Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

По стара традиция

Детелина Стаменова
 

Оценка: (0/5)

Кои обичаи ще подбереш за сватбата си е твоя работа, но ето някои от най-популярните ритуали, изпълнявани по българските сватби. Няма нищо задължително, затова избери от богатата програма, като можеш да направиш само тези неща, които ти харесват.

По стара традиция
По стара традиция

В деня на сватбата
- Младоженецът отива да вземе кумовете и заедно тръгват за булката.
– Традицията е да има някакви премеждия, на които да бъдат подложени бъдещите сватове, като разбиване на врати или даване на пари, но ако нямате желание, може да пропуснете тази част.
– Кумата носи букета на булката.
– Гостите остават известно време, докато кумата помага за последните детайли в облеклото на булката и заедно всички тръгват към гражданското. Като при всяко важно събитие у нас, може да се рита менче или да се полее една чаша пред младоженката, за да й върви по вода.

В ресторанта
– Посрещането става по бяло платно с листа от цветя.
– Има менче с бяло и червено цвете, което по-късно се рита, за да се разбере какво ще е първото бебе.
– Свекървата захранва младото семейство. Хапките са солена и сладка за всеки, като символиката на това е, че в живота след трудните моменти идват хубавите.
– Пие се шампанско до дъно от младоженците и кумовете
– Може да се хвърлят назад чашите, защото “счупеното носи щастие”.
– Разчупването на питката, с която са били захранени младоженците, може да се направи когато прецените. При когото остане по-голямото парче, той ще “командва” в къщата. После, ако искате, може да давате на всеки да си отчупи по късче от питата, за здраве на младото семейство.
– Първият залък, завит в кърпа, младоженката поставя в дома си нависоко, та да не допусне къщата й да остане без хляб.
– Кумът вдига първия тост за младоженците след кратка реч.
– Първият сватбен танц е красив момент от всяка сватба, за който може да изберете която песен искате. 
– Кумово хоро, което е водено от кума. 
– Булчинското хоро е най-важното право хоро от сватбата. По традиция булката взима един букет и застава начело на хорото.
– Хвърляне на букета – този американски обичай е много популярен и почти няма сватба без него. Можеш също да направиш втори, по-лек букет или да хвърляш воала си.
– Сваляне на жартиера. Булката сяда на стол в средата на дансинга и младоженецът трябва да го свали със зъби. После да го хвърли, без да поглежда, към събралите се ергени – който го хване, пръв ще се ожени.
– Рязане на тортата. Всеки захранва другия, а после и кумовете. Ако младоженците знаят, че някои техни приятели ще се женят скоро, може да ги изненадат, като ги захранят с парче от сватбената торта.

И след това
– Булката може да намаже вратата с мед и масло.
– Младоженецът може да я пренесе на ръце през прага.


Виж ощеНово в Cosmo