Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Дали Facebook не те застрашава?

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Значи ъпдейтваш Facebook статуса си, докато редактираш блога си и точно в същия момент получаваш 2 коментара в MySpace страницата си, а има толкова много туийтове, които имаш желание да прочетеш от всички 865 човека, които следиш в Twitter?

Дали Facebook не те застрашава?
Дали Facebook не те застрашава?

Спри. Поеми си въздух. Губиш контрол. Още преди да откриеш, че прекаляваш с виртуалното пространство можеш отново да поемеш контрола над живота си. Просто направи крачка назад.

Съществено важно е да опознаеш света, в който живееш преди да му позволиш да контролира живота ти. Живеем в дигитален свят. Достъпът до информация е толкова по-лесен и приемлив както никога преди и изглежда, интернет комуникациите ще продължават да еволюират...

ДИГИТАЛНИ ПРОБЛЕМИ
Най-важното е да разпознаеш причината да се чувстваш толкова претоварена, задръстена с повече информация, отколкото може да поеме личният ти сървър и извън контрол. Не стига, че имаш достъп до тонове информация в интернет, ами покрай социалните мрежи даваш постоянен достъп на други хора да проследяват дигиталния ти живот по всяко време.

И ако осъзнаеш това, че постоянният ти достъп или пристрастяването ти към виртуалната реалност всъщност са проблем, си на път да направиш една доста необходима крачка назад към реалността.

Ъпдейтването на статуса ти във Facebook на всеки 10 минути и туийтването, за да съобщиш какво точно си хапвала на обяд по средата на ежедневното ти висене в интернет, е напълно достатъчно, за да се почувстваш откъсната от живота си. Висенето с часове пред компютъра често пречи на ежедневието и лесно може да разбалансира начина ти на живот, защото избираш технологиите пред реалните преживявания.

Толкова често се виждат двойки на романтична вечеря, които набързо чрез мобилния си телефон споделят във Facebook къде си и какво са на път да си поръчат. А това е опустошително за социалния им живот. Затова наистина трябва да се замислиш, ако осъзнаеш, че всъщност не знаеш дали можеш да живееш без любимите си социални мрежи.

Дали Facebook не те застрашава?
Дали Facebook не те застрашава?
ГЛЪТКА ВЪЗДУХ
Ключът тук е балансът. Ако чувстваш, че технологиите вредят на живота ти заради безкрайните количества информация, с които се самозаливаш ежедневно, открий отново баланса в живота си като си поставиш някои граници.

Започни да правиш избори, които ще направят живота ти по-здравословен.

Прави малки промени в ежедневните си навици. Ако проверяваш какво се случва във Facebook повече от 15 пъти на ден, вземи съзнателно решение да се логваш само пет пъти дневно. Няма защо рязко да променяш навиците си, започни с малки крачки. Забави темпото до ритъм, който не те натоварва и мисли повече за себе си.

Прецени кои са подходящите моменти да разглеждаш сайтове, да проверяваш мейла си или да влизаш във Facebook. Стани дисциплинирана интернет сърфистка, защото технологиите всъщност лесно могат да предизвикат проблеми в други сфери от живота ти. Ако забележиш, че ти е трудно да се контролираш, просто не влизай в интернет. Потърси друга по-конструктивна дейност, с която да бъдеш заета.

Ако отказът от технологиите се окаже трудно предизвикателство, поговори с приятелите, семейството си или някой, с когото се чувстваш добре да споделяш чувствата си. Понякога обмяната на идеи с друг човек изяснява какво се случва на теб самата. 


Виж ощеНово в Cosmo