Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Традициите не са това, което бяха

Елица Иванова
 

Оценка: (0/5)

Правилата на заветното „ДА!“? Няма такива. Замени традицията с модата и се омъжи по начина, по който ти искаш.

Традициите не са това, което бяха
Традициите не са това, което бяха


Ако някои от българските сватбени традиции те дразнят, не се страхувай да ги пропуснеш. Кажи „Не!“ на бялата булчинска рокля, типичните сватбени снимки и старомодните обичаи и обреди. Това е твоят ден и ти определяш правилата. Това, което искаш е новото трябва, така че запретни ръкави и разбий на парченца закостенелите традиции. Забрави какво са ти разправяли твоята и неговата майка и виж как е модерно днес. Защото традицията повелява, но не задължава...

1. Дай право на глас на всеки и по всяко време
У нас реч на сватбата произнася единствено кумът (в по-редки случаи кумата). Това обикновено става в началото на сватбеното тържество. Ти обаче можеш да дадеш право на глас и на всеки друг (и по всяко време), който пожелае да поздрави теб и съпруга ти. Нямаш представа колко ще се зарадват баща ти, сестра ти или най-добрата ти приятелка на предоставената възможност.

2. Излез от шаблона „еднакви шаферки“
Обикновено шаферките на булката са пременени в едни и същи тоалет и изглеждат като извадени от калъп. Независимо какви са мерките й, структурата или тена на кожата, всяка шаферка е облечена с един и същи модел рокля. Красиво? Не винаги. Вместо да  задължават приятелките си да се облекат по еднакъв начин, модерните булки купуват различни модели рокли в един и същи цвят (модел според фигурата на всяка) или им дават правото сами да изберат цвета и кройката на роклята си. Вторият вариант обикновено е по-добрият, защото така със сигурност ще знаеш, че шаферките ти харесват облеклото си и наистина се забавляват. А веселите шаферки са гаранция за голяма купон.

3. Преоткрий коктейла
Няма нищо лошо в това, че не искаш (за разлика от майка си) сватбеното ти тържество да се състои в ресторант. Нормално е двойката да иска да изрази собствения си стил на големия ден, затова го направете както го чувствате. Вместо да търсите ресторант и да губите излишно време в избиране и дегустиране на различни менюта, може просто да опънете шатра в задния двор на къщата на вашите. И там да приложите една все по-разпространена у нас формула – коктейлът. Предимството му са много – спестява ти време и пари и същевременно изглежда изискано. 

Традициите не са това, което бяха
Традициите не са това, което бяха
4. Бъди различна булка
Роклята на булката задължително трябва да е в бяло, защото то е символ на чистотата и на женското начало. Да, само дето това е било по времето на майка ти. Днес, можеш да минеш под венчилото облечена в какъвто си поискаш цвят. Така например, ако си кожата ти е много бяла и се „губиш“ в светлите тонове, значи спокойно можеш да заложиш на рокля в розово, жълто, червено и дори черно. Ако си с по-тъмен тен на кожата, бежовото, екрюто и златното са твоите нюанси.
Друг мит, който си проси да бъде разбит, е, че на сватбения ден задължително трябва да носиш дълго було. Първо, съвременното було е късо или средно дълго (в зависимост от височината ти) и второ – можеш да го пропуснеш ако не се възприемаш с него. Вместо това ти предлагаме да украсиш косата си със стилна диадема, красиво цвете или елегантна шапка. 

5. Сватба с продължение
По традиция сватбата започва първо с граждански, след това с църковен брак и продължава със сватбено тържество. Днес обаче ти избираш дали да почерпиш близките си в деня на церемонията или след това. Ако на теб и твоя съпруг ви е по-удобно тържеството да се състои в друг ден, тогава не се колебай да го отложиш. Така вашата приказка ще продължи по-дълго.

6. Създай си свой списък с обичаи
Традицията повелява това, традицията повелява онова. Но традициите вече отдавна не са това, което бяха. Затова остави тежкото бреме на типичните български обреди и обичаи в миналото и изпълни само тези от тях, които ти допадат или смяташ за забавни (например надпреварата с „настъпването“ и тази с „разчупването на питата“). Така ти и съпругът ти хем ще угодите на родителите си, хем ще останете верни на себе си.

7. Подчертай стила си с украсата
Сватбената украса на масите винаги е била предимно от цветя. Никой обаче не е казал, че красотата е постижима само с тях. Ако цветята ти излизат много скъпо или просто искаш да си различна, дай свобода на въображението си и аранжирай сама масите. Направи сватбата си неповторима с уникални акценти от стъклени мъниста, цветни перли, сатенени панделки или морски мидички. Към тях можеш да прибавиш и няколко семпли ароматни свещи. Ако все пак държиш да има някакви флорална декорация, можеш да посипеш масите с листа от рози. Внимавай само да не стане прекалено натруфено. Освен това никъде не пише, че всяка маса трябва да е с една и съща украса –  различната аранжировка ще направи твоята сватба още по-оригинална и специална.

Няма нищо лошо в това, че не искаш (за разлика от майка си) сватбеното тържество да се състои в ресторант.


Виж ощеНово в Cosmo