Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Важни факти за гърдите

Росица Шишкова 32 коментара

Оценка: (5/5)

Освен уменията да ги преглеждаш сама и да си подбираш подходящи сутиени, има още важно инфо и няколко... ами, леко странни подробности, които трябва да знаеш за гърдите си.

Въпреки огромното внимание, което силният пол (и медиите!) отделя на деколтето ти, вероятно знаеш изненадващо малко за своето. Истината е, че гърдите са много повече от две сексапилни издадени части от тялото ти, които придържат горнището на банския ти, за да не се смъкне. Специално за теб Cosmo подбра 20 съществени факта за гърдите, които всяка мацка трябва да знае.

1. С възрастта стават по-малки.
Гърдите ти са изваяни от мазнини, млечни жлези и колаген – свързващата тъкан, която ги поддържа стегнати. Ако забременееш, жлезите ти се уголемяват и заместват мазнините, които не се възстановяват повече. Затова след бременност гърдите ти стават по-отпуснати. Същото се случва с напредването на възрастта и загубата на естроген от организма. Мазнините в гърдите ти се абсорбират и разнасят в други части от тялото. Те изгубват част от закръглеността си като освен това жлезите стават по-малки. Друг фактор, който играе важна роля в намаляването на бюста ти е отпускането на сухожилието, което ги поддържа. Наричат го „сухожилие на Купър“. Намира се зад гърдите ти, за да ги поддържа стегнати и повдигнати. Като всички сухожилия в тялото, сухожилието на Купър също се отпуска с възрастта и затова с напредването й, гърдите увисват. Случва се най-често на мацките с по-голям бюст и докато един хубав стягащ сутиен би могъл да ти помогне да забавиш процеса, не можеш да направиш абсолютно нищо срещу намаляването на обема в тези части от тялото.

2. И те се увеличават заедно с теб.
Гърдите съдържат много малко мускули. Мускулна тъкан се съдържа зад тях, в областта на гръдния кош, но не и в самите гърди. Това означава, че няма как да увеличиш размера им или да ги повдигнеш чрез упражнения и без оперативна намеса. Вдигането на тежести би могло да помогне след много време, но в повечето случаи няма как да се погрижиш за формата им само чрез тренировки. Големината на бюста ти варира, защото мазнините, които се съдържат в него, зависят от теглото ти и промените в него. Дори да си почти плоска, гърдите ти ще пораснат, в случай че килограмите ти станат повече и обратното. Не съществува мацка, която да не се оплаква, че първото място, където отслабва, е тази зона. Фигурата на супермоделите е нереалистична. Ако в тялото на един човек се съдържат много малко телесни мазнини, това рефлектира върху големината на бюста. Освен това, жените обикновено наддават с възрастта, затова понякога и гърдите им следват техния пример.

3. Спортът невинаги им се отразява добре.
Ако строго наблюдаваш приема си на калории и спазваш стриктен тренировъчен режим, гърдите ти най-вероятно са малки. Затова при мацките, в чийто организъм се съдържат много малко мазнини като професионалните спортистки, развитието на бюста би могло да бъде временно възпрепятствано. Когато нивата на мазнини и естроген в организма са възможно най-ниски, често се случва и менструацията да прекъсне (това се случва и при случай на анорексия). Когато спортистките спрат кариерата си, цикълът им отново става нормален и наддават сантиметри в ханша и гръдната обиколка.

4. Окосмяването е нормално.
Почти при всички представителки на нежния пол, около зърната има известно окосмяване. Единичните косъмчета, които растат едновременно, са наистина много разпространено явление. Ние сме бозайници, затова имаме косми навсякъде по тялото. Окосмяването около зърната варира при различните мацки. Ако си тъмнокоса, най-вероятно твоето ще се вижда повече. В случай че те притесняват, се консултирай с козметик, за да ти препоръча най-безопасния метод на епилация.

5. Тежат по-малко, отколкото си мислиш.
Това, че килограмите ти са в повече, не е по вина на бюста ти. Според пластичните хирурзи, всяка гърда с чашка А тежи грубо казано 150 грама, В-чашката е приблизително 300 грама, гърдата с чашка С е около 500 грама и D към 700. Тежестта им е различна при всяка жена, разбира се. Освен това има огромно разнообразие в бюстовите размери, които далеч не се изчерпват с тези, които са достъпни на пазара за бельо.

6. Зърната имат разнообразни вариации.
Обърнатите зърна всъщност са доста по-разпространени, отколкото си мислиш и мускулният слой около зърната играе главна роля дали да сочат навътре или навън. Повечето момичета се притесняват, че обърнатите зърна няма да им позволят да кърмят бебето си един ден или са фактор за по-слаба чувствителност по време на секс. Това не е вярно. Обърнатите зърна не засягат мацките нито репродуктивно, нито сексуално, нито са проблем за кърмачките. Може да изпиташ трудност при кърмене, но не е невъзможно. Затова обърнатите зърна не би трябвало да представляват проблем за теб. Ако обаче те притесняват естетически, би могла да направиш няколко неща по въпроса. Съществува вакуумна помпичка, която е налична в по-големите аптеки. Носи се над зърната и работи по метода на всмукване, за да ги насочи навън. Когато нивото на възбудата ти се повиши, мускулчетата на зърната ти контрактират и всъщност зърната ти естествено се насочват в посока навън. Би могла да направиш същото самичка, като съвсем нежно ги стиснеш.

7. Мразят джогинга точно колкото теб.
Кардио активностите като бягане и аеробика предизвикват подскачане на гърдите ти и ускоряват процеса на отпускането им. Решението: носи стягащ спортен сутиен със специално моделирани чашки. Ще ти помогне да намалиш подскачането им, да не говорим за болката на другия ден...

8. Има подходящ момент за преглед.
Повърхността им е най-гладка и твърда в седмицата след менструалния ти цикъл. Точно това е и най-подходящият период, в който да отведеш чифта си на мамолог, за да провери дали има бучици и подувания, защото тогава по-лесно се усещат нередности.

9. Те също имат свой месечен цикъл.
Жените, които не ползват орални контрацептиви и тези, които взимат трифазни таблетки, ще забележат различни неща да се случват с бюста им по време на месеца. Промените в хормоналните ти нива променят тъканта на гърдите ти седмица след седмица. В дните точно след цикъла ти, повърхността им е най-гладка благодарение на ниските хормонални нива в организма. По средата на цикъла ти зърната ти може да станат по-чувствителни заради повишеното количество естроген. В седмиците преди и по време на менструацията ти пък, по-високите нива на прогестерон може да ги подуят и изнежат. Противовъзпалително лекарство като аспирин ще ти помогне срещу болката, но някои мацки забелязват, че намаляването на кофеина също помага да намалиш деликатността им.

10. Цепнатината на бюста ти има доста съставни части.
Не само номерът на сутиена ти определя как ще изглежда цепнатината, образувана от гърдите ти: формата и местоположението им върху тялото ти също са важни и те варират от жена до жена. Ако си притежателка на изпъкнала гръдна кост, гърдите ти застават настрани и съответно оформят по-лека цепка. Ако имаш хлътнал гръден кош, деколтето ти е по-пълно дори чашката ти да е с по-малък размер. Формата на гръдния кош е съществена за начина, по който изглежда бюстът ти, но често се пренебрегва, защото няма как да я видиш, когато е прикрит от гърдите ти. Дори да носиш А или В-чашка, ако гените ти са ти изваяли гърди, разположени близо една до друга, със сигурност ще си горда притежателка на дълбоко деколте и доста по-съблазнителна цепнатина. Ширината на тялото ти също влияе на дълбочината на деколтето. Ако си по-хилава от раменете надолу, със сигурност това ще се отрази благотворно на секси цепката ти.

11. Наследяваш ги не само от майка си.
Не можеш да си обясниш защо носиш В-чашки при положение, че майка ти едва запълва А, а сестра ти е 2D? Размерът на гърдите не е въпрос единствено на наследство по майчина линия и това, че тя има голям или малък бюст, не значи задължително, че ти ще го наследиш.

12. Едната е по-голяма от другата.
Точно както ръцете, стъпалата и всички части на тялото, които вървят в чифт, не съществуват две гърди с абсолютно еднакъв размер. Обикновено зависи от това дали си левичарка или десничарка. Най-общо казано мускулите под гърдите на доминиращата ти страна се развива малко повече, защото си служиш повече с тази половина от тялото си. Няма две гърди, които да са еднакви точно както двете половини на лицето ти не са напълно симетрични.

13. Имплантите носят здравословни рискове.
Съвременните импланти са създадени от кохезивен силиконов гел, затова се повреждат много по-трудно и носят много по-малко здравословни рискове. Дори да се повреди външната им обвивка, гелът не изтича. Имплантите с физиологичен разтвор по-лесно се повреждат поради фабрични причини и, ако изтекат, физиологичният разтвор се отделя и абсорбира от тялото. Но като се има предвид, че физиологичният разтвор представлява просто солена вода и тялото ти е създадено точно от това, няма реални рискове за здравето ти.

Все пак има опасност от деформации при всички видове импланти. Когато в тялото се имплантира външен материал – без значение дали става дума за пирони за коригиране на счупване на кост, пейсмейкър или гръден имплант – то образува белег, който обвива чуждото тяло. Имплантите за гърди са кръгли и поради тази причина белегът може да се свие, да притисне импланта и да го втвърди. Ефектът не е естетически удовлетворяващ, а и може да бъде болезнено. Това се случва с  пет до десет процента от имплантите и единственият начин, по който може да се справиш с проблема, е да го замениш с нов.

14. И те си имат Т-зона.
Зоната на гръдния кош е пълна с мастни жлези и много мацки се оплакват, че са склонни да образуват пъпки в областта между гърдите. Млечните канали в тях, които образуват кърма, всъщност са изменени потни жлези. Избегни изпотяването на порите си като използваш пудра за тяло под и между гърдите си, за да поддържаш кожата си суха. Почиствай Т-зоната си ежедневно и след тренировка с антибактериални кърпички. И разбира се, никога не оставяй потния си спортен сутиен, защото ще задържи влагата и ще се появят пъпчици.

15. Бременността би могла да причини потъмняване на зърната.
По време на бременност може да има промяна в пигментацията заради промяната в нивата на хормона меланин, който практически е виновникът за цялото ти „оцветяване“: светлите мацки обикновено имат по-светли зърна, докато тези на брюнетките често са доста по-тъмни. При много бременни жени се наблюдава тъмна линия по средата на корема и потъмнели зърна. В повечето случаи зърната остават по-тъмни дори след раждането.

16. Всеки бюст си има собствено мнение.
Зърната не само са с различни размери, но и сочат в различни посоки. По-голямата част от зърната сочат навън, защото главната им роля е да хранят бебето, което държиш в ръце. Най-естествено е зърната да сочат навън в противоположни посоки едно от друго, но е възможно също и да сочат в различни посоки. Това обикновено е забележимо само, когато има съществена разлика в размера. При наличието на по-големи гърди, зърната биха могли да сочат и надолу, защото твоят чифт виси повече и е доста по-тежък.

17. Слънцето може да ги улови дори през горнището на банския.
Ултравиолетовите лъчи проникват през някои материи. Гърдите ти може да не са зачервени и изгорели, но това не значи, че вредите от слънцето и възрастовите фактори не са ги поразили. Затова мажи богатството си с крем със слънцезащитен фактор, особено през лятото. Когато не си защитена от слънцето, кожата ти би могла да загрубее, да промени пигментацията си и да се появят старчески петна. Освен това, ако увредиш колагена и еластина в гръдната си тъкан, може да увиснат.

18. Понякога чифтът съдържа три бройки.
Може да ти звучи налудничаво за една жена или един мъж да има допълнително трето зърно, но всъщност не е толкова рядко срещано явление зърната да идват в комплект от три или дори четири броя. Като миниатюрни ембриони в матката, всички хора притежаваме ивица от кожни клетки, която минава по всяка страна от тялото под мишниците, през гръдния кош до лонната кост. Можеш да образуваш зърна навсякъде по тази линия, въпреки че повечето хора остават с чифт от две. Много хора дори не осъзнават, че имат допълнително зърно, защото те често изглеждат като малка бенка, обвита в кръг с розов цвят. Понякога има и гръдна тъкан под него, която би могла да се увеличи по време на бременност.

19. Деликатни са.


Кожата върху гърдите ти не е по-тънка от тази по останалата част от тялото ти, въпреки че обикновено изглежда по-деликатна. Просто твоите приятелки са скрити в деколтето ти и не ги подлагаш на толкова елементи като останалите части от тялото ти (ръцете и краката ти например), затова и вредите от слънцето върху тях не са толкова големи.

Излагането на слънце прави кожата по-груба, затова гърдите ти изглеждат по-тънки в сравнение с ръцете ти. Ако откриваш изтънявания върху кожата им като стрии, обикновено това е резултат от внезапен растеж или пък йо-йо диети. За да поддържаш гъвкавостта на своя чифт, не забравяй всекидневно да ги овлажняваш с хидратиращ крем, който стимулира развитието на колаген и еластин. Погрижи се кремът ти да съдържа UV защита и ретинол, за да предотвратиш бръчките. И не пренебрегвай зърната си, те също изискват грижи. Пробвай с ежедневна доза от суперуспокояващ овлажняващ лосион.
 
20. Могат да продължат растежа си и след пубертета.
По принцип бюстът ти спира развитието си в късна тийн възраст, но би могъл да се уголеми и след това в зависимост от разпределянето на мазнините ти и разбира се, по време на бременност. Ако наддадеш, те порастват, но обикновено са в оптималния си размер на възраст от 18 до 20 години. Оралната контрацепция и по-точно високодозираните таблетки също могат да помогнат за уголемяването им, защото естрогенът най-често разширява жлезите в гърдите ти. 


Виж ощеНово в CosmoLoveHarbour

От LoveHarbour

23.01.2010, 16:29 ч.

ei iskate cici liiiiiiiiiiiiii piite po mnogo naturalen sok ama mnogo i da vidite kvi 6te gi iskarate cici kato lubenici ...seriozno izpitano e .

Виж всички коментари за "Важни факти за гърдите" »