Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Истини и митове за замърсената околна среда

 

Оценка: (0/5)

 
 

Въпреки всички държавни и общински политики градовете ни все още са силно замърсени.

Истини и митове за замърсената околна среда

Всеки ден обаче имаме възможност да направим нещо за подобряване на личната си околна среда. Нека първо разберем дали информациите, които често чуваме, са наистина верни.

1. Носенето на маска по улиците помага

Не е вярно

Няма никакви доказателства, че носенето на маска, независимо от това колко добро е качеството й и от наличието на филтър против въглероден окис, има предпазен ефект по отношение на белите дробове. Всъщност, особено опасни са най-фините частици, за които маската не е никакво препятствие. Освен това тя повишава дихателното усилие. В моменти на най-силно замърсяване /поради климатични и други условия/ е добре да се избягва спортът на открито, особено бягането, което води до дишане с отворена уста. Предпазвай се съзнателно от излагане на дим от огън, поддържан с дърва, или от изгаряне на органични материали /животински, растителни и домакински отпадъци/. Най-малко вредно за човека всъщност е отоплението с природен газ.

Мрачното бъдеще на Дисни героите през 2018

2. Има стайни растения, които прочистват въздуха

Вярно е

Истината е, че науката не се е произнесла категорично по въпроса, но по емпиричен път е установен благотворният ефект на някои стайни растения върху въздуха в дома. Сред тях са фикусът, филодендронът, хлорофитумът, бръшлянът – всички те привличат и поглъщат токсични частици.

3. Въздухът в селата е по-чист

Вярно е

Не е изненадващо – големите градове са по-замърсени от малките, а най-чист е въздухът в селата. Все пак, ако регионът е със силно селскостопанско производство, има опасност от вредното влияние на различни пестициди, употребявани в отглеждането на царевица, рапица, грозде и различни зеленчуци.

►►►9 неща, които никога да не хвърляш в тоалетната

4. Някои хора са по-чувствителни към замърсяването

Вярно е

Токсичните съставки във въздуха, почвата и водата се отразяват особено неблагоприятно на хората с респираторни заболявания. Чувствителна категория са също бебетата и възрастните хора. Важно е да се знае, че за тях са опасни не само пиковите моменти на замърсяване, но и хроничното излагане на средно замърсена среда.

Истини и митове за замърсената околна среда

5. Има сигнали, които трябва да те отведат при лекаря

Вярно е

Кашлица, нощно будене, затруднено дишане и болки в гърдите са симптоми, които могат да бъдат свързани с повишено замърсяване на околната среда. Те говорят за опасност от респираторна недостатъчност, хроничен бронхит или астма, а пренебрегването им може да бъде с много тежки последствия за здравето. Поговори с лекаря, който ще назначи изследвания и лечение.

►►►12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

6. Водата от чешмата винаги е чиста

Вярно и невярно

Много хора предпочитат да пият бутилирана минерална вода, но все пак основната ни напитка си остава водата от чешмата. За нейното качество се следи строго по многобройни показатели и по принцип можем да й се доверим. Стойностите й обаче не са постоянна величина, така че за приготвяне на бебешката храна предпочитай минералната.

7. Не трябва да извеждаме децата навън в моментите на силно замърсяване

Не е вярно

Въздухът в домовете ни е същият като навън. Освен това вътре има допълнителни токсични частици от мебели, килими, бои и най-различни химически домакински продукти. Така че дори и в сезона на най-голямото замърсяване /пролетта/ е по-добре децата да са навън. Само подбирай къде да ги разхождаш и избягвай голямото градско движение. Спортуването на открито може временно да бъде заменено с тренировки на закрито, когато из въздуха има полени.


Виж ощеНово в Cosmo