Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Език мой, враг мой! (как да говориш така, че той да те разбира)

Александър Донев
 

Оценка: (4/5)

Предисловие
Досущ като новата Мис България Юлия Юревич и ти може да си взела наведнъж няколко класа в училище и на 17 години да си студентка първи курс в университета. Или да си гений на математиката и да умножаваш седемцифрени числа на ум. Може да готвиш трета докторантура, този път по ядрена физика. Напълно е възможно половинката ти отдавна да ти диша пушилката по йерархическата стълбичка и ти с години да разправяш пред приятелите, че „на теб просто ти провървя, а на него му извъртяха гаден номер в службата“. Само че в случая нито твоите постижения, нито неговите неуспехи имат някакво значение. Защото продължаваш да срещаш снизходителния му поглед всеки път, когато отвориш уста да кажеш нещо. Целият проблем идва оттам, че не говориш езика, който той разбира.

Том 1. Теория
Глава 1
Епохата на голямата измама

Някак си не е етично човек да се отрича от предшествениците си, но за жалост не мога да си затворя очите пред горчивата истина. Досега всички съставители на подобни разговорници (от хората на науката, които си блъскат главите над биологични факти до сътрудниците в мъжки списания, чийто личен живот е изцяло подчинен на въпросните биологични факти) убеждаваха наивните читателки, че мъжете и жените тълкуват думите по различен начин.

Това е пълен абсурд. Помисли малко – ако някой нарича прасковата портокал, значи е кръгъл идиот. Независимо от пола. В случай че срещнеш такъв мъж, въобще не си губи времето с него. Зарежи всякакви разговорници и използвай първия удобен предлог да си кажете „довиждане“. Здравата логика говори, че мъжете и жените разбират думите еднакво. На прасковата казват праскова, а на портокала – портокал. Ако представител на силния пол изрече: „Обичам те“ пред представителка на нежното съсловие, той има предвид, че я обича и е готов да направи всичко за нея.

Ако жената произнесе пред мъжа същата фраза, тя иска да каже, че го обича и... той е длъжен да направи всичко за нея.

Както виждаш няма съществена разлика.


Глава 2
Думи и ситуации

Тънкият момент, от който идва цялото объркване, се състои в това, че мъжете и жените използват едни и същи думи в различни ситуации. В който и да е импровизиран разговорник от този тип ще намериш обширен раздел, посветен на думата „сега“. Да речем, ако жена, която се приготвя за излизане, каже: „Ей сега“, под това трябва да се разбира срок между 30 минути и четири часа и половина (настоящият световен рекорд).

За да проверим как мъжете употребяват думата „сега“, направихме следния простичък експеримент: накарахме няколко познати, специално подготвени за случая, да помолят мъжа си да изхвърли боклука по време на финалите за Шампионската лига и да направят така, че да получат отговор „Ей сега“. Резултатите показаха следното: във всички случаи, без един, между тяхната молба и обещаното действие от негова страна изминали не по-малко от 45 минути. При двойката-изключение всъщност се стигнало до семеен скандал, защото на дамата не й издържали нервите и в крайна сметка изхвърлила боклука сама. С други думи, разликата между мъжкото и женското „сега“ опира единствено до ситуацията: просто мъжете не отдават голямо значение на разкрасяването преди вечеря, а жените – на футбола. От гледна точка на семантиката и двете значат абсолютно едно и също.

Глава 3
Какво иска да чуе той

Мъжът иска да чува само едно: колко е велик! Запомни го и няма да имаш главоболия с другия пол. Майката, която гали синчето си по главичката, защото „папка хубаво“, усеща това инстинктивно. Нищо че всеки нормален човек прекрасно разбира, че да си хапваш добре не е бог знае какво постижение. Всеки нормален човек. Но не и един мъж.

Когато излети от уютното бащино огнище, той обикновено с изненада установява, че перфектната му способност да преработва биологични продукти, при това с отрицателна скорост, далеч не е толкова необходима на обществото, колкото си е въобразявал. Ако искаш да ти се възхищават, не е достатъчно само да ядеш блажено. Трябва да умееш да вършиш и още нещо. В своето отчаяние мъжът се опитва да си намери занимание по сърце. Повечето предпочитат секса. Но с напредването на възрастта на представителите на силния пол все по-добре им се удава да се хранят подобаващо и все по-зле – да правят качествен секс. Извод: ако жената повтаря на възлюбения си, че е ненадминат полов атлет, нейният коефициент на интелигентност веднага се покачва с няколко пункта.

Глава 4
Какво още иска да чуе той

Третият и последен стълб на мъжкото самоуважение е умът. Науката така и не е изяснила защо всеки мъж смята себе си за голям мозък (дори умните мъже, въпреки че допускат възможността там някъде да съществуват още по-умни от тях мъже, при лична среща обявяват въпросните за пълни глупаци).

Виж сега, нашият свят е устроен просто – на принципа на скалата на термометъра. В центъра й е разположен мъж, за когото се подразбира, че е най-умният и най-красивият. Всички, които стоят над него по стълбицата, са долна измет, готова да ближе подметки наред, само и само да постигне целите си. Всички, които са под него, са жалки неудачници, заслужаващи единствено снизхождението му.

Та мисълта ми беше, че болезнено чувствителното отношение на „силната“ половина от човечеството към собствения им интелект не се поддава на научно обяснение. Имай го в предвид. Една жена никога не може да е по-умна. Може максимално да се приближи до неговия сияещ ореол, с други думи да го отразява, както Луната рефлектира светлината от Слънцето. Но никакви затъмнения – мъжете трудно преглъщат това!

Глава 5
Какво не иска да чува той

Мъжете се гордеят с успехите си, но мечтаят да ги обичат просто така, заради големите им очи. С други думи, заради тях самите. Това значи, че не трябва да си падаш по парите му, апартамента му, връзките му... Трябва да обичаш странното, но трогателно земно създание, което си похапва хубавичко, а после се занимава със секс (като на всичкото отгоре се отличава с необикновен ум)! Не е лесно да заобичаш подобен хибрид между морско свинче и заек-интелектуалец, затова такава любов в книгите се нарича искрена и истинска.

Колкото до реалния живот, на теория е лесно да се каже, но на практика не се случва току-така. Преди да се научи да обича истински, човек трябва да потренира малко, но мъжът не бива да е в течение на това, понеже както стана ясно, от ранно детство той папка най-добре от всички. А виждаш ли, горката наивна жена (такива са си жените, какво да ги правиш...) досега си е губила времето с някакви нещастни тарикати. Умната жена чака своя мъж (дори още да не го познава!), но просто понякога греши. Умната жена се възхищава на автомобила на своя мъж, но същевременно не забравя да спомене, че първо – не разбира нищо от автомобили, и второ – изобщо не е влюбена в мъжа си заради колата му.

Ако пък вече хич не е случила на мъж, в краен случай може да похвали билетчето му за градския транспорт:

– Ах, миличко, твоите билетчета винаги са с такава правилна форма!

Ще проработи, честна дума.

Глава 6
С кого изобщо има смисъл да разговаряш

Не всички мъже имат еднакъв коефициент на полезно действие. Имаш късмет, че типовете, с които не си струва изобщо да си губиш времето, се отличават отдалеч. И така, сбогувай се на секундата, ако:

– той има халка на пръста;
– има следа от халка на пръста;
– още от самото начало иска да те запознае с майка си;
– още от самото начало иска да те запознае с жена си;
– още от самото начало иска да те запознае с децата си;
– като малък се е занимавал със синхронно плуване;
– плюе докато говори;
– целува други мъже;
– има татуирана русалка на китката.

Том 2. Практика

Глава 1.
Запознанство

Всички мъже се делят на познати и непознати. От това зависи как да подхождаш към тях.

За непознатия мъж ти си голямо и глупаво неизвестно. Докато не си отвориш устата, той не знае в коя графа да те сложи. От теб се иска да избягваш опасни и труднопреводими думчки и словосъчетания като шифон или небесносин блейзър, да речем. За да създадеш впечатление, че си умна, на този етап от познанството ви трябва да мълчиш като партизанин пред разстрел. За сметка на това събирай информация. Допустимо е да използваш единствено конструкции от типа на: „Не може да бъде!“, „Никога нямаше да се сетя!“, „Колко интересно!“ и: „И после какво станало?“
Продължавай така около час и си в играта.

Глава 2
Познати мъже

С познатите индивиди от силния пол нещата са съвсем различни. Защото си наясно с дадения мъж и спокойно можеш да използваш това срещу него. Ако той се увлича по футбол, блесни с познания за тънкостите на играта. Ако е върл фен на формула 1, покажи, че и ти отбираш нещо от коли.

За целта вкарай в употреба Приложение А, което съдържа универсални фрази за всички ситуации.

Глава 3
Допълнителни инструкции

Общите фрази и универсалните от Приложение А невинаги са достатъчни. Понякога се налага да се говори още нещо. Спокойно, с помощта на някои простички технически методи всяка глупава реплика би могла да се превърне в умна мисъл на езика на мъжете.

– Лоша конструкция
„Така ми си иска да отида в Париж!“

+ Добра конструкция
„Мечтая си да се озова с теб в Париж!“

– Лоша конструкция
„Искам да прекарваш повече време с мен.“

+ Добра конструкция
„Така ми се иска да мога да прекарвам повече време с теб.“

– Лоша конструкция
„Поканих мама на гости за една седмица.“

+ Добра конструкция
„Мама искаше да ни дойде на гости за месец, но се разбрахме да си тръгне след седмица.“

Мисля, че принципът е очевиден.

Задача 1 (сложна)

- Лоша конструкция
„А пък Вяра има кожено палто!“

+ Добра конструкция
просто замълчи

Глава 4
Щастливо плаване

Добре, сега да обобщим: задължителните за мъжкото его подточки, фразите при запознанство и тези от Приложение А плюс допълнителните конструкции превръщат произволна реплика, излязла от устата на жена, в сентенция, която един мъж е способен да възприеме.

Възможно ли е тогава, с помощта на тези суперсекретни познания за езика на нашия пол да получиш истинско равноправие в мъжкия свят и неговите представители да те приемат за равна?

Не. Но не ти и трябва. Също както лъвът – царят на животните, никога не ходи на лов за лъвове, така и истинският мъж никога не прави секс с достоен противник. Природа... Цялата идея на по-горните теоретико-практически методи се състои в това, че мъжът не трябва да заподозре, че си по-умна от него. Е, да, дразним се от откровената глупост, но чуждият интелект просто не можем да го преживеем. От теб се очаква да се интересуваш от твоя човек. Да го разбираш. Да го усещаш. Но ако наистина ти е толкова мил и драг, не забравяй деликатно, ама много деликатно, да го насочваш, когато обърка посоката.

И ще се разбирате по мед и масло.

Приложение А
Няколко фрази, подходящи за всички житейски ситуации (плюс тълкуванията им)

„Мисля, че Стоичков има добри шансове този път.“

Фразата е подходяща за почти всички ситуации, когато иде реч за футбол. Разбира се, става въпрос за настоящия треньор на националния отбор. Само не забравяй да отбележиш в разговорника, ако го уволнят (или са го уволнили вече). Репликата се произнася с леко съмнение в гласа.

„А, на колата нещо й стана.“

След междуметието „А“, трябва да махнеш небрежно с ръка, все едно, изобщо нямаш идея какво се е случило с колата – просто някакво нещастно стечение на обстоятелствата. По този начин съобщаваш, че автомобилът е в сервиза. Фразата се употребява вместо реплики от сорта на: „Майсторът ми обясни, но така и не разбрах какво й е“, „Нещо затрака и се оказа, че струва 200 лв.“ и: „Вчера се ударих в някакъв джип.“

„Истинска бира правят само чехите и германците.“

Втори вариант: „Истинско уиски правят само на острова.“

С уискито бъди внимателна. Не го пий с кола! Никога! Престижът ти на ценител на качествените напитки автоматически ще се срине. В краен случай ползвай вода за разредител. Това може да се преживее някак.


Виж ощеНово в Cosmo