Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Къде, къде...

Детелина Стаменова
 

Оценка: (0/5)

Къде, къде...
Къде, къде...
Мястото на сватбата – не църквата или гражданското, а там, където ще се съберете да празнувате, е центърът на тържеството. Как да избереш най-доброто за вас?

Бъди наясно какво търсиш
Дори не се замисляй къде да бъде сватбата ти, ако не си наясно колко голяма (или малка) ще е тя. Едва след като са направила първи вариант на списъка с гости, можеш да започнеш да търсиш място, което да подслони хората. В ресторантите ще те информират за максималния брой гости, които може да бъдат обслужени, но се вслушай в мнението на управителите колко е оптимално да настанят. Ако в ресторант със 100 места бъдат разположени 70 човека, ще има достатъчно място за дансинг и никой няма да бъде притеснен в пространството. В случай че на място, което би побрало седнали 120 души, се организира коктейл, ще се съберат 200. Има ресторанти, които искат допълнително заплащане, ако не запълниш всичките места, както и такива, които таксуват, за да не се допускат други гости.

Локация, локация, локация
Мястото на сватбата трябва да е максимално удобно на гостите. Наистина ли искате да изгубите много време в придвижване от единия до другия край на града – от гражданското до църквата и ресторанта? Добре е да помислите и за това как ще се прибират гостите без коли и тези, които са пили...

Избери тема
Независимо дали ще имаш сватбен агент, който да ти дава съвети и идеи за организацията, или не, трябва да избереш водещ акцент. Иначе рискуваш сватбата ти да не е толкова хубава, колкото би искала. Трябва ти елемент, който да я отличи. Ако ресторантът е специфичен, тръгни оттам. Много заведения и хотели имат идеи за декорация, така че дори да нямаш агент, който да се погрижи за това, би могла да видиш какво ще ти предложи екипа на мястото.

Планирането е всичко
Дневна или вечерна ще е сватбата ти? Хората седнали ли ще бъдат, или на коктейлен принцип? Мариела Георгиева, мениджър хранене в Гранд хотел София, дава следния съвет: „Когато преобладават младите гости, шведската маса е добре приета. Те не се притесняват да стават и да се обслужват, а и храната остава добре затоплена и не изстива по масите. Това са предимствата на този вариант пред предварително подготвеното меню. Но, от друга страна, българите обичат да ги обслужват.“
Що се отнася до времето на провеждането й, все по-рядко сватбите са дневни. Те обикновено са по-кратки, докато вечерните може да продължат и до първи петли. Част от ресторантите понякога поставят условието тържеството да е в рамките на 5 часа, след което може да се наложи да доплатите определена предварително такса. Не подценявайте услугите, които самото заведение предлага. Направете си сметката дали наистина ще ви излезе по-евтино (като включите превоза, усилията и таксите) сами да си занесете пиенето или може да дадете малко повече пари, но да сте спокойни, че в нито един момент алкохолът няма да свърши. В някои ресторанти има т.нар. такса „бушон“, която се заплаща за всяка внесена и отворена бутилка.

Кой с кого
За да избегнете колизии, трябва внимателно да помислите кой къде ще бъде настанен. Основните правила са – приятели при приятели, млади хора при своите връстници, баби и дядовци при баби и дядовци. Където е възможно, комбинирайте гостите по възраст, или цели родове. Вариант е и да наредите поканените по схемата мъж-жена-мъж-жена. „Аз лично препоръчвам на маса да са от 8 до 10 души - казва Мариела Георгиева,  която има опит с много сватби. - Големите маси натоварват хората, те не могат да се чуват, а пък все пак са дошли, за да споделят събитието и да се забавляват.“

Традиционно основната маса е запазена за младоженците и кумовете. Понякога на нея сядат и родителите. Ако те са разведени, спокойно може да ги отделите с техните роднини или приятели.
Друго, над което си струва да се замислите, е, ако има доста малки гостенчета, да им осигурите детски кът или отделна маса, а защо не и да наемете анимация за тях? Така възрастните ще се забавляват и ще са спокойни, че някой се грижи за потомството им. Обикновено на децата се сервира различна храна – хапки например, защото те обичат да е на малки късчета и да се хранят с ръце. Ако в менюто за големите има шопска селата, за малките тя не е овкусена, а краставиците, доматите и сиренето са поотделно.

Любовта минава през стомаха
Ресторантът вероятно ще бъде най-голямото перо в бюджета на сватбата, така че внимателно проучете въпроса с куверта и какво точно включва той. Офертите са от 25 лв. на човек до безкрайността. Но с куверт от 150 лв. (с алкохол) в много добър хотел може да задоволите голяма част от прищевките си.

Вие и гостите ви ще прекарате около 4-5 часа в ресторанта, затова трябва да се постараеш да има достатъчно и разнообразна храна и напитки. Ако трябва да избираш между: а) скъпа, но малко храна и б) повече, но по-стандартна, избери вариант б). Това, което не искаш, е недоволни гости. Но в случай че много държиш да има нещо необичайно – нека това бъде предястието или тортата, но в никакъв случай основното ядене. Със сигурност ще има и гости със специални изисквания – вегетарианци или хора на диета или пост. За тях ресторантите са готови да приготвят отделно меню.

Що се отнася до менюто за мнозинството гости, съветът на Мариела Георгиева е да търсиш вариант, подходящ за всички. „Най-често се поръчва пилешко и свинско, по-рядко телешко. Телешкото е по-трудно не за приготвяне, а защото може да варира като степен на изпичане и не е възможно да се угоди на всички. Ние предлагаме и комбинация с три вида месо, което също е добър вариант. Рибата е сред храните, които се избягват. Морските дарове пък са деликатни, защото бързо се развалят. Понякога обаче младоженците дават възможност на гостите си да избират, например между две основни ястия. Четиристепенното меню е напълно достатъчно. Салата, предястие, основно и десерт е разумен вариант, може да се добавят и плата със сирена и колбаси. Разбира се, е  възможно да се включат топло и студено предястие, следястия, сорбета и т.н.“

А защо не?
Хората обичат коктейлите и бихте могли да говорите със заведението да се направи бар с коктейли. Ако подберете рецепти, които освен вкусни са и красиви, ще оставите силни спомени за всички.
Специални гости
Точно на сватбата си може да осъществиш една от големите си мечти – за твоите гости да пее любимият ти български певец или певица. Ангажирането на изпълнител започва от 1500 лв. и стига до 10 000 лв. за най-скъпите имена в музикалния бизнес. Сред най-търсените са Васил Найденов, Любо Киров, Миро, Преслава, Анелия, Деси Слава, „Сигнал”, БТР.

Към сумата за изпълнителите трябва добавиш и около 400-1200 лв. за професионално озвучаване, което зависи от много фактори, както и понякога пари за пътни на артистите. Съветът от Ана-Мария Тонкова, управител на импресарската агенция „БГ Рекърдс”, е да се обадиш поне месец предварително, за да провериш дали предпочитаният артист е свободен.


Виж ощеНово в Cosmo