Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Брачните договори: Що е то?

Росица Иванова
 

Оценка: (5/5)

 
 

Сухата статистика сочи, че у нас почти всеки втори брак завършва с развод....

Брачните договори: Що е то?

Ти едва ли искаш да  разиграваш у дома си мини-версии на Войната на семейство Роуз и да прекарваш деня си в мисли как да отровиш общото куче, как да си отделиш два квадратни метра от общата спалня само за себе си и още куп неща, които няма как да бъдат поделени...

(Пред)брачните договори може да се сключват и у нас от 1 октомври 2009-а. Виж за какво става дума.

На пръв поглед брачният договор е нещо твърде екзотично и с холивудски привкус и навява погрешната представа, че е привилегия само за богатите и преуспели хора или е необходим едва ли не само на такива двойки, които имат какво да делят. Едва ли той е вълшебната пръчица, с която ще подсигуриш мир и любов, но поне може да ограничиш драмите в бъдеще и да поставиш финансови граници при евентуални семейните конфликти.

От 1 октомври 2009-а година в българското законодателство вече се говори за „брачен договор“. У нас е наричан още „предбрачен“, защото такъв е буквалният превод от английски, и защото обикновено се сключва преди брака – логично! В закона е заложено обаче, че той може да бъде подписан и по всяко време след една година от сключването на брака.

Семейният кодекс не признава фактическото съжителство и не го приравнява на брак, т.е. договор може да сключиш само ако ще подписвате или вече сте подписали. Документът придобива сила след сключването на брака.

Сам по себе си, той е писмено споразумение, което уточнява как общото ви и придобитото от вас имущество и пари ще бъдат разпределени помежду ви, по време на брака и ако се разделите. У нас брачният договор урежда изрично само имуществените взаимоотношения. Това включва начините на управление на собствеността (правата на теб и съпруга ти върху имуществото на всеки от вас притежавано преди или по време на брака, включително и ако имате семейно жилище), имуществените отношения по време на брака (разходите и задълженията на семейството, както и дали ти или съпругът ти ще имате издръжка и по време на брака), имуществените последици при прекратяване на брака (каква издръжка ще имаш ти и децата ти) . Но брачният договор не може да урежда помежду ви емоционални или други отношения – например не можеш можете да включите клауза за съпружеска вярност или някои от тези абсурдни условия, за които си чела, като – да не трябва да надебеляваш или колко мача има право да гледа той в събота. Какво ще се случи с децата ви и кой ще получи родителските права при развод може да реши само съдът, но в брачния си договор може да да определите сумата за издръжката на децата си след развода.

С този вид  договор по-лесно се уреждат сложните имуществени отношения, ако имате деца и съпрузи от предишни бракове. Брачният договор обаче не важи, не може да съдържа уговорки в случай на смърт на единия от партньорите – тогава се прилага Законът за наследството и така, дори да искаш да лишиш някой от наследство – хм, няма да се получи.

Практическата страна
За да изготвиш брачен договор не е задължително да ползваш услугите на адвокат, но е по-добре да го направиш, за да си сигурна в точността му. След като имаш готов текст на брачното споразумение трябва да отидеш заедно с бъдещия си съпруг при нотариус, където да го заверите, ако съдържа клаузи за недвижимости, а след това трябва да го представите в Агенцията по вписванията и да впишете там вашия брачен договор.

Ако пожелаеш, може да изменяш определени точки от брачния си договор, разбира се, само с изричното съгласие на съпруга ти, които се вписват с анекс, който също трябва да мине по стандартния ред. Цената? „За изготвяне на договори фиксирана цена няма. В зависимост от материалния интерес таксите на нотариусите и адвокатите се определят от съществуващите тарифи, но ако при нотариусите те са точно дефинирани, то адвокатските  могат да варират“, казва Божидарка Нанкова от адвокатската кантора по семейно право Нанкова и Нанкова. С други думи – всичко зависи от имуществото, което искате да включите в договора си. Цената на заверката при нотариус е 30 лв, а ако включиш имущество на стойност 50,000 лв, цената се вдига до 172 лв. по тарифата. При по-високи стойности на имуществото, цената на заверката се увеличава.

Какъв е смисълът на брачния договор
Въпреки новите промени в Семейния кодекс брачният договор дава по-голяма свобода да определяш кое е твое и кое негово. Ако ти по време на брака си купиш автомобил или апартамент на твое име и, то ако нямате договор, те ще бъдат съ-собственост и съпружеска имуществена съсобственост на теб и на съпруга ти.

Но ако имате брачен договор, то в него изрично може да упоменеш, че искаш всичко, което ти си купила, да остане само твоя собственост по време на брака и в случай на раздяла.

Недостатъкьт на брачния договор е, че това важи със същата сила и за него – каквото той си купи си остава за него. Но не се притеснявай, че ако той държи голяма част от имотите, ти можеш да се окажеш на улицата – ако договорът сериозно застрашава твоите интереси или на не навършилите пълнолетие деца, ти имаш право да го оспорваш пред съда – например ако в него се съдържа клауза за свободно разпореждане със семейното жилище и съпругът ви иска да го продаде, а ти не си съгласна, защото по този начин ще останеш без дом.

Брачният договор поставя въпроса: уместна ли е търговията  в храма на Любовта? Според мен истината винаги е някъде по средата. Изобщо не мисля, че трябва да мислиш за развод още преди да си стъпила в гражданското, а по-скоро за евентуалните последици, ако това се случи. А и не става дума за развод всъщност, а за справедливо разпределение на имущеаството.

Основните промени в Семейния кодекс
Ако направиш влог на твое име по време на брака си, той си остава твоя собственост. По старите разпоредби, независимо на чие име е, той е съпружеска имуществена общност и двамата съпрузи имаха равноправен достъп до авоарите.

Т.е. твоите лични влогове придобити по време на брака, остават неприкосновени при развод, като това правило важи и за двойки, които нямат брачни договори.

Ако, не дай си Боже, ви се наложи да се разделите, вече не е нужно да чакате три години, преди да поискате развод по взаимно съгласие. 
 


Виж ощеНово в Cosmo