Десерт с аромат: просто не можеш да си представиш

Кулинарно творение за сетивата, което всеки трябва да опита.

Научих за съществуването на десерт с име Diorama преди много години, когато търсех информация за парфюма Diorama Dior.
След това си купих тоалетна вода на марката в неочаквано красив флакон и просто се влюбих в този тъмен, мрачен, мъхест, есенен аромат на презрели плодове, паднали листа, с красиви нотки на пачули и перуански балсам. Сдобих се и с парфюма и до ден днешен обожавам тази версия на Diorama Dior...

Но просто не можех да си представя десерт с такъв аромат.

За него научих от Альона Гъркова – генерален мениджър на Forlle'd - България и Forlle'd-Франция. Опитала го при посещението си, заедно с българска група от антиейджинг специалисти, в емблематичния ресторант, отличен с две звезди Мишлен – Château de la Chèvre d'Or.

Десертът Vanilla Diorama, сътворен от Жулиен Дюгур, съвместно с известния френски парфюмерист Франсоа Демаши, бил черешката на тортата.

Той е вдъхновен от топлите екзотични вкусове на ванилия от Мадагаскар и в устата изтънчено се топят базовите нотки на бурбонска ванилия , пачули и сандалово дърво, сърцевина от ром, кокос и кардамон, върхови нотки на лимон от Ментон, портокал и червен пипер..... Формата е кръгла, инспирирана от десертите на 50-те години.

Японската антиейджинг линия също така участва в уелнес и детокс мероприятие в Grand Hotel du cap Ferrat, организирано от Маркета Хакинен, съпруга на звездата от Формула 1 Мика Хакинен.

Оказа се, че първообразът, десертът Diorama Gourmand, трябва да мирише съвсем различно.
Рецептата за десерт на Diorama Gourmand, за която се твърди, че е написана от самия Кристиан Диор, е публикувана през 1962 г. в книгата Chez Maxim's: Secrets and Recipes от готвачите в най-известния ресторант в света. Хранителният критик Патрик Брадли пише за него в своя блог през 2012 г. и дори приготвя Diorama Gourmand.

Ето неговата версия на рецептата:

- 1 пинта (приблизително 0,56 литра) ванилов сладолед
- стърготини от черен шоколад
- пудра захар

Портокалово сорбе:

- 2 чаши портокалов сок
- 1 лимон
- 1 ½ чаши гранулирана захар

Направи портокалово сорбе, като смесиш портокаловия сок, сока от 1 лимон и захарен сироп (направен чрез разтваряне на гранулирана захар в 1 ½ чаши вода). Охлади във фризера, докато стегне.
Постави ваниловия сладолед около краищата на дълбоката тава. Напълни средата с портокалов сорбет и върни във фризера за поне половин час.
Постави върху хартиен кръг непосредствено преди сервиране. Украси с шоколадови парченца. Поръси с пудра захар за допълнителен ефект.


Списание Tatler обаче в своя статия за Vanilla Diorama твърди, че точната рецепта за Diorama Gourmand не е оцеляла: не е останало нищо друго освен „кратки препратки към ваниловия десерт с портокалов слой“.
Жулиен Дюгур, сладкар на ресторант Château de la Chèvre d'Or, се ангажира да пресъздаде десерта.

„Кулинарното творение на Дюгур се състои от ванилов мус, портокалов крем, разтопен бял шоколад и ронливи ванилови бисквити, подправени с щипка fleur de sel (цвете на солта), за да се подсили аромата на тази вкусна комбинация.