Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Опознай себе си в настоящето, за да не пропуснеш шанса си за щастлива връзка в бъдеще!

Cosmo
 

Оценка: (4/5)

20 стъпки към личното ти преоткриване

Няма какво да се лъжем... Всяка от нас си има концепция за бъдещето, в която задължително е включена страхотна романтична любовна история с прекрасен мъж (чийто образ често е идеализиран в главичката ти). И в това няма нищо лошо. Стига да не се окажеш толкова обсебена от търсенето на подходящия, че тотално да пренебрегнеш човека, с когото той ще иска да има общо бъдеще – себе си! Докато продължаваш да игнорираш връзката със себе си, ти несъзнателно саботираш шанса си да имаш здравословна и щастлива връзка в бъдеще. Ако не успееш да се справиш с личните си конфликти сега, емоционалният багаж, който ти тежи, ще се превърне в пречка за щастието ти, когато някой ден се появи той.

Представата ти за бъдещето включва и деца? Още една причина да опознаеш себе си (въпреки че дори за момент не сме си и помисляли да те пришпорваме) и колкото по-скоро го направиш, толкова по-добре.

Дори все още да не те тресе бебе манията, защо да губиш време? Колкото по-скоро опознаеш себе си, толкова по-бързо ще се влюбиш в живота си.

За начало на новите отношения със себе си добър въпрос е не „Какво ще ми донесе връзката ми?“, а „С какво трябва да допринеса за връзката си?“ Отдай нужното значение на всяка част от живота си. „Колко щастлива си от приятелското си обкръжение, работата, роднинските връзки, тялото си?“

Приятелско рамо по пътя към личното ти преоткриване ще ти даде Cosmo със своите предложения:

1. Остани насаме със себе си.
Научи се да се наслаждаваш на усамотението си. Да живееш сама и да ти харесва, не значи, че си доволна от положението си на стара мома. Това говори единствено, че си достатъчно израснала, за да се радваш на собствената си компания – сигурен знак за емоционална зрелост.

2. Направи си тест.
Опитай се да отговориш на някои сложни въпроси: Какво бих правила, ако партньорът ми изгуби работата си? Ако ми изневери? Какво бих правила, ако бебето ми страда от синдрома на Даун? Ами ако трябва да избирам между страхотно предложение за работа и партньора си? Отговорите на въпросите ще ти дадат представа за собствената ти сила, слабите ти места и доколко реалистични са някои от очакванията ти.

3. Отпусни се.
Вместо да се придържаш изцяло към привичните си обкръжения и дейности, приеми покани, които по принцип те стряскат. Далечни познати те канят на водни ски. Мислиш си: „Влага, костюм, риск... не е за мен“ и разбира се, отказваш. Съветът на Cosmo е да приемеш предложението. Защо? Когато се подлагаш на неизпитвани досега преживявания, научаваш нови факти за себе си и за стила си на купонджийка.

4. Премини на диета.
Бъди внимателна какво консумираш, и то не само с устата, а и с мозъка си. Подбирай внимателно какво гледаш по телевизията и на широк екран, а също и какво четеш. Запиши се на вечерен курс и се позаинтересувай какво се случва около теб. Впрегни всички сили в усвояването на нови знания, за да разшириш личния си кръгозор и да увеличиш темите си за разговор.

5. Спри да търсиш недостатъци.
Научи се да виждаш образа си в огледалото, без моментално да насочваш вниманието към несъвършенствата си.

6. Спри с извиненията.
Приеми странностите си – точно така, както се надяваш да ги приеме мъжът на мечтите ти. Обикни всички неща, които те правят различна – те са това, което се надяваш да оцени бъдещият ти партньор, а и ще те направят много по-харесвана и достъпна за всички около теб.

7. Спри да се оплакваш.
Да не си развалена плоча? Ако често се чуваш как трескаво се вайкаш, че не си достатъчно забавна, секси или успешна, за да привлечеш подходящия мъж, спри и се огледай! Самокритиката е ценно и рядко срещано качество, но само когато е в допустими размери. Постоянното повторение на едни и същи проблеми ти пречи. Запитай се защо – защо ти е трудно да следиш фитнес плана си или пък да се задържиш на работа? Ако не можеш да откриеш отговора сама, потърси помощ, защото само така ще успееш да продължиш напред.

8. Застъпи се за себе си.
Прекалената любезност през по-голямата част от времето няма да те превърне в по-харесвана. Напротив! Създаването на лични граници и умението да казваш „не“ помага да спечелиш уважението на останалите. И това се отнася не само за сантименталните, а и за професионалните ти отношения.

9. Научи се да управляваш парите си.

Вкарай ред във финансите си и спри да си заравяш главата в пясъка, когато става въпрос за пенсионните ти осигуровки и закупуването на жилище. Опитай да заделяш пари за спешни случаи и престани да вярваш, че щом срещнеш подходящия – край на банковите ти притеснения.

10. Промени отношението си.
Да, вече си голям човек и имаш свои принципи и ценности, към които е добре да се придържаш. Ако обаче усетиш, че отбягваш някои хора само защото не се вписват в представата ти за нещата, е време да преосмислиш гледната си точка. Случвало ли ти се е да погледнеш към тези, които не са щастливи колкото теб, и да си кажеш на ум: „Благодаря ти, Боже, че не съм като тях “? Търсиш ли начини да направиш света по-добро и мирно място?

11. Излез във ваканция...
...и се погрижи да си прекараш невероятно!

12. Планирай погребението си.
Наистина звучи злокобно, но все пак го направи. Как искаш да бъдеш запомнена? Какво си дала на обществото до този момент? Ако постиженията ти са предимно в професионалната сфера, време е да опиташ силите си в нещо ново.

13. Обади се на някой от бившите.
За какво мислиш? Просто за да му благодариш, че е скъсал с теб.

14. Смени четката си за зъби с по-мека...
... и започни да се отнасяш сериозно към здравето си. Направи си тест за холестерол, цитонамазка. Подобри отношенията си с храната – премини на по-здравословна диета, прави редовно упражнения – те ще ти бъдат безценни партньори в новия ти живот.

15. Изгони тъжните спомени от съзнанието си.
Преосмисли проблемите от детството си и старите връзки. Използвай болезнените си спомени, за да опознаеш по-добре себе си. Ако осъзнаеш, че повтаряш едни и същи грешки, обърни се към терапевт, който ще ти помогне да откриеш несъзнателните причини, подтикващи те да избираш повторно неправилни мъже/работни места/приятели.

16. Погледни живота си в перспектива...
... и спри да се оплакваш от нещата, които не можеш да промениш. Добър въпрос, който да си зададеш, когато започне да те обзема паника, е: „Това ще има ли значение след година?“

17. Бъди добра приятелка.

Близките междуличностни отношения те научават да бъдеш доверчива, на разположение и открита към чуждите нужди. Ако успееш да станеш добър слушател – вместо на момента да се впуснеш във възможни решения и съвети, – ще разбереш цената на безкористната любов.

18. Намери си работа в друг град.
Да започнеш на чисто и на съвсем ново място, освобождава съзнанието ти и можеш да погледнеш на себе си като на непозната. Освен това ще добиеш повече кураж.

19. Научи се да правиш нещо, в което по принцип не си добра.
Когато даваш всичко от себе си, за да постигнеш някаква цел, добиваш увереност и кураж, за които дори не си предполагала, че притежаваш. Ако успееш да се добереш до неща извън възможностите ти, ще осъзнаеш колко силна и смела можеш да бъдеш всъщност.

20. Откажи...
... среднощното похапване на шоколад.


Виж ощеНово в Cosmo