Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Когато халката идва твърде рано

Нина Стефанова
 

Оценка: (0/5)

Ами ако съдбата те срещне с Голямата ти любов доста по-рано? И на теб ти се иска да покажеш на целия свят, че сте едно цяло още сега?

Когато халката идва твърде рано
Когато халката идва твърде рано


Независимо какво тръбим на всеослушание, всички малко или повече робуваме на общоприетите правила и норми. И сме добре възпитани кое е редно и кое не. Редно е да завършиш средно образование, после да запишеш висше, да се омъжиш и да родиш дете... Как да постъпиш обаче, ако Мъжът на живота ти се появи по-рано от очакваното? Дали бързата (прекалено млада) булка слепи ги ражда, както обичаше да ни набива в главите майката на една приятелка?
Преди да вземеш Решението, хвърли едно око на възможните рискове на ранната халка. Защото както обичат да казват англоговорящите, "Който е предупреден, е предварително въоръжен."

Рано пиле, рано... плаче
Една съученичка от гимназията не дойде на абитуриентския ни бал, защото имаше далеч по-важна мисия. Стягаше сватба след седмица и “не й беше до това". А след 7-месечно битие на омъжена жена й предстоеше да стане и майка. След още 5 години - разведена жена с дете. "Кой да ми каже тогава, че ще е грешка да прибързвам и че трябва да помисля повечко?", горчиво се усмихва на спомена тя. "Може би ако някоя 19-годишна жена прочете това, има шанс нещата при нея да се стекат по-различно."
Според неотдавнашна статистика днес в света се разпада всеки трети брак, като дори има тенденция за покачване на този показател. Консултантите на брачни двойки смятат, че пръст в проблема с покачващия се брой разводи до голяма степен има фактът, че много от подписите се слагат твърде рано. Какво ще рече "твърде рано" обаче? Ако се върнем назад в поколението на майките и бабите ни, понятието ранен брак стои по доста по-различен начин. Бабите ни, отрасли извън големите градове, са се женили на по 14-16 години и това се е смятало за нещо естествено. Поколението на майките ни асоциира ранния брак с бременни осмокласнички - по тяхно време е било важно да "изтраеш" до 18. Днес за негласна долна брак граница за жените се счита към втори-трети курс на висшето (21-22 години) – в крайна сметка ти искаш да си поживееш повече и да се ориентираш в професионалното поприще, преди да се нагърбиш с отговорността да създадеш семейство и деца. Така че да предприемеш крачката преди тази вързаст си е едно непредпазливо избързване.

Защо всъщност избързваме?
Надали има такава статистика (кой би си го признал?!), но често основният мотив за ранния брак се явява... самата сватба. Много млади жени дори не си дават сметка, че не ги привлича толкова семейният живот, колкото идеята да получат "Своя ден"! Така де, ти можеш да се обречеш изцяло на любовта си към даден мъж и без да му носиш фамилията, нали? Но е някак друго с красивата бяла рокля, кортежът от скъпи коли, цветята, подаръците, обирането на всички погледи... Коя от нас не би се почувствала като принцеса през тези часове? После обаче... Разкошната рокля се погребва на дъното на гардероба, младият съпруг се оказва все още неспособен да издържа семейство, младата съпруга не може даже да готви, започват да идват разходите за наем, ток и парно, налага се да се прави ремонт ... Празникът, заради който е било всичко, е приключил, обаче за делниците никой нищо не се е договарял предварително.

У нас специално не са редки и случаите, когато родителското тяло също взема активно участие в решението за ранния брак. Все пак ние не сме Америка, където "птичето" напуска окончателно гнездото на 18, и ти винаги ще си останеш дете в очите на вашите. Ето защо една част от тях реагира прекалено крайно при мисълта, че вече си порасла и имаш самостоятелен (и сексуален!) живот. Така се стига до извънредни мерки и грозни сцени - скандали, забрани, шантаж "Докато напълно зависиш от нас, ще слушаш какво ти говорим! Рано ти е още за женене!" (с което все едно дърпат дявола за опашката), или "Какво значи "ще се местиш при него"? Ти знаеш ли какви са мъжете?! Ще се позабавлява и ще си обере крушите. Първо разпишете, ние ще помогнем финансово!" И - напук или с благословията им - докато разбереш точно какво става, датата в гражданското е факт.

Естествено, своето място в стълбичката с причините за ранен брак има и непланираната бременност. "Ние и без друго се обичаме и искаме да имаме деца. Просто го планирахме за по-късно, но се случи сега, не е страшно. Така си повтаряхме тогава", си спомня Деси (32г.) брака си на 20. "Обаче аз имах поставени цели пред себе си. Исках да си завърша висшето и да хвана динамична работа по специалността, свързана с пътувания, като майка щеше да помага с детето. Но мъжът ми държеше да има домакиня до себе си - да си върти къщата и семейството, и ако работи, да е нещо почасово. Макар че бях луда по него, се чувствах нещастна, защото това не беше моят начин на живот, не бях аз. Той не отстъпи и след две години мъчения се разделихме." С днешна дата Деси си гледа дъщерята, която вече е доста голяма, и твърди, че да си самотна майка изобщо не е толкова страшно. Тъжното е, че въпреки че сме 21-ви век, мнозина от нас все още плащат данък обществено мнение "извънбрачно дете", особено извън големите населени места: "Изпитвах ужас какво ще си кажат нашите, като разберат, че съм бременна. За тях щеше да е страшен шок. Живеем в малък град, вечно се въртят всякакви клюки и те винаги са ми втълпявали да внимавам какво ще си кажат хората.", спомня си твърде ранния си брак Мариела (27 г.) "Така че тогава му казах да избира - или сватба, или аборт, защото дете без халка няма да раждам! Той се съгласи да подпишем и отидохме да кажем на нашите. Нещата минаха доста по-гладко, отколкото очаквах, заради сватбата. Мислех, че баща ми направо ще извади пушката." Както показват събитията обаче, радостта на Мариела е била преждевременна.

Когато халката идва твърде рано
Когато халката идва твърде рано
Какви са рисковете?
Психолозите, сексолозите и социолозите са единодушни, че шансовете за дълъг и щастлив живот на ранния брак са твърде ограничени. И причината за това се крие главно в незрелостта на двамата партньори, която се проявява в няколко посоки:
 
І Психологическата незрелост. "Когато започнахме да се караме, че вече нещата не са като преди, че вместо да ни е хубаво заедно, само се дразним и изнервяме, си дадох сметка за нещо. Че през цялото време и двамата крещим едни и същи фрази: "аз искам ти да...", "ако ме обичаш, то ти ще...", "винаги си правиш, каквото ти си искаш ", разказва Мариела за фазата преди развода си. "Никой не слушаше другия." Напълно нормално, предвид факта, че им е липсвал опитът в дългите връзки, който учи човек да допуска нужните и важни компромиси. Прекрасно е, когато си хлътнал до уши по някого и той ти отвръща със същото, но - уви! - фазата на главозамайващите емоции в един момент си отива. А човекът до теб остава. И трябва да го виждаш всеки ден (и всяко утро, с неизмити зъби и несресан на всичкото отгоре); да му слушаш познатите до запетаите изказвания; да се грижиш за него, когато боледува; да го успокояваш, когато се оплаква от живота; да изплащате общ хладилник и телевизор; да си говориш любезно с майка му по телефона и т.н.... В момента, в който установите, че семейният живот се оказва доста сив и досаден низ от отговорности, започват скандалите и упреците: "Не знаех, че си такъв/ такава!", "Ти не ме обичаш вече, не ни е забавно и весело.", "Преди беше толкова хубаво." А никой от двамата не е достатъчно зрял, за да направи компромис - да се опита да оправи нещата, вместо да хвърля обвиненията за собствените си излъгани очаквания върху другия.

ІІ Сексуалната незрелост. По биологично правило при мъжете пикът на сексуалната активност е от 20 до 25 години, докато при жените тя се случва още по-късно - около 30-те. В семейството, където и двамата съпрузи са около 20-те, конфликтите на тази почва просто са природно заложена бомба със закъснител. "Когато се влюбих в Ангел, смятах, че не само няма да мога да си легна, но няма и да погледна даже друг. За какво, като си имам него?!", връща лентата на спомените Дани (33 г.) "Обаче след няколко години брак нещата изобщо не стояха така. Усещах как започват да ми минават през главата мисли за други мъже, как флиртувам с колеги в офиса и дори един от тях ми харесва особено..." Нататък нещата се развиват, както твърди тя, някак от самосебе си. След като разбира, че мъжът й й е изневерил, за да му го върне, преспива с въпросния колега. И открива, че всъщност е направила сериозна грешка (но не е с това, че е изневерила): "Докато приятелките ми навремето сменяха мъже и трупаха бройки, аз се бях съсредоточила повече в други неща. И след онази нощ осъзнах какво съм изпуснала - правото ми да тествам толкова различни усещания и партньори, да си дам шанс да видя какво ми харесва на мен самата! Вместо да си поживея, аз прекалено рано бях станала прекалено сериозна. А младостта не се повтаря."

ІІІ Материалната незрелост. Ясно е, че там, където не достигат парите, започват проблемите - и това не важи само за ранно създадените семейства. Но при тях положението е най-патово, защото са най-нестабилни финансово (да не говорим какво се случва, ако се появи и дете). "Аз работех като сервитьорка на две места, а той имаше планове да запише две магистратури. И едва тогава да търси работа – по специалността", разказва Бисерка (27 г.) "Даваше уроци по английски частно вечер, обаче сумата въобще не беше голяма. Бях полудяла, защото вечно живеехме със заеми и с помощта на нашите. Не можех да го чакам да завърши, след което още една-две години за магистратури и бог знае още колко време, докато намери работа. Дадох му ултиматум: или променя плана си, или си тръгвам. Най-интересното е, че накрая пак аз излязох виновната. Била съм материалистка и не съм била влюбена в него." Даже най-пламенно влюбените трябва да живеят някъде, да ядат нещо и да се обличат в нещо, както и да се возят в нещо, да ходят отпуските някъде и т.н. А младите най-пламенно влюбени искат и да се позабавляват, и поглезят. Кога да си поживеят, ако не сега?!

Има ли изход от ситуацията?
Разбира се, че има. Дай ви шанс да си поживеете - като двойка, разбира се, но без халка. Ако все още нямате насрочена дата за сватба, помисли добре: смяташ ли, че тя ще ви гарантира по-силни чувства или по-голяма близост и отдаденост? Любовта не може да се "върже" с нищо, още по-малко с някакво си парченце метал и един голям купон. Психотерапевтите и сексолозите обикновено се шегуват, че най-добрата техника за безопасност по отношение на ранния брак е въобще да не го сключваш. Защото създаването на семейство е сложен процес и не във всяка фаза на живота си на човек му е по силите да се справи с него. Прост пример: за да можеш да поемеш отговорността да шофираш, трябва да си навършила пълнолетие и освен това да си минала курсовете, листовките и кормуването, вследствие на което да си се сдобила със свидетелство за владеене на съответните умения. А да живееш в брак е доста по-сложно, отколкото да караш кола.

И все пак си решила да се хвърлиш с подписа, пардон, главата надолу? Ами, тогава не забравяй какво не спираме да тръбим на страниците си за първата фаза на любовта. А именно, че тя задължително е свързана с идеализация на партньора. И когато отшуми, на мястото на бурната страст и сляпото възхищение идват приятелството, душевната близост, привързаността и усещането за сигурност. Твърде младите съпрузи много по-трудно и проблематично изживяват този преход, така че се въоръжи с търпение. И във всяка конфликтна ситуация, която изникне, се старай да запазиш уважението както към мъжа си, така и към себе си. Ето и една универсална рецепта за брачно щастие, която винаги работи: всеки ден не пропускай да си припомняш по едно сладко нещо, заради което избра точно този мъж "в добро и зло". Защото бракът представлява точно този сбор. 

Помисли добре: смяташ ли, че бракът ще ви гарантира по-силни чувства или по-голяма близост и отдаденост? Любовта не може да се "върже" с нищо, още по-малко с някакво си парченце метал и един голям купон.

 


Виж ощеНово в Cosmo