Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

 

Оценка: (0/5)

 
 

Речникът на сексуалните термини се допълва едва ли не всяка седмица: хората имат нужда по някакъв начин да обяснят какво искат в леглото! 

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

Как да реагираш, ако гаджето ти заяви, че е литсексуален, защо не трябва да целуваш демисексуален и какво те чака, ако се влюбиш в полиаморен? Cosmo ще отговори на всичките ти въпроси.

Знаеш ли, че повече от 50% от хората се срамуват от сексуалните си предпочитания? Не е изненада – та нали всички, които дори и с малко се различават от натрапваното „това е нормално“, веднага получават обиден етикет от обществото. Някои имат нужда от прекалено много секс („Нимфомания, срам и позор!“), на други пък въобще не им трябва секс („Фригидност, още по-лошо!“). Трети много искат, но не могат („Импотентност?“), а четвърти го правят съвсем не по начина, по който са се любили техните родители например („Извратеност!“). Едва в последно време започнаха да се появяват нови термини и понятия, свързани със секса, и за тях вече се говори на глас (засега не много високо, но пък доста ясно). Най-популярните наименования можеш да прочетеш в специалния „тълковен речник“ на Cosmo.

Виж кои са най-добрите секс пози за тройка в галерията долу:

Най-добрите секс пози за тройка

Сапиосексуални

Кои са те?

Хора, които смятат интелекта за най-привлекателната черта на партньора. Или с други думи, основният афродизиак за сапиосексуалните е умът. Той казва например „Субстанциалният дуализъм се основава на разделянето на съзнанието от материята, а Кант от своя страна разграничава гносеологичния дуализъм...“ и ти вече си готова да скочиш в обятията му.

Откъде идва терминът?

Терминът „сапиосексуален“ е станал популярен благодарение на британската певица и актриса Мариан Фейтфул, която описва точно така сексуалните си предпочитания в едно от интервютата си. Между другото, Мариан не на шега разбира от сексология, защото неин далечен роднина е бил Леополд фон Захер-Мазох – писателят, който е подарил на света небезизвестното понятие „мазохизъм“.

Как да ги познаеш?

Сапиосексуалният тип е влюбен във всички момчета от „Теория за големия взрив“ и се възбужда от гик шик.

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

Пансексуални

Кои са те?

Хора, които изпитват влечение към мъже, жени, транссексуални и към такива, които още не са определили половата си принадлежност. Точно последната характеристика ги различава от бисексуалните. Пансексуалността е пълно игнориране на половите различия.

Откъде идва терминът?

Думата „пансексуалност“ е била използвана още от великия и ужасен Зигмунд Фройд. Действително в учението му тя е означавала съвсем друго нещо: не ориентация, а сексуалната първопричина, която съпътства всички човешки постъпки (ох, този фройдизъм!). През 90-те терминът започва да се употребява като определение за особено любвеобилни натури, които не обръщат внимание на пола на партньора. Но разговорният термин не получава широко разпространение. И едва в последните години пансексуалните отново излязоха на свобода. Напоследък думата „пансексуалност” попада в Google Trends като запитване, чиято популярност расте с особена скорост.

Как да ги познаеш?

Водещият им принцип е: „Полът не е основното! Само човекът да е добър“.

„Да, още не съм решил с кой пол да бъда, но пък ти ми харесваш!“

►►►"Искам да спим и с други хора"

Демисексуални

Кои са те?

Хора, които не могат да осъществят физически контакт, преди да изградят силна емоционална връзка с партньора си. Демисексуалните не са просто затворени, те наистина изпитват влечение само към човек, който познават като пръстите на ръцете си.

Откъде идва терминът?

„Имам нужда от време, за да се разгорещя“ – това казвах на мъжете, които се опитваха да ме целунат на четвъртата или петата среща. Те бяха обезнадеждени или дори още по-лошо – разгневени! Тогава още не знаех, че съм демисексуална“ – пише журналистката от Washington Post Мерил Уилямс. След изказването ѝ терминът се разпространява по света по-бързо и от последния албум на Кание Уест. В действителност самото понятие въобще не е ново: в онлайн речника Urban Dictionary се е появило още през 2011 г., но едва откровеното признание на Мерил помага на мнозина да спрат да чувстват вина за неподготвеността си за секс.

Как да ги познаеш?

Стратегията за спечелване на партньора, която демисексуалният използва, може кратко да се опише като: „Дебнещ тигър, дракон в затишие“.

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

Литсексуални

Кои са те?

Хора, които се възбуждат само когато обектът на желанието им не им отговаря с взаимност. Ако насрещната страна прояви чувства към литсексуалния, то неговото влечение може да се изпари преди да успееш да произнесеш думата „секс“. Често литсексуалните биват наричани литромантици, тъй като при тях рядко се стига до пълноценен физически акт.

Откъде идва терминът?

Преди няколко години в Tumblr се регистрира блог @lithromantic. Гръцката дума „литос“ означава „камък“, а самите литромантици правят аналогия с популярния термин stone butch, който буквално се превежда като „каменна лесбийка“ и назовава жени, които активно доставят удоволствие на партньорките си, но им забраняват да ги докосват.

Как да ги познаеш?

Възбуждат се само от мисълта за своята любима – това им е напълно достатъчно.

„Абонатът временно е недостъпен” – най-сладкото нещо, което литсексуалният може да чуе.

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

Антисексуални

Кои са те?

Хора, които могат да изпитват сексуално влечение, но го спират съзнателно. Причините за тази решителност са разнообразни: забранява им го религията, етическите норми, преживяното насилие в миналото... Но не бъркай антисексуалните с асексуалните. При първите отказът от секс е умишлено избран, а при другите либидото или отсъства, или е понижено.

Откъде идва терминът?

Отчасти дори католическият целибат през Средновековието е проява на антисексуалност. В днешно време терминът най-често описва тези, които са готови да се откажат от секса, но не и от романтичните връзки. Новите антисексуални смятат, че сексът е пречка за истинската любов. В Англия дори съществуват затворени клубове, в които се допускат само двойки, живели повече от 5 години без секс!

Как да ги познаеш?

На антисексуалния му е по-сложно да го направи, отколкото да обясни защо не иска.

►►►Полиаморията: модерният секс многоъгълник

Полиаморни

Кои са те?

Хора, изпитващи сексуално и романтично привличане към няколко партньори едновременно. В един утопичен свят това изглежда така: трима и повече души живеят като едно семейство, споделят общи любовници, а често и един покрив над главата си.

Откъде идва терминът?

Жителят на Южна Калифорния Джош признава пред изданието News.com, че се среща с три жени едновременно, което напълно удовлетворява всички. 34-годишната американка Лиза също разкрива, че живее с четирима мъже, без да брои законния си съпруг. „Израснах в голямо семейство, в което бях обградена от внимание. Понякога просто откачам от любов и един мъж не ми е достатъчен“, - споделя жената. В действителност терминът „полиамория“ е измислен още в Древна Гърция, но днес е особено популярен.

Как да ги познаеш?

Истинският полиаморен човек никога не мисли, че третият е излишен.

Да излезеш от рамката: 6 нови типа сексуалност

Решението за тези, които не могат да изберат между умните и красивите

Учат те да говориш за всичко, което те вълнува. Но и досега има теми, които се страхуваш да повдигаш, защото не знаеш как другите ще реагират на тях. А всичко е толкова просто! Представи си, че кръгът на сексуалните предпочитания е нещо като сферата на недвижимите имоти. Идва въпросът: „Всеки може да си намери жилище, което го устройва, защо да не може да си избере подходяща сексуалност?“ Всички изброени термини са само думи, единствено твой е изборът дали да ги приемаш. Но не забравяй да оставиш тази възможност и на другите около теб!


Виж ощеНово в Cosmo