Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Сексът по времето на Черната смърт

 

Оценка: (0/5)

 

Как са поддържали огъня хората в тежките времена на Средновековието?

Наричат чумата Черната смърт. Тя върлува през XIV век, засягайки Европа, Азия и Северна Африка. По приблизителни изчисления по време на пандемията са умрели от 75 до 200 милиона човека.

Странно е да се говори за секс в такова време – това е чиста лудост, но са се намирали и такива хора. А екстремните условия на живот налагат и екстремни преживявания в секса.

Сексът по времето на Черната смърт

Знаем, че всеки има секс фетиш, но някои са доста причудливи. Какви са типичните за различните зодии, виж в аглерията долу.

Причудливите секс фетиши на различните зодии

Оргии на гробището

Звучи ужасно, но отчаяните хора толкова много искали да се почувстват живи, че стигали до крайности в сексуалната си разкрепостеност.

Историкът David Herlihy в книгата Black Death and the Transformation of the West („Черната смърт и трансформацията на Запада“) отбелязва, че хората демонстрират „презрение към смъртта и мъртвите“, правейки секс на гробището. Например на гробището Champfleur нещата били толкова горещи, че се наложило да бъде издаден официална папска заповед, адресирана към „прелюбодейците и блудниците“, които се занимават с непотребни неща върху гробовете.

►►►Мислиш си, че имаш нестандартно виждане по секс въпросите. Тогава тези пози с белезници са теб.

Гробищата, между другото, станали не само арени за сексуални утехи – хората танцували там, играели и пиели. Може би те се опитвали по този начин да убедят сами себе си, че не е толкова страшно да са сред покойници.

Сексът по времето на Черната смърт

По-малко секс – по-малко опасност

Но ето че лекарите пропагандирали въздържание в тези сложни за човечеството времена. Историкът Joseph Patrick Byrne в книгата си The Black Death („Черната смърт“) казва, че средновековните лекари били убедени, че сексът прегрява тялото. Заради това то става по-достъпно за „лошия въздух“, който прониква през порите и увеличава заплахата от зараза. „Лошият въздух“ попада в тялото също и чрез дишането, а по време на секс хората дишат тежко и вдишват и издишват повече от обикновено.

Един немски лекар от това време препоръчвал изобщо човекът да се откаже от всякакво физическо и емоционално натоварване: тичане, скачане, ревност и блудство... Вместо това той съветвал човеците да слушат приятна музика, да си разказват истории. Е, това наистина е по-добре, отколкото да зяпат през прозореца.

Процъфтяването на проституцията

Странно, но жриците на любовта станали по-свободни. Историкът Джефри Ричардс в книгата си Sex, Dissidence and Damnation: Minority Groups in the Middle Ages („Сексът, дисидентството и проклятието: малцинствата в Средновековието“) пише, че „дефицитът на работна сила сред проститутките е довел до подобряване на работните им условия“.

►►►Кой е по-опасен за здравето от проститутките?

Лиа Лидия Отис пък пише в книгата си Prostitution in Medieval Society („Проституцията в средновековното общество“), че в момента, в който чумата отшумява малко, проституцията процъфтяла. Били построени общински бордеи, където момичетата са пазени от охрана. Но, когато хората започнали да боледуват по-малко, търсенето на жриците на любовта намаляло.

Сексът по времето на Черната смърт

Закони за морала и нравствеността

Не навсякъде обаче проститутките били на почит. Много хора били убедени, че Черната смърт е Божие наказание и проява на гнева Господен, и много от законите, касаещи морала и нравствеността, започнали да се спазват строго. Тоест, нарушаването на морала в прекия смисъл на думата се преследвал от закона. В подкрепа на това ще ти кажем, че във Флоренция например проститутките буквално били изхвърляни от града. И дори когато чумата поутихнала и индустрията се възродила, на тях им било забранено да работят на улицата.

Гейовете, които съществуват във всички времена, също били подложени на нападки и преследване, защото содомията се считала за голям грях.

Уличните бунтовници

Във времената на Черната смърт по улиците се разхождали хора, които мъчели сами себе си с камшици, за да „умилостивят Бога и той да отърве обществото от чумата“. Хората им плащали пари, за да се „наказват“ те сами себе си в опити „да изкупят греховете на човечеството“. Църквата не поощрява подобна инициатива, но малко са тези, които обръщат на това внимание.

Интересното е, че съвсем скоро след появата на бунтовниците се „родили“ и техни противници. Те действали по точно противоположен маниер, подчертавайки, че те ще се радват на живота до последно. Срещу пари те правели секс пред публика. Църквата забранила този акт, но това просто накарало интересът към дейността им да се повиши.

Сексът по времето на Черната смърт

Инцест

В Англия по това време все по-често се срещали такива връзки. Проста аритметика. Чумата е унищожила например една трета от населението на страната, и екзогамията (забрана да се сключват бракове между членовете на семейството) става непрактична. Това засяга най-вече благородниците, където социалният статус на булката трябва да съответства на този на жениха.

Стресът винаги се отразява на сексуалния живот на населението, а какво да говорим за пандемиите, когато страхът от смъртта съседства с яростната жажда за живот.


Виж ощеНово в Cosmo