Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Бременна на 15

 

Оценка: (0/5)

 
Страните, в които да станеш майка на 15, е привилегия

Как в Латинска Америка отбелязват влизането на момичето в живота на възрастните.

Бременна на 15

Грабни си готина идея от галерията долу за готина сватбена снимка :)

Най-забавните идеи за сватбени снимки

В официална рокля, която прилича на булчинска, тя излиза пред гостите. От сутринта седи при местния фризьор или в краен случай – при приятелка, която й оформя къдрици и й лакира ноктите.

Бременна на 15

Родителите й събират за тоалета й, откакто се е родила: възможността да се отпразнува 15-ата годишнина в Латинска Америка – е показател за състояние. И това е най-скромният сценарий.

Бедняците не празнуват подобно нещо. А и момичетата по селата на 15 г. вече са успели да станат майки, много често – дори неведнъж. Гватемала е страната с най-висок показател на подрастващи бременни в Латинска Америка. Момичетата раждат недоносени и слаби бебета, рискувайки безкрайно много здравето си.

И не защото са развратни акселерати. А защото никой не ги е питал искат ли дете, или не искат.

Момичетата рядко ги изпращат на училище. Те не умеят нито да пишат, нито да четат – и всичко, което им остава, е да са омъжат рано. Дори някоя от тях да се окаже бунтарка и да не иска да се „бракува“, тя най-вероятно ще бъде открадната или просто изнасилена. А след – прибрана в семейството на мъжа.

Бременна на 15

Тези момичета, както се досещаш, не могат да напишат жалба в прокуратурата. Повечето говорят на местния език и не знаят нито дума на официалния в страната – испанския.

► Има 135 808 бременни сред момичетата от 10 до 19 години (според статистиката от 2009-2011 г. по данни на OSAR).

► 2000 случаи на родилки са регистрирани през 2012 г., като от тях 35 момичета са на възраст 10 години. (OSAR)

► Имайки предвид, че 90% от ражданията в Гватемала преминават в домашни условия, статистиката е многократно занижена.

А докато по селата момичетата стават майки, в големите градове на Латинска Америка се вихри празникът на булката. В много страни спътникът на момичето до пътя към новия й път е бащата, който я съпровожда и въвежда във „възрастния“ живот: той й подарява роклята, короната, докарва я с красива кола на церемонията. Освен това той е този, който танцува първия и последния танц с нея.

►►► Прочети и запомни тези неща, преди да кажеш "да"!

Най-трогателният момент от събитието е церемонията на 15-те свещи. „Виновничката“ избира хората (обикновено това са членове на семейството, по-рядко – приятели), които символизират една или друга година от живота й.

Предавайки на всеки един от избраниците по една горяща свещ, тя произнася желание или тост в знак на признателност за щастливото детство. „Избраниците“ в същото време я целуват и й пожелават щастие, любов и скорошен брак.

Бременна на 15

В Куба традицията със свещите е малко видоизменена: на 15-ия рожден ден се канят 13 млади момчета. Всички те държат запалени свещи и рози. Рожденичката е длъжна първо да целуне баща си, а след това – всички поканени кавалери.

В началото на всеки танц тя духа свещта и взима от момчето розата. Когато и последният танц свърши, момичето духва и последната свещ – тази, която държи в ръцете си баща й, и си намисля желание. 14-те свещи символизират предишните й 14 години от живота. Момичето дава цветята на майка си в знак на признателност за детството си.

Друг интересен ритуал съществува в Никарагуа и Хондурас – церемонията на високото токче. Тя се състои в церемониалното преобуване на момичето, което слага обувки на висок ток, което означава, че то влиза в живота на възрастните.

Често в страните с развита култура на маите, като Мексико и Гватемала, се провежда ритуалът на последната кукла, когато бащата подарява на момичето играчката, облечена в същата рокля, с каквато е и дъщеря му. Девойката е длъжна да се раздели с куклата и да я подари на някое малко дете от присъстващите гости. Това също означава, че тя вече е пораснала.

Бременна на 15

Празникът на ранното порастване е красив, когато се възприема като забавно тържество. Но, отчитайки разпространението на мачизма – манталитетът, благодарение на който последната дума винаги е на мъжа, а жената е длъжна да се подчинява мълчаливо, в Латинска Америка празникът на порастването предизвиква по-скоро тъга, отколкото радост.

Различни организации са се заели с образователни програми за млади момичета и момчета, борят се те да посещават училище, както и ги запознават с различните методи на контрацепция. Те всячески се опитват да помогнат на момичетата, които стават майки, докато самите те са още деца. Но, ще успеят ли? Това е въпрос с неясен отговор в далечното бъдеще.

 


Виж ощеНово в Cosmo