Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Безплатни консултации за кожни алергични заболявания

 

Оценка: (0/5)

От 28 ноември до 2 декември тази година ще се проведе станалата традиционната, осма Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

Безплатни консултации за кожни алергични заболявания

През 2016 г. фокусът на кампанията са професионалната алергия, възникваща в работната среда на пациентите и фотоалергичните реакции. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители и др. Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи. Ежегодните разходи за временна нетрудоспособност са огромни и представляват товар върху обществото. Адекватната диагностика и профилактиката в работната среда са най-важните елементи в борбарата с професионалните алергични заболявания на кожата. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).

Тестуването за евентуални алергични реакции се осъществява от специалист. Тестовете представляват разграфени на сектори лепенки. Във всяко "квадратче" се инжектира различен алерген. След 48 часа пациентът отива отново, за да бъдат отчетени резултатите.
Тестуването за евентуални алергични реакции се осъществява от специалист. Тестовете представляват разграфени на сектори лепенки. Във всяко "квадратче" се инжектира различен алерген. След 48 часа пациентът отива отново, за да бъдат отчетени резултатите.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 година, очакванията всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по- всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е един от основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Ако след отстраняването на лепенките кожата не е дала алергична реакция, значи всичко е наред.
Ако след отстраняването на лепенките кожата не е дала алергична реакция, значи всичко е наред.

Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 милиарда долара/данни за 2010/, Европейски съюз – 5 милиарда евро/за 2011г/. Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит от различни алергени и/или иританти (токсични дразнещи кожата субстанции). Именно тяхното разкриване и методите на профилактика ще са фокус на кампанията тази година.

Безплатни консултации за кожни алергични заболявания

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 6 големи дермато-венерологични клиники/ центрове, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Токуда Болница, както и кожни клиники или кабинети в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Русе (в Русе кампанията ще се проведе седмица по-късно).

По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники / центрове на следните телефони:

02/9230495 (до 13,30 ч) - Кожна клиника, каб. 122, партер, Александровска болница, София

02/4034933 (до 13,30 ч) - Токуда Болница, София

032/607300 (до 13,30 ч) - Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив

042/698109 (до 13,30 ч) - Университетска кожна клиника, Стара Загора

064/886696 (до 13,30 ч) - Университетска кожна клиника, Плевен

0888/594144 (до 13,30 ч) – АСИМП, Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за професионалните алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.


Виж ощеНово в Cosmo