Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

 

Оценка: (3/5)

 
 

Грижи се за себе си, виж защо цитонамазката е толкова важна!

Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

Колкото по-рано се открие ракът на маточната шийка, толкова по-сигурно се лекува. Затова е необходимо редовно да си правиш цитонамазка. 

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

Кога да я правиш? Колко често?

Препоръчително е след две първи нормални цитонамазки с една година интервал една от друга после да се прави поне на три години веднъж при жените между 25 и 65 години. Много лекари обаче препоръчват след 20 години да се прави всяка година, особено ако жената няма постоянен партньор.

Повечето от случаите с рак на маточната шийка (70-80%) се дължат на инфектиране с Човешки папилома вирус (HPV). Той се предава при контакт с кожата и лигавиците, най-често при сексуален акт с или без проникване. Затова презервативът, колкото и да е препоръчителен, не осигурява пълна защита. Заразяването може да стане и от орален секс. Колкото до ваксинирането на момичетата, то предпазва само срещу 70 % от инфекциите с Човешки папилома вирус.

Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

Болезнено ли е?

 Цитонамазката се състои във вземане за изследване на клетки от маточната шийка, което става с помощта на мека четчица или на нещо като голяма клечка, наподобяваща тези за уши. За да вижда добре шийката на матката, гинекологът трябва да отмести леко стенатата на вагината със спекулум (медицински инструмент от метал или пластмаса).

Много жени или се боят, или изпитват неприятно чувство от този преглед, което и обяснява защо не се подлагат редовно на него. Но когато прегледът се извършва от добър и внимателен гинеколог, той е абсолютно безболезнен. Ако при теб не е така, не се колебай да се обърнетш към друг гинеколог следващия път.  

►►►ВИЖ ТУК: 8 неща, които не знаеш за интимните си части!

Какво още е важно да знаеш?

За да бъде прегледът с по-точни резултати, не бива пациентката да е имала сексуални отношения през последните 48 часа. Също така той се прави извън периода на менструация, инфекция или медикаментозно лечение. Всичко това може да повлияе на резултатите.

Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

Ако анализът покаже аномалия?

Ако цитонамазката открие наличието на атипични клетки с неясна степен и HPV, се пуска HPV тест, за да се установи от кой точно вид е HPV инфекцията. По преценка на гинеколога може да се направи и биопсия, при която се вземат за изследване клетки, за да се провери каква е степента на увреждането им. Когато са леко анормални, организмът сам ги елиминира. Често с леко лечение и с помощта на имуностимулант той успява да се пребори с наличното HPV и да се самоочисти. Тук се налага обаче сериозно наблюдение на еволюцията на клетките. Когато аномалията е в незадоволителен или в по-сериозен стадий, трябва да се  отстранят рисковите клетки, преди те да са се развили в рак. Възможностите за отстраняване на лезиите са много: разграждат се със студ (криотерапия), изгарят се с лазер или пък се отстранява засегнатото парче тъкан (конизация).

►►►ВИЖ ТУК: 6 причини защо те сърби там долу!

Какво представлява конизацията и какви последици може да има?

Конизацията е хирургическа интервенция, чиято цел е да предотврати развитието на рак на маточната шийка, когато при цитонамазка са открити анормални клетки, които трябва да се отстранят. Интервенцията се състои в премахване на засегнатите тъкани, като това става под обща анестезия. Процедурата може да се извърши със скалпел, с електронож или с лазер. Ако е с лазер, не предизвиква почти никаква болка. Хоспитализацията е за няколко часа и не се налага после откъсване от работа. Все пак е по-добре операцията да се направи в петък, за да може пациентката да се възстанови спокойно през почивните дни. Конизацията може да бъде последвана от кървене в продължение на две-три седмици, докато раната заздравее. Тази интервенция не пречи на жената да има деца по-късно.     


Виж ощеНово в Cosmo