Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 полезни навика, когато ползваш отворени мрежи

 

Оценка: (0/5)

 
 

Безплатният Wi-Fi – е голяма работа, ако си решила да поработиш в библиотеката или на летището, дори когато просто искаш да си дръпнеш нещо на телефона.

Следвайки тези прости правила, използването на отключената мрежа ще стане не само безплатно, но и безопасно.

7 полезни навика, когато ползваш отворени мрежи

►►►Да, да, това е живата истина - интернет може да ти докара депресия!

1. Спазвай интернет хигиената

Когато използваш безплатен Wi-Fi, по-добре е да четеш новини или да скролваш нюзфийда във Facebook, отколкото да правиш плащания, да превеждаш пари или други банкови операции от сметката си.

Не си мисли, че още в първа точка ти предлагаме малка джобна параноя: осъзнавайки рисковете, ти си много по-подготвена за тях.

7 полезни навика, когато ползваш отворени мрежи

2. Избирай правилно Wi-Fi мрежата

Пред голямата отворена мрежа на летището с име „Airport Free Wi-Fi“ по-добре избери малката на кафенето или магазина. По-малкият радиус на действие носи по-малко рискове.

И ако този съвет е написан от Генерал Очевидност, това още съвсем не означава, че е безполезен. Между другото, за да търсиш отворени мрежи по целия свят, са измислени десетки приложения от рода на WiFox. Те в повечето случаи ще ти подскажат паролата.

Същият този мистър Очевидност те съветва: „Ако видиш отворена мрежа с името „Absolutely Free Internet“ или „Интернет на аванта тук“, по-добре не се логвай.“


3. Парола е по-доброто решение от оторизация

Така наречените полуоткрити мрежи са по-надеждни от отворените. Вместо оторизация, за да се включиш, ти е необходимо да въведеш парола (една бариера повече). Често е изключително лесно да намериш паролата – в същото това WiFox, или в Google Places или дори в доброто старо FourSquare. В края на краищата може и да попиташ – ти не си крадец!

►►►За да си сигурна, провери още веднъж: какво искат мъжете в нета?

4. Отключи Airdrop и опциите за обемен на файлове

А и самият Wi-Fi отключи, ако не го използваш. Не бързай да ни размахваш пръст – този съвет е приложим не само към смарт телефона, но и към ноутбука ти, ако нелеката ти съдба те е принудила да го мъкнеш със себе си.

И това не е безсмислено. Какво може да бъде по-надеждно от затворена врата? Отсъствието на врата! А и отключвайки интернета си, ти ще си запазиш батерията по-дълго жива.

7 полезни навика, когато ползваш отворени мрежи

5. Обнови антивирусната

На всички устройва, където си я инсталирала! Ако си се сдобила с безплатна програмка за безопасност заради спокойствието си, това не гарантира, че същото това спокойствие ще продължава вечно.

Хайде да минем и без цинични аналогии с известни предпазни средства. Просто запомни: можеш да имаш доверие само на обновената антивирусна програма, точно както на току-що заредената батерия. Общо взето, ни разбра, нали?

6. Протоколът HTTPS е много по-безопасен от простия HTTP

Използвай го във всяка достъпна ситуация. Разликата в буквата S (S означава „secure“, защитен) обозначава кодирането на предаваната информация. HTTPS е по-надеждното средство срещу кражба на данните на твоята кредитна карта, когато плащаш в интернет.

7. Инсталирай си разширение за браузер, а най-добре – VPN

Разбира се, че си чувала за VPN. Когато произнасяш тази абревиатура, ти се чувстваш малко като хакер.

Зад нея се крие безобидното Virtual Private Network - „виртуална частна мрежа“. Тези технологии правят чудеса, а по-точно, помагат да се скрие IP-то ти и да влизаш в мрежата анонимно, все едно си на другия край на света.

Най-големият минус на този вид връзка е по-бавната скорост. Но това е цената, която ще платиш за използването на криптографията.

И така, ако се вслушаш в нашите лесни съвети, по-трудно ще станеш жертва на виртуалните измамници. За повече просветление, няма да ти попречи да разбереш как да си сглобиш сама подочистачка... Но, шегуваме се. Това знание съвсем не ти е необходимо.


Виж ощеНово в Cosmo