ползван 6 часа на ден, е виновник за генерирането на половин тон вредни емисии.

Ако искаш да помогнеш на планетата, можеш да отидеш на gorichka.bg за още идеи!

 


Виж ощеНово в Cosmo