Ммм, вкусно: "виновникът" е италианската кухня!

Италианската кухня - разнообразна и изключително вкусна.

Да не искаш да спреш да си хапваш вкусно – това го може само италианската кухня...и швейцарското Фондю.

Италианската кухня – разнообразна и изключително вкусна.

Италианската кухня е популярна по цял свят и е една от най-търсените. Стане ли дума за италианска кулинария, много хора се сещат първо за пица, паста, маслини, домати и доматените сосове.

Наред с това обаче италианците имат разнообразни салати, предястия, супи, ризото, ястия с месо, с риба, с всички възможни морски дарове, чудесни десерти. Многообразието идва от там, че всеки италиански регион има характерни ястия и уникални рецепти.

Да вземем например всеизвестната пица. Нейното родно място е Неапол и тя е се е наложила като емблема по света, но също така вкусни са и Римската, и Сицилианските, и Миланската, и Сардинската, и много други.

Те се различават не само по съставки, начин на приготвяне, добавени подправки, но дори и по форма – кръгли, правоъгълни, като понички, тънки, бухнали и т.н. Същото многообразие важи и за пастата, и за много други изключително вкусни ястия.

По този начин италианската кухня дава възможност за цяло пътешествие в света на вкусовете и ароматите, в което не искаш да се спреш. Важно е обаче приготвянето да е по автентични рецепти, като например в "Леонардо" - престижният италиански ресторант в Банско, където дори продуктите са италиански.

От супите най-популярна е Минестроне. Преводът й е "голяма супа", а названието идва от многото съставки, които са около 20. Супата е зеленчукова, използват се различни видове боб, домати, моркови, спанак и др., прибавя се и паста на спирали. Може да се използва и пилешки бульон, или пък да се прибави бекон.

Основното ястие обикновено е от тестени изделия с многобройни сосове и сирене – макарони, спагети, равиоли - вид пелмени, и т.н. Ястията с месо са многобройни с комбинации от сосове и подправки. Пресните салати често се сервират с месо. Сред десертите лидери са тирамису и италианският уникален сладолед джелато.

Фондю – уникално вкусното забавление

Когато се говори за кулинарно приключение, не може да се подмине швейцарското фондю. Това ястие има варианти със сирене, със зеленчуци, месо, риба, шоколад. Освен по вкусовите си качества и ароматите, фондю е уникално за Европа и по начина му за приготвяне, и по начина за консумацията му.

Те се превръщат в забавление, дават усещането за общност и уют, психолозите го препоръчват срещу стреса, чувството за самота, депресиите. Освен че е национално за Швейцария, фондю се предлага по оригинални рецепти в специализирани ресторанти по целия свят, включително и в България, като например в ресторант "Фондю" в Банско.

Класическият вариант е с поне два вида сирене, обикновено Ементал и Грюер. Те се разтопяват в загрято бяло вино, докато станат на гъст крем, за което се добавя малко нишесте или брашно. Използват се и различни подправки – чесън, чубрица, копър, кимион, кора от лимон, пипер.

Традиционно се добавя и черешова ракия. Така фондю е букет от многобройни вкусове и аромати. Интересното е, че при приготвянето участват всички, които ще го консумират. Ястието се прави в специален съд, като сместа в него се нагрява на открит огън направо на масата за хранене. При самото хранене хората топят залъци сух хляб в общия съд със специфични дълги вилици.

Могат да се използват картофи, кисели краставички и др. Има и игра – ако някой изпусне залъка си, изпълнява комични желания на останалите. За месния вариант на фондю – телешко, пилешко, свинско, риба, октопод и т.н. - може да се използва мазнина или зеленчуков бульон. Нарязаното на кубчета месо се запържва за кратко в мазнината. Ако е бульон, месото е на тънки резени и вместо да се пържи, се вари. Десертното фондю се прави с млечен, черен или бял шоколад, топи се с плодове, например ягоди.