Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

 

Оценка: (0/5)

 
 

 Приготви един-два чувала за боклук!

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Обикновено стремежът ни да започнем здравословен начин на живот е съпроводен с покупки – дрехи за тренировка, постелка за йога, полезни продукти за приготвяне на домашни ястия… Но за да се превърнеш в здрава версия на самите себе си, не е лошо да се отървеш от някои вещи и продукти.

20 вещи, които да изхвърлиш от живота си веднага

Старите пластмасови кутии

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Прегледай „колекцията“ си от пластмасови кутии за съхранение на храни и с чиста съвест изхвърли онези, които са с маркировка 7 или РС (поликарбонат). Този тип пластмаси могат да съдържат ВРА (бисфенол А), който се свързва с различни заболявания като диабет, понижаване на имунитета, рак. И въпреки че съвременните производители на пластмасови кутии изключват ВРА от състава им, по-старите пластмасови съдове в дома ти може да съдържат опасната съставка.

Антибактериален сапун

Той не е по-ефикасен от обикновения сапун, а всъщност дори може да е по-вреден. Лабораторни изследвания на триклозана – активната съставка на антибактериалните почистващи средства, показват, че той може да променя хормоналния баланс при животните. Освен това използването на такъв сапун може да предизвика устойчивост на бактериите към антибиотици.

Износените маратонки

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

В повечето случаи маратонките за бягане трябва да се сменят на всеки 350 км - износените спортни обувки престават да защитават стъпалата от допира със земята. А това означава, че мускулите, костите и ставите са в повишен риск от травми. Затова сменяй маратонките си на половин година или в момента, когато забележиш признаци на износване.

10 неща, които незабавно трябва да махнеш от спалнята си

Изтъркана четка за зъби

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Ако си миеш зъбите сутрин и вечер, както си трябва, то космите на твоята четка за зъби губят формата си по-бързо, отколкото би ти се искало. Стоматолозите съветват този аксесоар за лична хигиена да се сменя на всеки 3 месеца. Изтърканите четки за зъби много по-трудно отстраняват налепите по зъбите.

Ненужните вещи

Живеем в материален свят и понякога се оказваме заобиколени от вещи, от които нямаме практическа полза, нито ни доставят някаква радост или удоволствие. Колкото повече твоят дом или работно място се пълнят с ненужни вещи, толкова по-сложно е да се концентрираш върху важните неща. Смело изхвърляй всичко, което те дразни - всякакви предмети, събирани и пазени уж за нещо, пък с години не вършат никаква работа и т.н. Каквото и да решиш да изхвърлиш или подариш, твоята цел трябва да е да оставиш само нещата, които ти помагат по някакъв начин да постигаш целите си и да задоволяваш нуждите си.

►►►9 гадни факта за твоята спалня

Дрехите, които не носиш

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Надникни в гардероба: колко от дрехите си не си обличала нито веднъж пред последната година? Често след отслабване хората си оставят дрехите с по-голям размер – за всеки случай, а пък напълнелите с годините внимателно пазят тесните дънки от студентските години с надеждата някога отново да влязат в тях. Във всеки от случаите тези дрехи могат да предизвикат тревога и разочарование. А за какво са ти подобни чувства, като започваш нова фаза в живота си?

Застоялите в хладилника продукти

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Спазвай простото правило за малотрайните продукти: изяждаш ги, изхвърляш ги или ги замразяваш. Защото прекалено дългото застояване на продукти крие опасности - например бактерията листерия, която може да се развие в продукти с изтекъл (примерно преди седмица) срок, може да доведе до главоболие, болки в мускулите и гърлото, но и по-тежки състояния като сепсис, възпаление на мозъка, аборт и дори смърт.

Старата козметика

Течната козметика може да се превърне в развъдник на бактерии. Офталмолозите настоятелно съветват да изхвърляме спиралата за мигли (очната линия и т.н.) 2-3 месеца след отварянето на шишенцето. Защо? Допирът на четчицата до миглите прехвърля бактерии от тях в шишето и там те започват да се размножават усилено в комфортна – влажна и топла – среда. Подобни са обстоятелствата и с блясъка за устни: всичко, което се докосва до устните и устната ни кухина, събира доста бактерии. И колкото по-дълго те престояват във флакончето с блясък за устни, толкова по-висок е рискът да вкараш инфекцията в дребните пукнатини по кожата си. Експертите препоръчват това козметично средство да се сменя на всеки 6 месеца и винаги, когато изтича срокът на годност.

►►►7 неща в несесера за грим, които вредят на здравето ти

Замърсени контейнери за контактни лещи

Използването им е основен фактор сред рисковете за заразяване на очите. Не е лошо да се сменят на всеки три месеца, както и да се почистват ежедневно, да се подсушават и да се сменя разтворът.

Старите подправки

Ако съхраняваш в бурканчетата чубрица, джоджен и всякакви други сухи подправки няколко години подред (понеже са в голямо количество, а вие ги ползвате рядко), те едва ли могат да те заразят с нещо, но пък и не си струва да ги ползваш, защото няма да ти донесат вкусово удоволствие, а е възможно да те свие коремът (зависи от подправката и твоята поносимост).

Гъбата за съдове

12 неща, които трябва да изхвърлиш веднага

Множество изследвания водят до единодушното заключение, че гъбата за миене на съдове е най-мръсният предмет в средностатистическия дом. И въпреки че някои експерти препоръчват периодично да дезинфекцираме гъбата в микровълновата фурна, е по-добре направо да я сменяш. Опасните бактерии, особено онези, които попадат върху гъбата например от дъската, на която сте рязали месо, са способни да предизвикат сериозни заболявания. Най-добрият изход от ситуацията е използването на микрофибърна кърпа вместо гъба – кърпата съхне значително по-бързо, пък и можеш да я дезинфекцираш чрез изпиране на висок градус в пералнята.

Пластмасовите дъски за рязане

Драскотините върху пластмасовите дъски са идеално скривалище за бактериите. Направи си услуга и изхвърлете всички пластмасови дъски, като ги замените с дървени. Естествените смоли, които се съдържат в дървото, притежават антимикробни свойства – затова попадналите в дребните драскотини по дъската бактерии загиват, а не се развиват. 


Виж ощеНово в Cosmo