Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

 

Оценка: (0/5)

 
 

Толкова често виждаме в новините кралица Елизабет II, а толкова малко знаем за нея. Затова събрахме най-интересните факти около личността й: необходим ли й е паспорт, какво пие, за какво й трябва дамска чанта и дори какъв е любимият й цвят лак за нокти.

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

ТАЙНИТЕ ЗА ПЕРФЕКТЕН ВЪНШЕН ВИД НА КРАЛСКТЕ ОСОБИ НАУЧИ ОТ ГАЛЕРИЯТА ДОЛУ

7 кралски особи и техните тайни за перфектен външен вид

►►►Кралицата покани майката на Маркъл за Коледа

1. Кралица Елизабет II има прякори, дадени й от най-близките й хора.
Първият е Лилибет. Казват, че когато била малка и не можела да произнесе името си, в семейството започнали да я наричат именно така. Крал Джордж VI казвал за дъщерите си: „Лилибет е моята гордост, Маргарет – моята радост!“

Вторият й прякор е Cabbage (зелка). Според медиите така принц Филип наричал съпругата си, но произходът на това мило обръщение не е известен.

2. Тя е учила вкъщи
Обучавали я най-добрите педагози в страната: вкъщи тя изучавала законите и история, така подготвяли младата Елизабет за бъдещата й роля в управлението на страната. А уроци по религия й давал самият архиепископ на Кентърбъри.

3. Елизабет е преминала военна служба
Кралицата е първият член от семейството, служил във въоръжените сили. През 1945 г. тя се присъединява към Армейския резерв (по онова време Териториална армия), в женското подразделение, по време на Втората световна война. Елизабет, която тогава още няма 20 години, служи като шофьор на камион.

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

4. С бъдещия си съпруг тя се познава от детството
И по-точно, се запознават, когато е била на 8. Елизабет и принц Филип според официалната информация се срещат за първи път на сватбата на гръцката принцеса Марина.

5. Принцесата имала повече от 30 кучета
И то порода корги, към които е известно, че тя изпитва огромна любов.

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

6. Принц Джордж се обръща към нея по специален начин
Както пише пресата, той я нарича баба „ген-ген“, видимо това съкращение идва от grandmother (баба).

7. Елизабет говори свободно френски
Когато е на посещение във френскоезична страна, кралицата не използва услугите на преводач. Тя знае перфектно този език, който учи от малка.

8. Тя си има любим дизайнер
И това е Норман Хартнел, който умира през 1979 г. Точно той създава най-известните й тоалети, които тя облича на най-важните събития в живота си – на коронацията и на сватбата си.

9. На нея не са й необходими документи
Има ли кралицата паспорт и шофьорска книжща? Отговорът е: не!

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

10.Тя лично чете писмата от поклонниците си
Не всички, разбира се: на ден Елизабет II получава над 200-300 писма! Това са примерно 70 000 на година. Както се съобщава в медиите, тя избира няколко писма, които прочита лично, а след това сътрудниците й отговарят на посланията.

На официалния сайт на двореца се казва, че „личните секретари всеки ден й предоставят кралската поща и почти цялата кореспонденция. И кралицата проявява искрен интерес към писмата, които й изпращат поданиците й“

►►►Коледните традиции на кралското семейство.

11. Тя има два официални рождени дни
Кралицата е родена на 21 април 1926 г. и всяка година на тази дата Нейно Величество отбелязва празника в семеен кръг, а в Лондон по обед звучат няколко оръдейни залпа в нейна част. Но не само на тази дата кралица Елизабет приема поздравления. Още един „официален“ рожден ден на главата на монархията е този, когато се провежда известният парад Trooping the Colour – през втората събота на юни.

Традицията да се празнуват кралските рождени дни два пъти се заражда още през 1748 г., а причината е сложният климат във Велибротания. Крал Джордж II е роден на 9 ноември – и всеки път времето е толкова лошо, че не може да се направи подобаващо събитие. Тогава е взето решение, че управляващият монарх може да си избере още един рожден ден – най-добре той да бъде през лятото.

12. Сватбената й тиара се чупи в деня на церемонията
Страшният сън на всяка булка: един от детайлите от сватбения тоалет да се окаже негоден буквално преди церемонията.

Елизабет е преминала през този кошмар: преди сватбата й с лейтенант Филип, херцог на Единбург, когато фризьорът й прикрепва воала, скъпата диамантена тиара пада и се чупи на две части. Тя е подарък от майка й. В крайна сметка скъпоценното бижу е изпратено с охрана да бъде поправено и доставено обратно в „здраво“ състояние.

13. Кралицата е използвала купони за храна, за да си плати сватбената рокля
Още един интересен факт за сватбата на Елизабет и Филип: за да купи материали за сватбената си рокля, принцесата използвала продоволствени купони, които е получила в годините не войната.

Още 200 купона тя получава като подарък от британското правителство. Обикновените граждани също се опитвали да й изпратят своите купони, но дворецът върнал всеки един от тях, защото предаването им било незаконно.

14. С мъжа й са роднини
Като стана ясно, Филип е четвърти братовчед на Елизабет II, двамата имат обща прабаба, кралица Виктория. Е, какво пък – в кралските семейства подобни бракове не са рядкост.

15. Принадлежат й всички лебеди и делфини във Великобритания
Официално кралицата е собственик на всички лебеди в страната, а също и на всички китове и делфини, обитаващи водоемите в Кралството.

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

16. Има си любим лак за нокти
Искаш да изглеждаш като член на кралското семейство? Избери лак на марката Essie. И това не е реклама: Елизабет II действително от години предпочита именно този демократичен бранд. А оттенъкът, който предпочита е Ballet Slippers (дословно – балетни обувки).

Това е много нежен цвят и разбира се, е бестселър на марката. През 1989 г. стилистът на Елизабет за първи път поръчва от този лак за двореца и оттогава кралицата не избира нищо друго.

17. Притежава пентхаус в Ню Йорк
Макар да е идвала на официално посещение в Америка едва пет пъти, кралицата притежава пентхаус в центъра на Ню Йорк. Апартаментите заемат повече от 900 квадратни метра и се намират в сградата на United Nations Plaza. Построени са по проект на архитекта Норман Фостър, който през 1990 г. поличава от Елизабет II титлата рицар.

18. Има 30 кръщелници
Това са синовете и дъщерите на монарси.

19. Не е против алкохола
Братовчедката на кралицата Маргарет Роудс един път разказва пред The Independent какво пие кралица Елизабет: преди да обядва – джин и Dubonnet (френски аперитив на основата на вино) с парченце лимон и много лед. На обед – вино, а на вечеря – мартини и чаша шампанско.

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

►►►Алкохоличка ли е кралицата?

20. Чантата й не е само аксесоар
Пресата отдавна е наясно, че чантата на кралицата играе особена роля в хода на всяко събитие. Тя е не само, за да съхранява личните вещи на Нейно Величество, но за да дава сигнали с нея на сътрудниците си.

Казват, че ако кралицата постави чантата си на масата, това означава, че тя иска да напусне събитието за 5 минути. Ако чантата бъде оставена на пода – това на практика е сигнал SOS: Елизабет показва, че не й харесва разговорът и тя би искала той да приключи колкото се може по-бързо.

21. Често й подаряват животни
Ако си кралица на Англия, ще се изненадаш ли, ако един ден ти подарят слон? През времето на управлението си, освен слонове Елизабет II е получава за подарък най-различни животни – от крави до коне и крокодили, кенгуру и ягуари. Какво прави тя с подобни подаръци? Предава ги на зоопарка.

►►►Защо Елизабет II уволни лакея си?

22. Тя е първата, която организира мероприятие в двореца само за жени
В Бъкингамския дворец никога не е имало женски събирания, докато през 2004 г. Елизабет II не организира приема Women of Achievement. На обяд са поканени успели жени от областта на бизнеса, политиката, изкуството и модата. Сред гостите са забелязани Туиги, Кейт Мос, Джоан Роулинг и други.

23. Има си личен поет
По-точно – поетеса: Карол Ан Дафи, която често пише стихотворения за някое важно събитие. Такива, като сватбата на Уилям и Кейт, а също и за юбилея на управление на Елизабет II.

24. Позирала е за портрети 129 пъти
По време на управлението кралицата е позирана много пъти. Според думите на живописците – да рисуваш кралицата, съвсем не е проста работа. Всеки художник ще ти каже, че тя не обича да седи мирно. А ти не можеш да й кажеш: „Ей, би ли спряла да се въртиш!?“

25. Участвала е в минифилм за Джеймс Бонд
Ти може би не си забравила този факт, но ние ти го напомняме още веднъж. Кралицата се е снимала в ролята на самата себе си в шестминутното видео с Даниел Крейг, направено специално за Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

26. Вместо будилник, нея я буди гайда
Нима някога си си мислила, че кралицата се буди от омразния на всички ни обикновен будилник? Съвсем не! Всяка сутрин, точно в 9:00, под прозореца й в продължение на 15 минути свири гайда. Може би така е по-лесно да се събуди човек? Със сигурност – по-приятно.

27. Нито един британски монарх не е управлявал по-дълго от нея
Още през 2015 г. Елизабет подобри рекорда на баба си Виктория, ставайки монархът, управлявал Великобритания най-дълго от всички. Миналата година тя отбеляза сапфирен юбилей – 65 години на трона.


Виж ощеНово в Cosmo