Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

11 правила, които е добре да зачеркнеш

Деница Сивева
 

Оценка: (3/5)

Животът щеше да е доста по-прост, ако наоколо не гъмжеше от полезни, не чак толкова полезни и откровено съмнителни мъдрости... да не кажем клишета. Преди да последваш поредното, защо не спреш за малко и не помислиш – дали пък на някои от тези безценни препоръки не им е минало времето? Ето кои „златни правила“ е по-добре да оставиш настрана.

Чудно защо всичко живо – от фризьорката до най-добрата ти приятелка, се изживяват като всестранно развити експерти. И с широка ръка те напътстват на тема любовен живот, работа, къде да отидеш на почивка, как да си обзаведеш квартирата, какво, кога и по колко да ядеш, за да си слаба...  Естествено, тези хора ти мислят доброто. Лошото е само, че в много от съветите, ужким доказано валидни, не е останала и капчица истина. Все пак светът се върти, всичко тече и се променя, включително и порядките в живота ни. С други думи, онова, което е важало за поколението на майка ти, не пасва съвсем на днешното модерно момиче. А нищо чудно  въпросното правило никога да не е било толкова разумно, но повторено стократно се е превърнало в голяма мъдрост!
И така, по-добре се опитай да си улесниш живота като спреш да се съобразяваш с всичко, което ти втълпяват околните. Като начало виж вредния ефект от по-долните правила и следващия път хубавичко си помисли дали си струва да ги следваш.

1. Не напускай работа, преди да си намерила друга
Липсата на резервен план не е толкова страшна за кариерата ти, стига, разбира се, да можеш да издържиш на финансовата суша известно време. Ако не се чувстваш добре на работното си място и си направила всичко възможно да промениш положението, но без успех, по-добре да последваш инстинкта си и да напуснеш. Когато спреш да се тормозиш и смениш обстановката, дори да е с четирите стени вкъщи, ще си върнеш  душевното равновесие и ентусиазма да запретнеш ръкави и да потърсиш нещо по-подходящо. В противен случай колкото по-дълго тъпчеш на едно място, толкова по-трудно ти става да се измъкнеш от затворения кръг и да промениш живота си.

2. За предпочитане е да слагаш край на връзките си лично
Вярно, но ако си сериозно обвързана. В такъв случай естествено, че дължиш на човека обяснение на четири очи. Най-малкото от уважение и добро възпитание. Но ако искаш да приключиш връзка с мъж, с когото се виждаш от време на време, едно телефонно обаждане или и-мейл за сбогом ще свършат същата работа. При положение, че не си вложила кой знае колко чувства, нищо не пречи да прекратиш отношенията ви с краткото, но достатъчно ясно: „През следващите месеци ще съм много заета и няма да имам време за срещи.“ Много по-лесно е да се сбогуваш с някого „дистанционно“, а и така става пределно ясно, че „край“ наистина значи край.
Този подход изглежда малко хладен, но всъщност така помагаш и на човека отсреща  да се справи по-лесно с раздялата. Спестяваш му неудобството да бъде отхвърлен  лице в лице, което, откъдето и да го погледнеш, си е трудно за преживяване, дори да не сте много близки. 

3. Не боядисвай тясно помещение в тъмен цвят
Според най-разпространените дизайнерски правила, ако искаш да направиш малкото пространство да изглежда по-просторно, светлата гама върши по-добра работа от „мрачната“. Дали е така обаче? Всъщност тъмните цветове придават дълбочина на помещението, така че то изглежда по-обширно и отворено – точно както нощното небе изглежда безкрайно дълбоко.
Онова, което намалява размерите, е големият контраст между цвета на стените и този на первазите и мебелите. Рамките на прозорците играят ролята на ограничители, така че ако са в много по-различен тон от този на останалата част от стаята и предметите в нея, пространството ще изглежда претъпкано. Ще създадеш илюзия за дълбочина, ако избереш цвят за перваза и тапицерията, близък до този на стените.

4. Пий литър и половина вода на ден
Със сигурност си чувала това „златно“ правило поне хиляда пъти. И по този повод ежедневно си се наливала с промишлени количества H2O с убеждението, че вършиш нещо полезно. Е, ще те разочароваме, защото май не е имало смисъл да се напрягаш толкова. Най-новите изследвания са установили, че това твърдение спада по-скоро към категорията „митове и легенди“, отколкото към научно обоснованите здравни факти. Не я ясно откъде е тръгнала цялата работа, но истината е, че човек не се нуждае от точно определено количество вода. Всъщност голяма част от хората приемат повече от достатъчно течности с кафета, безалкохолни, сокове, а също и чрез хранителни източници като плодове и зеленчуци. При това положение още осем чаши вода отгоре идват малко множко.
Най-полезният съвет е да пиеш тогава, когато си жадна. Жаждата е знак, че тялото ти се нуждае от течност, а не че вече си се обезводнила.

5. Качваш килограми, ако ядеш след седем вечерта
Ето още една мъдрост, която се радва на широка популярност. Но отново не е съвсем вярна. Имам приятелки, които през деня не ядат много, но се хранят обилно вечер и са тънки като фиданки. Сигурно ще си помислиш, че всичко зависи от структурата, метаболизма и т. н. (което отчасти е така). Но виж сега, калориите са си калории, без значение по кое време на деня ги приемаш, или откъде идват – от протеини, мазнини или въглехидрати. Едно момиче на 20-25 години, което води активен живот, има нужда от около 1800 калории. Ще започнеш да трупаш излишни тлъстинки, само ако надвишаваш дневната си дажба.

6. Проучвай мъжа предварително
Няма какво да си кривим душата, всички сме го правили. Запознала си се някой готин сладур и той те е поканил на среща. В резултат на което ти влизаш в ролята на Шерлок Холмс и инспектор Дюдю едновременно и започваш щателно разследване сред познати и непознати на тема въпросната личност – минало (в това число детската градина, началното училище, техникума), настояще, прогнози за бъдещето.... Добре де, човешко си е да те човърка любопитството за повече  подробности относно живота на потенциалното ти гадже. Но я се замисли – няма ли опасност това да осуети любовната ви връзка още в зародиш?
По повод на свой приключил романс, една позната ми заяви убедено, че жената винаги трябва да се вслушва в това, което хората говорят за някого (в случая за бившето й гадже), защото най-вероятно в думите им има доза истина. Така си е, но въпросът е в дозата. Приемаме, че не си попаднала на сериен убиец или доказан психопат. Оттам нататък не вземай за чиста монета всичко, което чуеш по нечий адрес. Защото не знаеш кой какви мотиви има, за да злослови. Иначе рискуваш да си изградиш мнение за някого, преди да имаш възможността да го опознаеш сама. На всичкото отгоре на базата на информация, която може вече да е остаряла, или просто на злобни клюки. А и така лишаваш човека от шанса сам да сподели с теб миналото си, когато той прецени, в това число и собствените си недостатъци, срамни постъпки и грешки. Просто ако чуеш нещо кофти, имай едно наум и толкова.

7. Изчакай той пръв да каже: „Обичам те“
В днешно време си е съвсем в реда на нещата нежната половинка да сваля мъже, да ги кани на срещи и да ги води в спалнята си. Но дотук свършва всичко. Защото повечето момичета са готови да чакат, докато остареят, само и само приятелят им пръв да обяви капитулация, да размаха бялото знаме и да произнесе заветните думички: „Обичам те“. Жените често пъти си въобразяваме, че ако един мъж наистина е почувствал любовното трепкане под лъжичката, ще си счупи краката от бързане да го сподели с нас. Но... помисли си за друго – примерно за това, че мъжете, особено по-младите, са ужасно нерешителни, когато става въпрос за емоции и признания. Какво да ги правиш, егото преди всичко! Бъди сигурна, че твоят избраник, досущ като събратята си по пол, умира от страх да не го отхвърлят, или просто се чувства неудобно да изказва на глас чувствата си, при това пред публика.
Така че и по този параграф топката може да се окаже в теб, колкото и да не ти харесва. В случай че човекът е стабилен, но упорито мълчи по темата „чувства“, опитай се ти да направиш първата крачка, като му разкриеш любовта си. Нищо чудно да има нужда точно от това, за да ти отвърне със същото.

8. Имаш ли мобилен, значи си в безопасност
По-добре не разчитай на това. Да, звучи успокоително да си мислиш, че ако закъсаш някъде посред нощ с колата, или си загубила ключа от къщи, ще вдигнеш телефона и ще се обадиш на приятел за помощ. Има обаче много зони без обхват, откъдето ще ти е невъзможно да звъннеш в случай на нужда. Ами ако междувременно ти е паднала батерията? Или телефонът на приятелката ти е изключен? Ако пък случаят е за полицията и успееш все пак да се обадиш, отнема между 10 и 30 минути да те намерят, защото не си на точен адрес. С две думи, не си мисли, че мобилният или пък спреят в чантата ти дават кой знае каква сигурност. Най-добре не пренебрегвай здравия разум, който ти препоръчва да не излизаш късно вечер, или да се разхождаш по никое време сама.

9. Бялото вино не върви със свинско, а червеното - с риба или пиле
Спокойно зачеркни това правило с дебела линия. Ако приготвяш тежка храна – да речем, пържола или спагети със сметанов сос, заложи на силно и ароматно вино (за червено – каберне совиньон; за бяло – плътно шардоне). В случай че менюто ти включва нещо по-леко от типа на печено пиле, сервирай го с младо мерло, розе или бяло вино с висока киселинност като совиньон блан. Кулинарното правило за рибата е малко по-различно и гласи, че сухите видове (примерно скумрия, пъстърва...) изискват горчиви вина, а мазните (от типа на сьомга, шаран и др.) вървят по-добре с кисели питиета.

10. Райетата те правят да изглеждаш дебела
Донякъде това е така. Само че важи за хоризонталните райета с всякаква дебелина и за широките вертикални райета. Те оптически уголемяват визията и те правят да изглеждаш по-широка, отколкото си в действителност. 
Но виж, тънките вертикални и диагоналните райета са друга работа – те издължават визуално фигурата, като те правят да изглеждаш по-висока и слаба. Освен това дрешката става по-закачлива, а това те откроява сред околните. 

11. Спестявай за черни дни
Хубаво, обаче първо – ако има какво да заделяш, и второ – представяш ли си на 20 и няколко години да започнеш да спестяваш за пенсия. Не е изключено инфлацията да изяде трудно изкараните ти пари, без въобще да усетиш нещо от тях. Сещам се и за една комична история, която ми разказа приятелка – значи, нейни далечни познати преди години подарявали за рождените дни на сина си, който бил в тинейджърска възраст, пералня, хладилник, съдомиялна и т. н. с идеята, когато момчето порасне и заживее самостоятелно, да си има готово обзавеждане... Само дето техниката се развива с такива темпове, че след десет години Перла 05 изглеждала почти като експонат от антикварен магазин.
Добре е, разбира се, човек да е подготвен за всякакви ситуации. За целта спестявай по десетина процента от това, което изкарваш. Така хем ще имаш нещичко, заделено настрана, ако спешно се наложи да направиш ремонт у вас, или просто да отидеш на екскурзия, хем междувременно няма да си се лишавала от останалите блага на живота, които се купуват с пари. Така де, добре е човек да си прави сметки за бъдещето, но все пак животът се случва сега! 


Защо жените постъпват погрешно
Дамите май са по-податливи на лоши съвети, защото като цяло са по-склонни да търсят странично одобрение и напътствия. Докато мъжете не обичат много-много да прибягват до чужда помощ.


Виж ощеНово в Cosmo