Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

„Как да кажа на приятелката си, че...?“

Деница Сивева
 

Оценка: (5/5)

Някои парливи теми изискват висш пилотаж по деликатност, когато трябва да ги обсъждаш, дори с най-добрата си приятелка. Няма страшно, Cosmo е тук, за да ти помогне да се справиш със заплетените ситуации, които предполагат свръхтактичност от твоя страна.Прекалената откровеност понякога се оказва доста надценена добродетел. Вярно, има неща, които приятелката ти трябва да чуе точно от теб и е просто задължително да влезеш в ролята на вестоносеца, който съобщава лошата новина. Какво да се прави, приятелите са и за това! Но въпросът е как да подходиш към деликатната тема.

Чувала си, че пътят към ада е постлан с добри намерения, нали? Тъкмо за това говорим – вместо разбиране и сърдечни чувства, тактиката „Трябва непременно да ти кажа...“ може да предизвика обратния ефект на онова, което си имала предвид. Освен че ще причиниш на човека насреща повече болезнени емоции, отколкото е необходимо, в най-лошия случай рискуваш да те помислят просто за злобна кучка, която плете интриги, или се бърка в чуждия живот. И не само да не те разберат правилно, но и да забъркаш още по-голяма каша. Върви обяснявай после, че си действала с най-добри намерения и от чисто приятелски чувства.

Подходът „Право куме, та в очи“ не единственият възможен вариант. Взривоопасната материя изисква тук-там хитри редакции на информацията, които можем да сложим под общия знаменател „тактичност“ плюс искрена загриженост от твоя страна. Помни, че крайната ти цел е да бъдеш полезна на приятел, когото държиш да запазиш като такъв. Затова по-добре тръгни по заобиколния път, когато се налага да си говорите по трудни въпроси.

Женският синдром

Сцената:
Виждала си я по филмите. На приятелката ти с мъка й се откъсва от сърцето добра дума по твой адрес, но за сметка на това бързо копира всичко, което правиш. По ирония на съдбата тя яде, каквото ти си поръчаш, носи, каквото ти носиш, купува, каквото купуваш и ти, повтаря думите ти... Дори започваш да се чудиш дали всъщност не сте близначки – външно и вътрешно. След кратък размисъл по темата отново се връщаш на версията за най-обикновена форма на плагиатство. Защото по неведоми пътища тя се е сдобила точно с онази чантичка, която й показа на витрината и смяташе да си вземеш, или с досущ същата прическа, по която ти въздишаше в списанието. Слава богу, че поне не живее у вас. Но пък нищо не й пречи да се среща с мъжа, когото наричаш „Гаджето ми“ (в този случай естествено би трябвало автоматично да я зачеркнеш от графа „приятели“)... При всички положения има нещо гнило в цялата работа, за което и тя самата може да не си дава сметка.

Казано направо:
Пресмяташ три възможни варианта: тя или е луда по теб, или те смята за конкуренция, или страда от натрапчива и силно досадна мания. 

COSMO съвет: Нищо чудно да става дума за безкрайно и изумително обожание на твоята скромна личност. Или пък приятелката ти да не се чувства достатъчно уверена в собствените си качества и да смята, че не е толкова готина като теб. Възможно е момичето все още да не е наясно със себе си, което, впрочем, в по-зряла възраст може да се окаже сериозен проблем. Без значение за какво става въпрос, ако държанието й те изкарва от нерви и внася напрежение в отношенията ви, ще трябва да си изясните положението.

„Веднъж с Ели се появихме на някакъв купон напълно еднакво облечени, от глава до пети! “, спомня си Валерия (27) от София. Не се почувствала особено поласкана от този факт, нищо че по-голям комплимент от това, здраве му кажи! В дебелите книги по психология препоръчват в подобни деликатни ситуации още в началото на разговора да обясниш, че държиш на приятелството ви и да накараш отсрещната страна да разбере, че в никакъв случай няма да прекъснеш дипломатически отношения с нея. След като посочиш проблема, попитай дали нещо не я тормози и дали не иска да го сподели с теб. Имай предвид, че неувереността в себе си може да е болно място за дружката ти, затова се опитай да подходиш с нужното разбиране.

На местопрестъплението
 
Сцената: Не само, че до ушите ти са стигнали пиперливи слухове, но си видяла прегрешението със собствените си очи: гаджето на приятелката ти – същият онзи, който се кълнеше, че е затънал до гуша в работа и е вечно неоткриваем на мобилния си – пред смаяния ти поглед да танцува сластно с непозната девойка, докато трябваше да бъде на семинар в Боровец. При това не става въпрос за моментна загуба на присъствие на духа вследствие на n на брой изпити водки, защото два дни по-късно го виждаш под ръка със същото момиче на разходка на Витоша, трезвен като краставичка и ухилен до уши. Когато отново ги засичаш, този път в киното, романтично гушнати един в друг, да си делят обща кутия пуканки, решаваш, че освен ако той не е гид с консумация, всичко видяно дотук едва ли е по работа.

Казано направо: Мислиш, че гаджето на приятелката ти е долен лъжец и й изневерява.

COSMO съвет: Постави се на нейно място, как ще реагираш ако някой ти стовари като гръм от ясно небе подобна гадост?! В 90% от случаите ще бъдеш посрещната на нож, когато директно заявиш: „Слушай какво, той ти изневерява!“ Освен ако не си документирала прегрешението със снимков материал! Желанието на Звезда (31) да постъпи като добър приятел й коствало отношенията с Валя: „Казах й, че съм видяла гаджето й с едно момиче, с което изглеждаха доста близки. Но той успя да я убеди в най-старата лъжа на света – че му е просто братовчедка. Накрая аз излязох злобна кучка, която разпространява неверни клюки. Лора дори спря да ми говори.“

Положението винаги става напечено, когато нещата опрат до твоите дружки и техните гаджета-лъжци. В този случай щеш, не щеш поемаш риска на посредника, който може да бъде „отстрелян“ при съобщаването на лошите вести. От друга страна, не е честно да се правиш, че не знаеш нищо. Преди да се разприказваш обаче, прецени внимателно ситуацията и помисли как приятелката ти ще понесе истината. Дали ще я съсипе, или ще й помогне по някакъв начин? Ако тя е на път да се обвърже сериозно, примерно, готви се да се жени за този човек, тогава нямаш право да мълчиш. Първоначално неприятната информация може да й разбие илюзиите за живота, но в дългосрочен план ще й бъде доста по-полезна, отколкото ако си остане в блажено неведение. В случай че просто се размотава с него, без изгледи за нещо ангажиращо на хоризонта, и се чувства достатъчно щастлива, нужно ли е да й вгорчаваш живота? Възможно е въпросният тип да е просто някой, от когото тя има нужда в конкретния момент.

Наистина има женски приятелства, които се разпадат, щом в картинката се намеси трето лице от другия пол.  По простата причина, че някои момичета обожествяват половинките си, когато са хлътнали до ушите, и сляпо  им вярват, без значение дали те го заслужават или не. Затова често пъти намират оправдания за „грешките“ им, а ти излизаш долна интригантка.

За да сведеш до минимум подобни рискове, бъди максимално деликатна, когато съобщаваш на приятел неприятната новина, че е предаден от някого, на когото вярва. И избягвай да набъркваш себе си в ситуацията с  интерпретации по темата или компетентно мнение. Просто изложи фактите: какво си видяла, кога и къде. След това остави човека да реши проблема „на четири  очи“ с когото трябва и както прецени за добре. Негова работа е какво ще направи с информацията, която си дала.

Емоционалният вампир

Сцената:
Добре, приемаме, че приятелката ти е в бездънна Сатурнова дупка, че това е черната година в нейния живот... или, меко казано, хич не й върви напоследък. Но онова, което прави, не е просто разтоварване, а буквално стоварване на океан от негативни емоции, барабар с цялото световно нещастие върху бедната ти главица. Да си го кажем направо – използва те като кошче за душевни отпадъци, изтривалка за крака (в емоционален смисъл), отдушник или както искаш, така го наречи. Въпросът е, че перманентните й оплаквания от живота определено започват да скъсяват твоя. Тя ти звъни по малките часове на нощта да злослови за бившия си, рано сутрин, за да се оплаче от шефа си, около обяд, за да се ожали колко е натоварена в службата и точно след работа, за да ти съобщи, че е изморена от всичко. Всеки път, когато се срещате, има вид на скършена топола и буквално ти изпива силиците с унилия си поглед. Стои с нещастна физиономия и не обелва и дума, какво я мъчи този път, само от време на време пуска дълбоки прочувствени въздишки. С две думи, сложила е ултрамегасупер черни очила и всеки твой опит да разведриш буреносните облаци над главата й е посрещнат с още по-голямо неодобрение.

Казано направо:
Тя ти изсмуква жизнената енергия и повече не можеш да търпиш това.

COSMO съвет: Време е да вземеш мерки по въпроса, защото иначе рискуваш да затънеш в дълбоката черна дупка заедно с черногледата си приятелка и всичките й нечовешки мъки. „Светла постоянно се оплакваше колко е депресирана – разказва Ваня (25). – Накрая започнах да избягвам срещите с нея. Чувствах се виновна за това, но тя беше станала досадна до безобразие. Положението беше стигнало дотам, че трябваше да избирам дали да прекъсна отношенията ни, или да се депресирам като нея.“
Естествено че приятелите са за това – да обменяте мисли, чувства и да се подкрепяте взаимно. Особено жените сме склонни да си изясняваме служебните и емоционалните казуси, едва след като ги предъвчем от всички възможни ъгли с някой приятел. Но това не значи, че трябва да позволяваш на някого да те натоварва до безкрайност. Дето се казва, и ти си човек, и ти душа носиш!

Една от причините за проблема може да се крие в разминаването на гледните точки. Примерно, докато ти посрещаш оптимистично дадена новина, приятелката ти потъва в тридневен траур. Опитай се да й обясниш защо гледаш по-ведро на нещата и нищо чудно тя също да започне да го прави. Кажи й, че ти коства много усилия да се чувстваш щастлива и че стига да иска, с удоволствие би споделила с нея как го постигаш.

Приложи и един изпитан трик от практиката на психолозите: определи лимит на времето, през което тя може да ти се оплаква. Нека да разбере ясно, че разполагаш с няколко минути да я изслушаш. Ако не й поставиш горна времева граница, рискуваш просто да излива върху теб безкрайния си негативизъм, без от това никой да има полза. Напротив, само ще я насърчиш да продължава с черногледството. 

Кралицата на купоните

Сцената:
Не може да нямаш поне една такава приятелка/близка позната/колежка. Аз лично имам няколко – те са от момичетата, които носят на алкохол колкото тумба казашки атамани, при това без почивен ден. Определено знаят как да купонясват и го правят, докато вече не могат да се държат на краката си и не паднат под масата. Буквално. На  следващата сутрин идва ред на кошмарния махмурлук и закъснението за работа или лекции. Е, първото се преживява някак. Но дори всичко да тръгва от безобидното забавление, границата с превръщането му в навик при някои хора може да се окаже опасно тънка. Независимо дали иде реч за прекаляване с алкохол, с трева или с нещо друго, този род „развлекателни“ привички пречат на трезвите преценки, подтикват те да взимаш кофти решения в работата и в личния живот и те карат откровено да си трошиш главата – в буквален и в преносен смисъл. 

Казано направо:
Приятелката ти прекалено му е отпуснала края. Какво ти, изпуснала го е нацяло.

COSMO съвет: Тук работата наистина е сериозна. Такива хора си играят опасни игрички не само със себе си, но и с околните. Неминуемо ще ти се наложи да повдигнеш въпроса. Едва ли ще ти е лесно, а и най-вероятно няма да е достатъчно просто да споменеш на човека, че  „попрекалява“. Поне в случая на Нора (28) изобщо не се оказало достатъчно: „Бях наясно, че Ася доста пие. Но понеже не исках да изглеждам като някаква моралистка, не смеех да отворя дума. Само й подхвърлях нашега, че ще стане алкохоличка и толкова.“ Накрая белята се случила. Една вечер Ася, пийнала както обикновено, се блъснала в мантинелата на път за вкъщи. За неин късмет се отървала само с леки охлузвания, солидна глоба за каране в пияно състояние и отнемане на книжката. 

Тревата и бая други „екстри“ от сорта бяха станали задължителна част от ежедневието на една приятелка преди години. Основната причина беше кофти връзка с кофти човек, пристрастен към дрогата. Момичето мина през суперкритичен период в живота си, докато не успя все пак да скъса с въпросния тип и компанията му, но това й костваше няколко загубени години и доста повече на брой неприятни спомени. Да не говоря за още един куп познати, повечето от които успяха все пак да се измъкнат от блатото. Но не всички...

В подобна ситуация човек се чувства доста безпомощен в ролята на страничен наблюдател, защото проблемът никога не идва просто ей така, от небето! Дори да изключим случаите, когато вече има нужда от намесата на специализирана помощ, пак не е лесно да направиш нещо по въпроса, но си длъжна да опиташ! Не губи време, а говори направо. Помни, че намерението ти е да помогнеш на приятел да се отърве от неприятния навик. Затова по-добре да заложиш на позитивния подход, вместо да нападаш човека с остри критики. Повечето хора мразят някой да им размахва пръст и да ги принуждава да направят промяна и нищо чудно да доведеш отношенията ви до същинска катастрофа, ако заложиш на нападки и обвинения. Дай на приятелката си убедителна причина да си помогне – да речем, колко добре сте си живели, или колко готина е била навремето, преди да започне да се увлича с пиенето или с нещо друго.

В случай че лошата компания или гаджето й са онова, което я дърпа към дъното, има голяма вероятност тя да не ти обърне и грам внимание, ако тръгнеш да й развиваш пространни теории за вредата от алкохола или дрогата. По-добре да насочиш темата към приятелите й и да я накараш да се замисли дали те наистина са толкова готини хора.


Виж ощеНово в Cosmo