Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

 

Оценка: (0/5)

 
 

Предложение за промени в законите на Южна Африка може да направи незаконно отмъщението на бивши гаджета чрез публикуването в социалните мрежи на клипове и снимки с интимно съдържание. Ето защо трябва да направим повече за защитата на жените в интернет.   

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

Като повечето тийнейжърки Кристина Фокона обича да си прави селфита пред огледалото. Начинаещата фотографка от Йоханесбург обича и да снима красиви къщи и да мечтае как един ден ще има достатъчно пари, за да купи такава къща и хубава кола на майка си Мандиса. За съжаление, това не се случва. Вместо да изпълни мечтите си, Кристина се самоубива със свръхдоза от лекарствата за кръвно на майка си. А е само на 19 години.

Най-популярните голи селфита на звездите в Instagram

Тя е една от многото жени, станали жертва на порно отмъщение – споделянето в социалните мрежи на видео или снимки с интимно съдържание, без тяхното съгласие. В крайна сметка, унижението ѝ е дошло твърде много и тя не е могла да го понесе. През 2010, докато е още ученичка, тя правила секс с две момчета в двора на училището и това било заснето и пуснато в интернет. Въпреки че сменя две училища в следващите четири години, Кристина не може да избегне срама и тормоза до печалната ѝ смърт през 2015.

►►► 5 идненадващи начена, по които социалните мрежи ти вредят

За съжаление, тя далеч не е единствена. През август учител от провинция Ква-Зулу Натал бе уволнен, след като бе обвинен, че е снимал видео как прави секс с негова ученичка. Клипът беше пуснат в социалните мрежи и момичето, чието лице се виждаше ясно, се опита да се самоубие със сънотворни.

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

Въпреки че подобни случаи не са много и са крайни, всеки ден животът на хиляди жени в Южна Африка и по света е съсипан от отмъстителни бивши гаджета, които пускат интимни клипове и снимки в интернет. Миналата година интимните снимки на майка на четири деца, заедно с телефонния ѝ номер, бяха пуснати в сайт за обяви. Тя подозира, че го е направил бившият ѝ партньор. Животът ѝ бе превърнат в истински ад от последвалите обаждания, есемеси, съобщения във Фейсбук и Whats App от мъже, които бяха видели снимките ѝ. Сега тя трябва да живее с мисълта, че децата, приятелите и съседите ѝ са видели интимните ѝ снимки.

►►► Тенденцията "порно лице" в социалните медии и отвъд

Нещо подобно се случи неотдавна с Паулан Ленкоу, чийто бивш приятел, играчът на Orlando Pirates Тандани Чумайело, пусна в интернет нейна гола снимка. „Буквално цялата треперя – каза Паулан пред Times Live. – Нямам желание да се занимавам с това, просто искам да изчезне. Искам да се събудя и някой да ми каже, че е било само лош сън.“

►►► Как социалните мрежи да не не изморяват

Правният консултант от Йоханесбург Бен Уинкс смята, че ефектът върху жертвата не бива да бъде подценяван, защото може да е точно толкова съсипващ, колкото и другите сексуални престъпления. „Важно е да разберем, че порно отмъщението е форма на сексуален тормоз – казва той. – Подобно на традиционното сексуално насилие, порно отмъщението нарушава сексуалната цялост на жертвата и нанася същите емоционални щети, като физическото насилие, с тази разлика, че е публично. Порно отмъщението се случва пред всички. Жертвата му е изложена на показ не само пред нападателя си, но и пред безкрайно много други хора, включително семейство, приятели, съседи, колеги и анонимни воайори.“

Най-перверзните знаци в зодиака

„Порно отмъщението е форма на сексуален тормоз, който унизява и съсипва репутацията на жертвата – казва Индира Витилингам от неправителствена организация, която осигурява правна помощ и съвети на жертвите на насилие. – Следователно чувствата към жертвите на сексуално насилие трябва да бъдат приложими и към жертвите на порно отмъщение.“

Същевременно все още съществува отвратителното отношение и обвиняването на жертвите на изнасилвания, че сами са си виновни. А в случаите на порно отмъщение то е още по-очевидно. „Тя си е направила снимките, така че никой не ѝ е крив“, е често срещана заблуда.

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

„Хората често казват, че тези снимки изобщо не е трябвало да бъдат правени – казва Витилингам. – Казват, че жените са неморални и разгонени и в крайна сметка жертвата е обвинена и опозорена. А въпросът изобщо не е дали е трябвало да си правиш такива снимки и да ги пращаш на партньора си или на когото и да е друг. Въпросът е, че не си дала разрешение те да бъдат публикувани и споделяни с някой друг.“

►►► Кога любовта се превръща в тормоз?

Освен това, подобни снимки невинаги са пускани от ядосани бивши гаджета. По същество терминът „порно отмъщение“ се отнася за публикуването на всякакви лични снимки, независимо как са получени или защо са били споделени. Ето например Маргарет ван Уик, домакиня и майка, която погрешка изпраща снимка, предназначена за мъжа ѝ, на Whats App група майки на съученици на децата ѝ. Докато разбере за грешката си, интимната ѝ снимката вече е много популярна в социалните мрежи. След случката Ван Уик казва пред местно списание, че това много я е разстроило и ядосало.

Подобни чувства, по думите на Витилингам, са често срещани сред жертвите на порно отмъщението. „Те често се страхуват да излизат на публични места, защото ги е срам. Страх ги е, че ще ги преследват и ще им се подиграват. Притесняват се, че ще загубят работата си. Някои жертви страдат от посттравматично разстройство. Изпитват притеснения, панически атаки и депресия. Често се крият от света и не излизат. Масовото разпространение на интернет и липсата на закони по въпроса, ги карат да се чувстват самотни и отчаяни. Може дори да мислят да сложат край на живота си“, казва Витилингам.

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

Скорошно проучване, проведено в Австралия от фирмата за интернет сигурност Norton, разкрива, че 76% от жените под 30-годишна възраст са били подложени на онлайн тормоз, а всяка десета е била жертва на порно отмъщение. Страшното нещо в интернет е, че веднъж пусната онлайн, снимката може да бъде копирана и разпространена със светкавична скорост. „Дори първоначалната снимка да е премахната, никой не знае колко хора са си я свалили и продължават да я показват на други хора или да я споделят в интернет“, обяснява Уинкс. Това може да принуди жертвата да смени работата си, дома си и дори името си.

Най-бруталните женски селфита във ФБ

За щастие, това скоро ще се промени и законодателите започват да осъзнават колко вредно и жестоко може да е порно отмъщението за жените. То вече е незаконно във Великобритания и САЩ и скоро може да бъде обявено за такова и в Южна Африка. Засега обаче там жертвата на порно отмъщение може да търси защита по Закона за защита от домашно насилие и Закона за защита на личната неприкосновеност. „Но това не е достатъчно – казва Уинкс. – Тези закони просто не са достатъчни. Освен това, повечето магистрати и полицаи все още не са съвсем добре обучени по въпроса, за да помагат на жертвите на порно отмъщение. А повечето жертви пък не знаят каква помощ и защита им се полага.“

►►► Лайкни ме! Иначе ще страдам

По силата на новия закон всеки, който сподели интимни изображения на друг човек без неговото съгласие, може да отиде в затвора за две години и да плати глоба от 10 хиляди евро. „Тези наказания са включени в предложения за промени на Закона за филмите и публикациите и целят да криминализират разпространението на лични сексуални снимки и филми без съгласието на хората в тях и с цел да им се причини стрес“, обяснява Уинкс и добавя, че промените далеч не са идеални, но поне показват, че правителството прави нещо по въпроса.

Не ставай жертва на онлайн порно отмъщение

Мнозина обаче смятат, че макар порно отмъщението да има тежки и трагични последици като случая на Кристина Фокона, категоризацията му като нарушение на Закона за филмите и публикациите, а не като сексуално престъпление, го прави твърде леко и не може да се справи с бързото му разпространение. „Би било добре порно отмъщението да бъде вкарано като престъпление по Закона за сексуалните престъпления, защото в него има и мерки за защита на жертвите и наказания за нарушителите като включване в Националния регистър на сексуалните насилници“, казва Уинкс.

►►► Мръсни секс признания на момичета от порно камерите

Освен това трябва да има задължение за доставчиците на интернет хостинг да свалят изображенията веднага след подаване на жалба и полицията да действа адекватно. „Трябва да има механизми, които да карат хостинг компаниите и най-вече социалните мрежи да реагират по-адекватно при оплаквания от жертвите на порно отмъщение и да свалят съдържанието още по време на разследването, а не след края му“, коментира Уинкс. „Онлайн платформите трябва да бъдат принудени да разкриват данни за анонимни потребители, които качват подобни неща, или да бъдат държани отговорни като съучастници. Органите на реда трябва да бъдат обучени да реагират и помагат на жертвите на порно отмъщение своевременно и адекватно и да прилагат наказателните механизми, особено като хостинг услугата е в чужбина.

Само времето ще покаже дали промените в законите ще бъдат достатъчно успешни в борбата с ужасната мизогиния, която се шири в интернет и вече е съсипала живота на толкова много жени.

От Ифи Стюърт-Мадж


Виж ощеНово в Cosmo