Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Женска спецакция

Деница Сивева
 

Оценка: (0/5)

Знаеш десетте божи заповеди, нали? „Не кради“, „не убивай“, „не прелюбодействай“... Извинявам се предварително за богохулството, но понякога си мисля, че няма да е лошо да попълнят този списък с още една забрана – „не давай добри съвети“. Е тогава светът наистина щеше да е пълен само и единствено с грешници. Защото всички обичат да си дават мнението – за неща, от които разбират, и дваж повече за такива, от които и понятие си нямат. Неслучайно казват, че пътят към ада е постлан с добри намерения – толкова добри, че лошо да му стане на човек!
– Не ми е работа да се меся, но...
– Честно да ти кажа, мисля, че...
– Искаш ли да чуеш какво смятам аз?
– Не слушай старило, а патило!
Сигурно пришки са ти излезли на ушите от подобни мили фрази, защото ги чуваш сутрин, обед и вечер от приятелки/познати/колежки/роднини... За улеснение ще нарека цялата плеада от наставници, готови всеки миг да ти се притекат на помощ, с общото название „женски съвет“. Неформалният орган за даване на мнение се събира за нула време и по всякакви поводи. Впрочем той действа не по-малко ефективно и от разстояние. Какво да облечеш, какво да ядеш, как да си похарчиш парите, къде да отидеш на почивка и защо... Извършва всякакви „помощни“ дейности – заедно с теб преценява ситуацията, претегля всички „за“ и „против“, след което дръпва чертата и набелязва краткосрочен и дългосрочен план за действие. При това се посвещава на тези занимания безкористно и всеотдайно по 24 часа в денонощието.
Женският съвет може да помага не само на думи, но и с дела. Да задържи положението до петък, да сипе клетви и ругатни по адрес на обекта на обсъждане, ако се налага да поддържа твоята версия пред същия, да се събере, за да се напиете, да звънне да провери.... От него най-много се боят мъжете и шефовете. Докато все още са просто гаджета, някои неблагоразумни представители на другия пол с лекота го пренебрегват и дори му се надсмиват, но когато станат съпрузи, вече изобщо не им е до смях. Естествено женският съвет посвещава най-много време и енергия да критикува мъжете, а понякога и онези жени, които нямат приятелки, а само половинка.
И така какви са най-разпространените истини и заблуди за чисто момичешкия навик да си разменяме съвети?
Да започнем с това, че...

...добрите съвети повече вредят, отколкото помагат.
Абсолютно вярно! По принцип не е здравословно да се следват онези препоръки, които влизат в графа „добри“. От сорта на:
„Ти си прекрасен човек, той не те заслужава!“
„Казвам ти го от най-добри чувства! Време е да му покажеш кой води парада. За начало следващия път му тръшни вратата и после ми се обади!“
„Не носи повече тази блузка – не ти отива.“
„Всички толкова те обичаме – как може да живееш с такъв боклук?!“
Къде-къде повече полза има от не толкова добрите или казано по-простичко общочовешките съвети, които се дават в случаите, когато ти желаят не просто доброто, а щастието:
„Не го взимай толкова присърце!“
„Тегли му една....“
„Я се отпусни....“
„Искаш ли да преядем с течен шоколад/да те запозная с един готин пич/да пийнем по нещо силно.....“
Съществуват и още един вид препоръки - конкретните. Например, когато Мария, която е очен лекар, отговаря на въпроса ти „От какво ли ми сълзят очите напоследък?“:
„Ще отидеш в еди-кой си кабинет при еди кого си да те изследва за еди какво си....“
Или когато Катя, която е юрист, ти обяснява:
„Може да те съдят по еди-кой си закон, член еди-кой си, параграф еди кой си, алинея еди коя си....“
Или Милена, която е моден дизайнер, те осветлява какво да си купиш:
„Не, не, този трапецовиден силует не е за твоята фигура, а и погледни колко лошо са направени шевовете...“
Но това са само препоръки. Виж ако Мария не е лекар, Катя не е юрист, а Милена е химик, тогава това са истински стопроцентови съвети от чист вид.
Сигурно затова....

....се казва, че съветите се изслушват, за да постъпи човек наопаки.
И това не е далеч от истината! Именно по тази причина често пъти ти трябват минимум два - да бъде или да не бъде?
Едната приятелка ти казва: „Така да бъде“.
Другата: „Ти да не си луда, в никакъв случай!“
Внимателно изслушваш и двете гледни точки, въздишаш с облекчение и постъпваш... както дойде.
Всъщност...

...казват, че съветите носят най-голямо удоволствие на тези, които ги дават.
О, да, разбира се, самата истина си е! Да даваш съвети е като да отидеш на благотворителен бал: хем е забавно, хем нищо не ти коства, хем усещаш едно такова галещо чувство на изпълнен човешки дълг... Докато изслушването на съвети е нещо като да си на гости и да ти сервират пържола от кенгуру (уф, колко беше модерно по едно време!...): противно е на вкус, няма как да го изпечеш допълнително, а на всичкото отгоре ти е неудобно да откажеш. Е, и какво толкова? Винаги е било по-приятно да говориш, отколкото да слушаш, това всички го знаем.
От друга страна представяш ли си примерно да звъннеш на приятелка в 12 вечерта, потънала в мирова скръб и през сълзи й заявиш:
- Е този път вече ще умра...
А тя, вместо да започне с познатите реплики за случая „Какво има?“, „Ти пък сега...“, „Ама какви са тия приказки...“ (през това време ти спориш с нея: „Не, не, честно!“, „Нищо не разбираш!“...) и вместо да те измъчва със съветите си, ти отговори с най-любезния си и възпитан тон: „Много ти съчувствам, скъпа, но слава богу, това не е мой проблем!“ Е, как ще ти изглежда животът тогава?!
С подобна кръвна обида не могат да се сравнят дори някои от „най-добрите“ съвети. Макар че...

...казват, че е нетактично да даваш съвети.
О, да! Понякога ти идва да светиш маслото на онези, които се опитват да ти наливат мозък в главата и да ги пратиш да раздават мъдрите си препоръки по-далеч от теб. Особено ако засягат:
мъжа ти;
децата ти;
външния ти вид.
Бъркането в личния живот по тези параграфи понякога е в състояние не просто да те изкара от нерви, а да те доведе до класическа форма на истерия.
Само че като се замисли човек, май че е не по-малко нетактично да звъниш на пожар в нечий дом в 12 през нощта, да откъснеш нищо неподозиращата му стопанка от блаженото зяпане на Всички обичат Реймънд заедно с половинката й и да изкрещиш в слушалката с риск да спукаш тъпанчето на бедната женица:
- Миличка, имам нужда от съвета ти. Повече не мога да живея така!
След което чуваш как нейният човек притеснено пита кой се обажда, после приятелката ти се изнася от стаята, за да говорите на спокойствие и се започва: „Добре де, какво има?“
И всичко това без оглед на факта, че...

...истински ценни съвети се получават само срещу пари.
Мдааа, и още как. Затова и ги наричат „ценни“. На това се крепи консултантският бизнес. Съветът, който ще получиш от приятелката си, може да се окаже направо безценен. Или също толкова безполезен.

Всъщност...
...от всеки човек можеш да получиш компетентен съвет в неговата област.
Да речем ако твоя приятелка е по-напред в кариерата, ще се обърнеш към нея, когато шефът ти прави въртели в работата. Друга, пък е запалена по диети, здравословен начин на живот, спортуване – интересува ли те как да отслабнеш най-бързо и дълготрайно, тя е правилният човек. По темата отношения с другия пол всички се пишат компетентни – това е нещо като политиката, куцо и сакато си мисли, че отбира от нея. Впрочем често пъти, заради работата ми в „женската библия“, която дава препоръки, приятелите ми разясняват случая си в подробности, след което следва дежурният въпрос: “Е, какво казва Cosmo по темата?“ И така се явявам нещо като пенкилер по всички въпроси. В общи линии всяко подразделение на женския съвет си има разпределение на ролите, горе-долу в този вид.

Универсалният съветник
Това са жени, които знаят не само как се поставя ружа според формата на лицето, как се приготвя пиле по императорски и кой филм си струва да гледаш, но са вещи и по темата как се възпитава един мъж, при това така, че да запазиш достойнството си цяло-целеничко. Всъщност те си знаят какво им е коствало да докарат нещата до тази точка, пък и само някоя от приятелките им вярва, че мъжете на такива жени са най-възпитаните, а тяхното собствено самоуважението е останало непокътнато.

Бойната антисъветничка
Това е обратното на добрата съветничка. Препоръките, които чуваш от нея, са самото издевателство над бедната ти душица и обикновено са точно наопаки, на онова, което всеки друг нормален човек би казал в такива случаи. Но не, от нея можеш да очакваш да те потупа бодро и жизнерадостно по рамото и да ти каже: „Що не скочиш отнякъде, ще ти се решат всичките проблеми?!“, в отговор на отчаяните ти вопли, че виждаш ли, животът ти е пълен провал. Тя чистосърдечно ще те посъветва да си вземеш кола на лизинг, три минути след като си се оплакала, че в момента не си в състояние дори едни ботуши да си купиш. Или ще ти излезе с гениалната идея да тренираш фитнес, при положение, че имаш всички признаци на дископатия. Това е човекът, който може просто да извика: „Дай да го заровим в близката градинка!“, след като си се жалвала в продължение на час, че твоят човек вчера се е държал ужасно. Странно е, но след няколко такива гадни съвета, на човек някак си му става по-леко на душата.

Будната съвест
Имах една съученичка в началното училище – викаха й Принципната. Още в онази невръстна възраст техните така я бяха възпитали, че целият й крехък светоглед се подчиняваше на това как стоят нещата „по принцип“. Честно казано не знам какво стана с това момиче, не съм я виждала от бая години, но няма да се учудя ако с течение на времето й се е наложило да преразгледа леко теорията си за нещата от живота.
Не ме разбирай погрешно – страхотно е човек да има принципи. И да ги следва. Само дето повечето хора не го правят – в противен случай светът щеше да е едно подредено и уютно местенце. Но, както вече стана дума има и такива индивиди, за които истината е преди всичко! Това е житейското верую на тези дълбоко принципни личности. Говорим за онази твоя приятелка, която не щади никой, ако е сгазил лука по някакъв начин. Тя е готова да заклеймява неуморно порока дори за онези, които са самата непорочност. Нейната любима дума е „никога“.
- Не те ли е срам да излизаш с женен? Аз лично никога не бих направила такова нещо! Подло е!
И тя наистина си вярва! Жената-будна никога не би изневерила на гаджето, не би тормозила близките си, не би се оставила да я използват, не би се хранила след шест вечерта! Жалко, че животът не обича думата „никога“.

Примерната съпруга
Ако въпросното момиче се е омъжило рано-рано, за отрицателно време може да се превърне в същинска досадница от класически тип. Тя учи всички как да живеят, при това не само в профилирани отрасли като „готвене за любимия мъж“ и „оптимизиране на прането“, но и въобще по всички въпроси на личното щастие. За нея няма проблем, по който, тя, като омъжена жена, да не е експерт. Не можеш да се пребориш с това създание с помощта на нормални аргументи. Остава ти едничката надежда да чакаш кога първите подводни камъни на съпружеския живот ще се появят в лазурното море на нейния брак, за да я извадят от състоянието й на нагло самодоволство.

Мъдрата глава
Като малка разказвали ли са ти приказката за онази жена, която слязла за нещо в мазето, видяла да виси през гредите на тавана брадва и започнала да се вайка, че някой слънчев ден като се омъжи, ще й се роди син, той ще слезе в мазето да вземе нещо и брадвата ще му падне на главата и ще го убие и т. н. и т. н. Е, тази женица прилича досущ на нашата героиня. Тя е нещо като мрачна пророчица - във всяка ситуация и във всяко нещо вижда невероятно количество непредвидени от никой друг усложнения и потенциални заплахи. От нея ще чуеш примерно следното:
- Слушай, ако влезеш в автобуса с тази чанта, като нищо ще те оберат. Не виждаш ли, че не се закопчава добре. Направо си го просиш. Знаеш колко джебчийки обикалят наоколо, нали? Те това и чакат! Най-добре ще е да слагаш чантата си на врата преди да се качиш в рейса като предварително извадиш парите си от портмонето и сложиш една част в джоба, а другата – в сутиена!
Е, може да ти звучи малко прекалено, но горе-долу така стоят нещата. Ако позволиш на подобни личности да те „облъчват“ с негативизма си и да ти объркват представите за живота, като нищо ще провесиш послушно дамската си чанта на врата и с мъка ще ровиш под дрехите си, за да откриеш, къде, за бога, си сложила петолевките. Но това не е всичко! Дори да не послушаш съвета й, всеки път, когато пътуваш с автобус, ще се оглеждаш с подозрение наоколо и ще ти се привиждат крадци.
Дори там, където нещата са прости и ясни, нашата умница се опитва да открие теле под вола:
- Ами ако е женен и просто не си носи халката? На твое място бих проверила в гражданското...
Но нека да сме максимално честни - въпреки че в 99% от случаите ти се иска да й извиеш врата, в един на сто нейната мнителност може да ти спаси кожата. Като онзи път, когато една приятелка посъветва друга да прати на колегите си в румънския офис своя снимка по факса преди да замине в командировка за всеки случай – ако евентуално вземат, че й откраднат телефона и портмонето.

Добрата самарянка
Тази жена сигурно има роднинска връзка с майка Тереза! Тя е самото добродушие и благост, удобно приятелско рамо, създадено специално, за да плачеш върху него. В арсенала й няма кой знае колко средства за утешение. Целият набор се състои от банални фрази от типа на „Не плачи.“, „Всичко ще се оправи, ще видиш!“, „Все някой ден ще го срещнеш!“, „На всеки му се случват такива неща!“. Но това момиче определено знае как да ги използва. Тя, както никой друг, умее да оказва скоростна психиатрична помощ почти без думи – с клатене на глава, като се облива в сълзи заедно с теб, като ти приготвя достатъчно силно питие... Тя не се притеснява да каже на друга жена: „Ама погледни се каква си красива! Виж какви очи имаш! Каква коса, каква фигура! На всичкото отгоре си толкова умна и талантлива! Бива ли да се тормозиш заради такова нещо!“ Малко нежни създания биха наговорили толкова суперлативи на други нежни създания, това си е направо дарба.

Великият комбинатор
Тя измисля стратегии и разработва планове за близкото и далечното бъдеще. До най-малкия детайл, с всичките му тънки психологически обрати, изненадващи решения и нестандартни ходове:
- Значи, в началото трябва да му дадеш да разбере, че... След като се притесни малко, идва време да действаш... Дай си вид, че нищо не е станало... После започни деликатно да подхвърляш у вас списания за бременни, така че той постепенно да започне да се замисля за деца. И тогава се направи, че имаш лека забежка встрани...
В резултат на което пред очите ти се разгръща хитроумен план как да превърнеш половинката от обикновено гадже в улегнал съпруг и баща на децата ти.
Има само две неща, които нашият гениален сгратег не отчита. Първо, животът винаги е по-благосклонен към онези, които избират прекия път пред сложно скроените планове, назовават нещата с истинските им имена и карат направо пък каквото ще да става. И второ – на нас, простосмъртните, трудно ни се удава да реализираме супер заплетени стратегии. Ако разбира се, не сме някакви маниаци, Александър Македонски или Наполеон Бонапарт.

Мъж
Обикновено той се озовава в женската компания за определен момент поради стечение на обстоятелствата – мъж, който ви съчувства, просто някой добър приятел, общ познат, колега... Често това е този, когото питат за „мъжко мнение“ и когото молят да отвори бутилката с вино или да пренесе багажа на някоя от вас, когато си сменя квартирата. Мъжете рядко дават съвети на жените. Струва им се, че това ще ги натовари с отговорност за последиците, а те не обичат да се бъркат в чуждите работи. Е, сигурно затова мъжките съвети са толкова тачени и почти винаги са на място. Въпреки че понякога, меко казано, не ти галят ухото.

Ето вече разполагаш с що-годе пълен списък на основните действащи лица в женския съвет, който е винаги готов за бързо реагиране и поема върху себе си всичките ти малки и големи грижи и неволи. Всъщност няма никакво значение дали съветите са правилни или неправилни, добри или лоши, ценни или безценни. Най-важното качество на този неформален орган е, че когато имаш проблем, пък дори и да нямаш, а само така да си си втълпила, има с кого да го разнищиш надълго и на широко, пред кого да си излееш мъката, с кого да псуваш на воля, от кого да чуеш някои свръхсекретни тайни за живота. После съпоставяш противоположните мнения, както и тези, които не си предполагала, че ще чуеш, плюс онези, които не ти вършат грам работа. И сега можеш спокойно да седнеш, да поразмърдаш собствения си мозък и сама да вземеш решение. Най-хубавото е, че дотогава вече ти е поолекнало на душата, защото за пореден път си установила, че не си сама на тоя свят. А в крайна сметка пак ще постъпиш както прецениш сама.


Виж ощеНово в Cosmo