Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да прогониш периодичните депресии

Деница Сивева
 

Оценка: (0/5)

Потиска ли те дъждовното време? Или задължително проливаш литри сълзи навръх рождения си ден и други произволно избрани празнични дати? С нашия наръчник от полезни идеи ще се справиш по-лесно с мрачното настроение, което те връхлита периодично и в най-неподходящия момент.

К

ак се отразяват на тонуса ти нормални неща като смяната на времето и ниските градуси на термометъра навън? Идва ли ти да се заровиш под одеялото за целия зимен сезон, за да чакаш на спокойствие края на света (който този път вече със сигурност наближава)?! Спокойно, не си само ти. Това било масово явление и се наричало есенно-зимна депресия – поне така казаха в едно телевизионно предаване.

А случва ли ти се без видима причина да изпаднеш в дупка насред коледното тържество? Или да ти стане тъпо по средата на съботното парти, докато приятелите ти са във вихъра на купона? И това е в реда на нещата. Невероятно, но факт, колко е лесно да ти се развали настроението по време на най-веселите събития. Сигурно ти звучи странно, но напук на всякаква логика човек често се чувства самотен и тъжен в моментите, когато от него се очаква да е на седмото небе от щастие. Или поне да се забавлява подобаващо. За зла беда обаче, без да искаш, точно тогава се замисляш по-сериозно над нещата от живота и започваш да правиш лични равносметки, на които не е ясно къде ще им излезе краят.
Но има начини да се справиш с коварните причинители на мрачно настроение и да се научиш да не се поддаваш на излишна меланхолия. Виж как да излезеш от капана на  най-разпространените весело-тъжни ситуации.

Няма нищо по-хубаво от лошото време
Като заглавие на книга – може би. Но в реалния живот – едва ли. Летните фиести и слънчевите дни отдавна отминаха, при това неусетно, както всичко хубаво на този свят. Че сезонът на високите температури тази година беше от кратък по-кратък е едно на ръка. Но това ли е единствената причина да имаш вид на буреносен облак? Ако колегите ти познават, че навън вали, само по твоята вкисната физиономия, изглежда, си станала жертва на сезонно емоционално смущение, казано по научному...Това е меланхолично настроение, което те обхваща периодично в точно определено време на годината – в случая през зимата (хм, някои земни създания са си решили въпроса кардинално – със зимен сън! Не е ли гениално?!). Впрочем има хора, които страдат от подобен род променливо настроение и през лятото, твърдят психолозите.

Другите симптоми на есенно-зимната потиснатост са умора, силно желание да похапваш сладки храни, нарушен сън и слаба имунна система, като не е задължително да ги изпитваш в остра форма. „От края на октомври, когато връщаме часовника назад, буквално изпадам в летаргия. Минава поне месец, докато свикна с мисълта, че се стъмва толкова рано. А и като си представя студа, който ни чака, и перспективата нонстоп да съм огъната в катове вълнени дрехи, съвсем ми се разваля настроението и нямам желание за нищо“, обяснява своята непоносимост към лошото време Ралица (27) от София.

Рецепта срещу меланхолия:
Нормално е мрачната метеорологична прогноза да те настрои на песимистична вълна. Но не мисли постоянно за това. Приеми го като факт (макар и неприятен) и след това се опитай да направиш нещо, което ще те накара да се почувстваш в по-добра форма. Като начало защо не се насладиш на чаша вкусно какао и забавна комедия на DVD-то? Препоръчително е през този период на годината да приемаш повече витамини, калций, магнезий плюс билкови чайове, които ще ти подействат успокояващо.
Ето още няколко изпитани трика за прогонване на мрачните мисли: боядисай стаята си в светли тонове, така ще ти стане по-светло и на душата; наблегни на спорта – ще повишиш градуса на настроението си, защото ще се заредиш с енергия. Изобщо физическата активност, дори да е най-обикновено ходене пеша, ще ти помогне много по-лесно да преодолееш промените във времето. Ако имаш възможност, отиди на почивка за няколко дни, за да се освободиш от стреса.

Данданията покрай рождения ти ден
Предполага се, че това е Лично Твоят Ден в година и трябва да празнуваш като невидяла. Но въпреки това (или тъкмо по тази причина) се оказваш последният човек на земята, който се забавлява на тази дата. Нещо повече – ходиш нагоре-надолу със свит стомах и по никакъв начин не можеш да се отървеш от неприятното чувство на празнота и печал, което те гложди под лъжичката. Нямаш видима причина да се оплакваш от живота, но нещо неопределено те бута надолу по емоционалната стълбичка, докато не се стовариш с пълна сила на дъното. Извинявай, но досега не трябваше ли вече да си изпълзяла обратно на светло от прочутата Сатурнова дупка, която не прощава на никого преди рождения му ден? Очевидно не. Но не бързай да решаваш, че повредата е в твоя телевизор – повечето хора изживяват страхотен стрес и един куп негативни емоции точно на тази ужким радостна дата.

Първо, защото от теб се очаква непременно да си в цветущо разположение на духа и да се забавляваш някак си „по задължение“. А това само още повече влошава положението. Второ, цялата организация покрай мероприятието ти е скъсила живота дни преди паметната дата, а навръх нея вече си толкова изтощена от притеснения дали всичко ще мине гладко, че не ти е останала капка енергия за големия купон. На трето място, но не по важност, идва неизбежната житейска равносметка, до която стигаш в този момент. Заради по-горните причини много хора буквално ненавиждат рождения си ден, повярвай ми.
„Миналата година нямах намерение да правя нещо специално по случая, а само най-обикновено събиране с приятели. Но се оказа, че някои не бяха в София, а на други не им беше до късни купони, понеже на следващия ден са на работа – разказва Диляна (26), графичен дизайнер. – Накрая на вечерта стоях с две приятелки в едно заведение и се чувствах толкова самотна, че чак ми се ревеше. Имах чувството, че на никого на този свят не му пука за мен.“
Със сигурност поне веднъж си имала подобни терзания. Да не говорим, че жените сме по-емоционални и сме склонни да драматизираме, ако някой приятел/ка забрави да ни честити, или дори ако се обърка нещо супер дребно в плановете ни за голямото събитие.

Рецепта срещу меланхолия:
Всъщност проблемът е, че в такива моменти вдигаш прекалено високо летвата на очакванията. Вследствие на което накрая обикновено се разочароваш. Освен това рождените дни ни напомнят, че остаряваме (бавно, неусетно почти, както се пееше в доброто старо парче...). Затова на тази дата обръщаш особено внимание на живота си и започваш да го разглеждаш под лупа. Ситуацията става още по-зле в случай, че иде реч за ключова годишнина – да речем, навършваш 30. Ако навръх подобна дата си дадеш сметка, че не си постигнала целите, които си си набелязала до тази възраст, нищо чудно да изпаднеш в подчертана раздразнителност.
Най-добре да си изясниш максимално точно какво чувстваш и да не го оставяш да те гложди отвътре. Емоциите са важно нещо, те ти дават обратна връзка за отношението ти към живота, за очакванията и самочувствието ти. Така че няма лошо да си дадеш сметка докъде си стигнала, но избягвай да мислиш постоянно за онова, което си пропуснала. Как ще възприемеш положението, зависи изцяло от теб. Защо не влезеш в ролята на оптимиста, който вижда чашата наполовина пълна? На бас, че в живота ти са се случили един куп готини неща досега – щурите студентски години, горещите емоции с инструктора по сноуборд, денят, в който ти подариха любимата котка. А сега бегом марш да се забавляваш на партито!

Четири сватби... и още няколко празнични мъчения
На този ден е съвсем в реда на нещата да имаш чувството, че си попаднала в деветия кръг на ада, ако... ти си булката. Но не е ли странно, че изпитваш почти същото усещане и на сватбата на четвъртата си братовчедка, да речем? Докато гостите ентусиазирано викат „Гор-чи-во!“, теб те е налегнало възможно най-мрачното настроение, гледаш лошо и не можеш да се отървеш от убеждението, че не си на мястото си. Чуй ободряващата теория на психолозите: често се случва човек да се потисне по време на важни събития, където е заобиколен от щастливи лица, защото сравнението с тях го кара да се чувства неадекватен. А ние ще добавим още няколко варианта за обяснение: възможно е въпросната дата да поражда неприятни асоциации у теб, примерно за раздялата с гаджето. Или се дразниш от факта, че половината рода се изрежда на кръгъл час да те пита няма ли най-после и ти да „ги зарадваш“ (разбирай да се омъжиш), защо си без кавалер и прочие мили и загрижени коментари, които са в състояние да извадят от нерви всеки нормален човек.

Рецепта срещу меланхолия:
При достатъчно добро желание можеш да видиш хубавото във всяка ситуация. Настрой се положително (това не го чуваш за пръв път, нали?) и се порадвай на факта, че един куп хора, които са ти скъпи на сърцето, са се събрали на този ден и празнуват. Използвай момента да се видиш най-после с братовчед си, с когото не си се засичала от тинейджърските години, или прекарай времето с любимата си леля. Между другото, обърни внимание на факта дали съществува някаква закономерност в лошото ти настроение – тоест, дали винаги ти потъват гемиите на сватба. Откриеш ли връзка между събитието и емоционалното си състояние, считай, че си направила първата крачка към решаването на проблема.

Цветя и рози за Свети Валентин
Ако си необвързана, 14-и февруари със сигурност ти е най-омразният празник в годината. И няма как да е другояче – това е ден, представи си, цял ден, посветен специално само и единствено на любовта. Има ли нужда да обясняваш още защо обикаляш наоколо с провесен нос?
Не че е лошо да си соло, но никой не обича да му напомнят, че няма с кого да изкара въпросната дата, нарочена за празник на любовта. А на Св. Валентин се случва точно това – просто не можеш да избегнеш романтиката и сладникавите сърчица, които валят отвсякъде. Сега няма да спорим дали е полезно или не да съществува ден на влюбените/ден на жената/ден на победата..., опааа, това го чествахме едно време. Така или иначе празниците са хубаво нещо, нали важното е купон да става! Но дори да си средностатистически влюбена, всичките блудкаво-сантиментални ритуали на тази дата като нищо ще вземат да те откажат от чувствата ти.

Рецепта срещу меланхолия:
Най-важното е да проумееш, че това е просто един нормален ден в годината като всички останали. Няма специална личност, с която да го споделиш? Голяма работа! Защо не обърнеш ситуацията в твоя полза и не се порадваш на свободата си, докато все още я имаш в чист вид? Сега е моментът да се развихриш по магазините, или да заформите щуро парти с приятелки. Или пък си вземи сълзлив женски филм и най-безотговорно се отдай на преяждане с пуканки.

Новогодишната криза
Предполага се, че те очаква грандиозен купон, но въпреки това се чувстваш мистериозно заядлива и потисната. Дали не е заради жестоката дилема коя рокля, за бога, да облечеш, така че да изглеждаш зашеметяващо в дванадесетия час? Или се бориш с угризенията на съвестта, понеже искаш да си останеш вкъщи с гаджето, докато приятелките ти държат да празнуваш с тях. „Ужасно се изнервям, докато реша какво да облека, така че хем да не загина от студ, хем да изглеждам модерно. Ако оставам в София, обикновено се налага да обиколя няколко партита и само като си помисля, че може да попадна в тъпо задръстване точно в полунощ, се натоварвам още повече!“, обяснява Вяра (25), инструктор по аеробика.
Проблемът обаче не е само в стреса покрай празника. Също както на рождения ти ден, краят на годината те притиска да направиш равносметка, да видиш колко далеч си стигнала и да начертаеш поредния голям план за бъдещето. Още ли се чудиш  защо си толкова раздразнителна?

Рецепта срещу меланхолия:
Избегни терзанията, които си причиняваш в последната минута, като планираш вечерта си предварително. Взимай практични решения и не мисли прекалено много за изминалата година. Опитай се да се концентрираш върху това, което се случва в момента, и да дадеш всичко от себе си на партито. Време за равносметки винаги ще се намери. В дебелите книги пише, че колкото по-добре се грижиш за себе си и за своите потребности, толкова по-щастлива ще се чувстваш. С други думи, ако живееш така, както ти харесва, и си достатъчно самоуверена и оптимистично настроена, значи всичко е точно! Повярвай, че си най-добрата и ще си готова да пристъпиш в новата година с усмивка на уста.

На борба с лошото време
Не задълбочавай зимната летаргия, като се обличаш в мрачни тонове. Ще ти подейства ободрително и дори сгряващо на тялото и душата, ако сложиш ярки дрехи – да речем, в червено, оранжево или жълто, или поне аксесоари в подобен цвят.


Виж ощеНово в Cosmo