Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 факта за паметта, които не знаеш

 

Оценка: (0/5)

 
 

Случва се и да вярваме на схващания, които нямат нищо общо с истината...

5 факта за паметта, които не знаеш

От древни времена способността на човека да помни е предмет на задълбочени изследвания, но въпреки това знаем малко за нея. 

Консумацията на риба подобрява паметта

Невярно

Кой от нас не е чувал, че трябва да яде риба, за да бъде паметлив? Това невярно твърдение идва от факта, че рибата е богата на фосфор, но именно ползите от този олигоелемент за паметта никога не са били доказани научно.

Въпреки това наистина съществуват храни, които могат да подобрят паметта – протеините и липидите, съдържащи се в месото и рибата, са нужни за непропускливостта на невроните. На хората, на които предстоят изпити, се препоръчва да консумират бавни захари и обилна сутрешна закуска. Шоколадът пък има стимулираща роля за мозъка благодарение на високото си съдържание на калий и магнезий, както и на психостимулиращи съставки.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Игрите за стимулиране на мозъка подпомагат паметта

Вярно и невярно

От няколко години насам се предлагат все по-многобройни техники, които би трябвало да подсилват паметта. Специалистите обаче са скептични по отношение на техния ефект. Честото повторение на подобни игри води до автоматизъм, така че използваният метод не повишава капацитета на мозъка, нито го подмладява. В същото време такива упражнения, независимо дали са специализирани видео игри или обикновени кръстословици, се препоръчват в рамките на когнитивната психология.

Ученето наизуст е ключов механизъм за запомняне

Невярно

Учителите винаги са смятали, че ученето наизуст е много ценен метод в образованието. Някои изследователи на паметта обаче са на мнение, че той има доста ограничен ефект. Мозъкът може да запомня чрез миметизъм /наподобяване/, без да разбира информацията в даден текст. И ако научените в детството стихотворения остават завинаги в съзнанието ни, то това се обяснява повече със свойствата на звуковата памет, отколкото с ефикасността на учебния метод.

5 факта за паметта, които не знаеш

Карането на колело не се забравя

Вярно

Когато човек се научи да кара колело, това умение му остава завинаги. Валидно е и за хората, които имат проблеми с паметта. Изследвания, проведени с пациенти, страдащи от ретроградна амнезия след инцидент, показват, че те отлично си спомнят техниката на каране на колело. Според специалистите паметта, която се отнася до „сензомоторните” умения, е много упорита, тъй като се базира на същата нервна система като тази, която обхваща образите и звуците. Тази памет е солидна, защото се изгражда след хиляди повторения. Липсата на практикуване обаче с течение на времето може да доведе до спад на усвоените способности, както е със свиренето на пиано например.

5 факта за паметта, които не знаеш

Добра памет означава висока интелигентност

Невярно

Много хора свързват добрата памет с интелигентността, но за учените това са напълно различни понятия. По дефиниция интелигентността представлява съвкупност от умствените способности на човека да разбира нещата, да намира връзката между тях и да достига до концептуални и рационални познания. А паметта е биологична и психическа дейност, която позволява на мозъка да регистрира и възпроизвежда информации. Все пак това разграничаване на паметта и интелигентността е относително, тъй като паметта все пак позволява организирането и подреждането по важност на информациите, възприети от индивида.

►►►ВИЖ ТУК: 14 неща, които продуктивните жени правят всеки ден!

Загубата на паметта е нормална за възрастните хора

Невярно

Не, на нито една възраст загубата на паметта не е нормално явление. С годините паметта се променя, понякога трудно се намират думите или спомените. Но тези малки трудности са напълно различни от патологичните изменения.

Ако забравяме, това е начало на болестта на Алцхаймер

Невярно

За болестта на Алцхаймер се говори много и понякога прекалено лесно името й се свързва с дребни проблеми от всекидневието. Необходимо е много внимателно да се отнасяме към признаците, които я издават, и да ги различаваме от невинното забравяне. Ако някой ви помоли да предадете съобщение и вие забравите да го направите, това не е проблем. Но ако не си спомняте да сте говорили с него, това е тревожна индикация. Единствено опитният невролог може да определи за какво става дума.


Виж ощеНово в Cosmo