Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

 

Оценка: (0/5)

 
 

И до днес вирусът herpes simplex не е напълно изучен, също както и влиянието му върху организма.

Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

Ако болестите участваха в конкурс, в който всяка получава титла „най”, то херпесът би получил прозвището „най-загадъчен”. 

Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Боли ме устната. Това херпес ли е?

Най-вероятно да. Това означава, че в организма ти има вируса на херпес. Но не се тревожи: негови носители са повече от половината жители на Земята!

Първият тип – HSV-1 се проявява точно във вида на възпаление на устната и се нарича орален херпес. HSV-2 е по-разпространен като заболяване на половите органи и вблизост до тях, нарича се генитален. Видовете херпес малко се различават, но по принцип и двата могат да причинят възпаление и там, и на другото място.

Първият тип е по-често срещан. Предава се чрез целувки и дори чрез общи прибори. Вторият тип се предава чрез контакт „кожа до кожа” и е характерен приблизително за ⅙ от населението на планетата. С времето все по-рядко се наблюдава нов бум на херпес от двата вида.

Тоест херпеса е полово предавано заболяване? Но как така, щом и децата го имат?

Сексът е честа, но не и единствена възможност да се заразиш. Стига и обща чаша или целувка.

Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

Преди няколко години имах херпес. Значи сега съм здрава?

Не можеш да се излекуваш от херпес. Просто той се проявява различно при всеки. Около 40% от хората с вируса от тип 1 са се разболявали само веднъж през живота си.

Как да различиш херпес от пъпка?

Те изглеждат по различен начин. Преди херпесът да се прояви, можеш да почувстваш парене или дори болка в областта на устата. Обикновено той е на самата граница с устните, ярко червен е и не минава за около седмица. Не винаги изглежда точно така – може и цялата област около устата да е зачервена.

►►►ВИЖ ТУК: 7 несъвършенства на тялото, които са напълно нормални!

За пръв път ми излезе – какво да правя?

Отиди на лекар и изследвай какъв тип е. Не си струва да си стоиш вкъщи и да се страхуваш да не заразиш всички, просто спазвай хигиена.

Херпес на лицето: можеш да му слагаш лед по няколко минути на ден. Можеш да маскираш пъпката с ВВ крем, но всеки път, когато го докосваш, си мий ръцете с топла вода и сапун. Можеш да го мажеш и с вазелин.

Ако те боли много силно, се посъветвай с лекар за адекватна медикаментозна терапия. И засега се въздържай от орален секс и опитване на чужди напитки.

Херпес в интимната зона: и при него студените компреси помагат. Ако те боли като пишкаш, опитай да го правиш под душа (и след това старателно мий банята!). Можеш да използваш и обезболяващи кремове и лекарства след консултация с лекар. И не прави секс, за да не заразиш партньора си.

Всичко, което трябва да знаеш за херпеса

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

Да предупредя ли околните?

Не, достатъчно е да поговориш с партньора си. Половината от заразяванията с генитален херпес се случват при орален секс. Така че заедно обсъдете какви варианти можете да практикувате. Ако възпалението е отминало, рискът за предаване на херпеса е минимален. 


Виж ощеНово в Cosmo