Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Чисто новата тайна на успеха

Деница Колева
 

Оценка: (5/5)

Забрави всички съвети, които ти обясняват колко е важно точно сега да играеш на сигурно. Ако наистина искаш да успееш в този живот, време е да действаш смело и безразсъдно. Ще ти кажем как да направиш решителната крачка.

Чисто новата тайна на успеха
Чисто новата тайна на успеха

Помисли си за нещо важно, което отдавна ти се иска да направиш, но все не смееш. Сега си задай въпроса какво те спира. На бас, че това е страхът – да стъпиш на неизследвани територии, да обърнеш живота си с главата надолу, да не се провалиш... Кой не си мечтае от време на време за доза смелост – за нещо като вълшебно хапче, което да глътнеш и веднага да те превърне в Мис „Дръзка мацка на годината”? Но понеже е съмнително дали съществуват магии, а и светът е супер несигурно място, особено напоследък, ти се струва, че най-разумното нещо, което можеш да направиш, е да си стоиш кротко на мястото, без да тичаш след мечтите си. Добре, ще ти издадем една голяма тайна: от щастието те дели само един скок, изпълнен с вяра.

Колкото и нелогично да ти звучи към днешна дата, точно сега е най-подходящият момент да направиш нещо смело и безумно. Сигурно ти се струва страшничко, когато настъпват сериозни – и бързи – промени. Но хубавото е, че те ти отварят вратите пред неочаквани възможности. Времената на разместване на пластове носят и големи положителни изменения в живота ни. Вместо да се кахъриш какво те чака оттук нататък, по-добре се изправи пред най-мрачните си страхове и се опитай да ги преодолееш.

Чудиш се откъде да започнеш ли? Най-новите изследвания показват, че не е задължително да си родена със смело сърце и луда глава, за да правиш решителни стъпки в живота си. Но пък нищо не ти пречи да откраднеш някои супер важни дръзки умения от хората, които са авантюристи по природа. Прочети кои са четирите начина да извадиш наяве своята вътрешна тигрица (убедени сме, че едно такова животинче дреме във всяка Cosmo мацка и дали ще мърка или ще ръмжи, зависи само от теб!). И помни: според психолозите, най-важното умение за оцеляване през 21-ви век, е да можеш да се справяш с промените. Приготви се не просто да живуркаш, но и да преуспяваш!

Живей като тип Т
Първата ти задача е да разбереш къде се вписваш в скалата на риска, наречена от психолозите Т скала (от Т като тръпка). В единия й край е групата на хората Т, а в другия е типът т. Към първата съвкупност спадат индивидите, които по природа са търсачи на приключенията и на високия адреналин. Тези хора често пъти постигат най-много точно в периоди на криза. Те гледат на хаоса като на възможност за промяна.

Та да си дойдем на темата – сега е идеалният момент да започнеш да поемаш рискове. Онова, което е типично за тази порода личности е, че не се жалват от сутрин до вечер, защото не се смятат за жертви на съдбата, а са убедени, че държат положението под контрол. Тяхната противоположност – групата т - не е склонна да прави несигурни стъпки и се чувства по-комфортно, когато следва правилата.

Каквато и да е първоначалната ти нагласа, не е трудно да откраднеш това-онова от авантюристите. Склонността на човек да рискува е между 40 и 60% наследствена, което оставя доста пространство за развитие, не мислиш ли?! Погледни теста на другата страница, за да разбереш към кой тип спадаш (малко хора са само в едната или в другата крайност). От таблицата бързо ще разбереш как да живееш по-нашироко и по-забавно.

Излез от уютното си местенце
Ако искаш да станеш тип Т, се налага да се разделиш с удобното си съществуване. Защото колкото повече се отдалечаваш от обичайното си състояние (и колкото по-често го правиш), толкова по-добре се справяш. Само затвърждаваш нагласата си да играеш на сигурно, ако редовно си спестяваш неща, които те притесняват – не отиваш на купон, ако не познаваш никой, или продължаваш да ходиш на работата, която не ти е по сърце. Ако постоянно си повтаряш да я караш по познатия начин, това мислене ти става навик. А така се превръщаш в класическия тип т – този, който винаги остава предпазлив.

Има само един път за излизане от затворения кръг: да потопиш пръстче във водата, която те плаши. Смелостта е като мускул. Колкото повече го упражняваш, толкова повече не допускаш страховете ти да дирижират парада. В момента, в който направиш първата дръзка стъпка, промяната в живота ти вече е започнала. И колкото повече реализираш мечтите и желанията си, толкова по-решителна ставаш и толкова по-лесно ти е следващия път.

Дори с малки крачки можеш да се научиш на повече смелост. Например престраши се да заговориш онзи сладур на опашката зад теб или изпрати автобиографията си за желаната позиция. Когато получиш положителен отговор (той също ти отговаря във флирт-стил или те викат на интервю), неизвестното вече няма да ти изглежда толкова страшно и ще си се доближила с една стъпка повече към дръзката мацка, която искаш да бъдеш.

Опитай да си поставиш следната цел – да пробваш по едно ново нещо всяка седмица. Хапни храна, която не си яла досега. Разгледай непозната част на града. Бъди по-изобретателна в сексуално отношение – използвай секс играчка, бъди палава на различно място или приложи на практика стъпките от последното Cosmo, които никога досега не си опитвала.
Ето ти и още една полезна цел: обещай си по-често да казваш „да“ на разни интересни опции в ежедневието си. Отиди на ново място през уикенда, за което мислиш, че не е за теб, слушай музика, която смяташ, че не ти е по вкуса, включи се в служебен проект, за който не си 100% сигурна, че ще се справиш.

„Тази година попаднах на супер изгодна оферта за почивка в Турция. - разказва Кремена (33). – Никой от приятелите ми не можеше да дойде по това време, но след като видях колко много готини неща мога да правя там, реших все пак да я резервирам. Никога не бях пътувала сама и идеята да отида без компания на това далечно място наистина ме плашеше. Въпреки че през цялото време бях нервна, си казах, че ще правя всичко, което имам възможност. Изкарах си супер готино. Не мога да повярвам, че за малко да не отида.“

Чисто новата тайна на успеха
Чисто новата тайна на успеха
Не се вглеждай много-много, преди да скочиш
Естествено, че големите промени трябва да се обмислят. Но дългото колебание по темата само ще ти попречи да действаш. Сигурно често пъти ти се случва следното: понеже те е страх да не изпуснеш нещата от контрол, задълбаваш в притеснения и безплодни размисли върху решението. В крайна сметка го превръщаш в по-голям проблем, отколкото е. Помни, че идва момент, когато трябва да си поемеш дълбоко въздух и просто да действаш.

Направи нещо дребно, за да се разсееш, поне за малко, ако си се вманиачила в някоя дилема. Отиди на половин часов джогинг или разходка или се обади на приятелка и си поговорете за различна тема. После с нови сили развий курс на действие – ще видиш, че ще се почувстваш по-спокойна, когато знаеш, че имаш план за постигане на целта. Отделяй по малко време всеки ден или веднъж седмично (да речем половин час сутрин или по време на обедната ти почивка), за да се съсредоточиш върху въпросната дилема.

Ако предстоящата задачка ти идва в повече, разбий я на по-малки хапки, с които си в състояние да се справиш по-лесно. Да речем, искаш да отвориш магазинче за чанти. Направи си списък на нещата, които трябва да изпълниш. Избери подходящ район, потърси помещение под наем, провери какви документи са необходими за регистриране на фирма, дай заявка да ти направят сайт в интернет. Всеки път, когато отбелязваш свършеното в списъка, ще се чувстваш все по-уверена.

Успокой се, за Бога!
Голямата, смела крачка по принцип значи да се хвърлиш в неизвестното..., а това си е стресиращо откъдето и да го погледнеш. Напомняй си, че да си смела не значи да си лишена от страх, а да владееш изкуството да управляваш страха си.

Сигурно не ти се вярва, но с помощта на пасивни дейности от рода на медитация, ще можеш да контролираш по-добре притесненията си. Така ще опознаеш вътрешната си сила и скрити ресурси. Ще развиеш спокойствие на ума и чувство на увереност, които ще ти помогнат да се справиш с всичко, което се изпречи на пътя ти. Не че понякога няма да се страхуваш, но ще имаш опора като знаеш, че каквото и да стане, си в състояние да се справиш.

Отделяй 10 - 20 минути няколко пъти седмично да лежиш на леглото с разперени ръце и крака. Нека цялото ти тяло да е отпуснато докато дишаш равномерно. Представи си, че дъхът ти е нежен полъх, който отвява есенните листа. С всяко издишване издухвай  мислите, спомените и картините, които препускат през ума ти. Прилагай тази практика достатъчно често, и ще усетиш, че владееш съзнанието си, а притесненията  не могат да ти попречат по пътя напред.

Още един начин да се освободиш от страха – насочи погледа си навън. Ако постоянно дълбаеш в проблемите и нуждите си, ще живееш в много ограничен и егоцентричен свят. По-добре обърни внимание на другите. Когато имаш по-широк поглед върху нещата, няма да ти изглежда като болка за умиране, ако нещо се обърка. И не губи представа за крайната си цел – независимо дали тя е да заминеш да работиш в чужбина или да започнеш собствен бизнес. Напомняй си колко страхотни преживявания те чакат по пътя ти и няма да се чувстваш толкова затънала в ежедневните пречки, които срещаш докато стигнеш дотам.

Тип Т ли си?
Погледни списъка по-долу. С колкото повече твърдения си съгласна, толкова по-голям преследвач на тръпката си.

1. Много съм изобретателна.
2. Харесва ми да експериментирам с различни секс пози.
3. Обичам да опитвам екзотични храни.
4. Харесва ми да предизвиквам авторитетите.
5. Смятам се за любопитна.
6. Бих искала да имам собствен бизнес.
7. Приятно ми е да пътувам до необичайни места.
8. Лесно се отегчавам.
9. Не ми е проблем да се запознавам с нови хора.
10. Обичам да говоря пред хора.
11. По-скоро бих работила на комисионна, отколкото на заплата.

Просто го направи
Хората съжаляват много повече, когато не са опитали въобще да постигнат целта си, отколкото ако са се провалили.„Харесва ми да действам импулсивно. Ако имам свободен ден, искам да отида... в Париж!“
Али Лартър

„Скочих от един от най-високите водопади в Тайланд. Беше страшно, но просто го направих.“
Кери Уошингтън

„Понякога трябва да рискуваш... и просто да се надяваш, че няма да загубиш.“
Джесика Бийл


Виж ощеНово в Cosmo