Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Твърде си умна, за да забременееш случайно?

Детелина Стаменова
 

Оценка: (5/5)

Според една скорошна уеб анкета младите жени у нас черпят информация за предпазването от бременност от: 1. Приятелки, които ефективно разпространяват съмнителни съвети 2. Книги - кои по-добри, кои не чак толкова и 3. Интернет, където можеш да срещнеш както много вещи, така и откровено тъпи обяснения. За съжаление гинеколозите са твърде назад в този списък. Може би по тази причина въпросите, които се появяват във форумите на тема контрацепия често са в състояние да ти изправят косите. „Истина ли е, че е възможно да забременееш през пъпа?“, „Нали няма как да ти се случи първия път?“ са само част от фрапиращите примери.

Нежеланието да си наясно със собствената ти женска същност води до непрекъснато отлагане на изучаването на нейните нужди и особености. Много жени не обичат да си мислят за проблемите там-долу и решават да ги отложат някъде дълбоко в съзнанието си. Казват си „Ами да, имам бяло течение,“ но след това успокоително добавят „То всички имат“. Само че това не е точно така, защото става въпрос за инфекция, която ако не се лекува може да доведе до безплодие и един куп други усложнения. По същия начин дори много добре да знаеш какви са основните методи за предпазване от нежелана бременност, това невинаги реално ти помага, защото си напълно наясно с теорията, но практиката я прилагаш както ти е изгодно в момента.

Стереотипът за „случайното забременяване“ обикновено се свързва с тийнейджърските години, но реалността показва, че когато не е избрала правилната контрацепция, успешна мениджърка може да зачене точно толкова неочаквано и злополучно, колкото и ученичката в 10 клас. Все по-трудно става да бъде описана жената, която се сблъсква с избора между аборт и бебе-изненада. На всяка от нас – независимо от възрастта и коефициента на интелигентност - може да се случи да прави непредвидено секс, и след това да не вземе нужните мерки.

Андриана, (27 г.), която е високо платен консултант в международна фирма, може да потвърди това. Тя е просто една от многото образовани жени, които не оставят нищо на случайността. С изключение на бременността. Знае си добре урока за контрацептивните методи, работи престижна работа и освен висшето си образоватие има и няколко специализации. Организирана до педантичност, Андриана може да се похвали, че досега не е закъсняла с един ден дори с плащането на сметката си за мобилен телефон. Само че когато става дума за секс вродената й предпазливост се изпарява и с гаджето й Симеон (32 г.) са избрали най-рисковият начин за „пазене“ – правят го с презерватив, когато тя предполага, че е в овулация и без, когато не е. „Бях напълно наясно, че има вероятност да забременея, - кава Андриана. - Не знам защо не обмислих по-добре случващото се и не потърсих друг вариант за сигурно предпазване“. Да се учудваме ли, че един прекрасен декемврийски ден тя се притеснила от закъсняващия си цикъл и на път за работа купила тест за бременност, чиито две чертички я хвърлили в музиката и преобърнали живота й. Историята е с щастлив край: със Симеон решили да запазят бебето и останали заедно, въпреки неочакваното посещение на щъркела. „Винаги съм искала да родя деца някой ден, затова когато се случи по-рано от планираното реших, че не мога да направя аборт. Вероятно поведението ми преди това е било подсъзнателно проявление на желанието да имам истинско семейство“.

Случайност или планирана грешка?
Дали в случая на Андриана има пръст съдбата или пък на несъзнателно ниво е искала да има дете не може да каже никой, дори и тя самата. Но все пак, когато понякога забравяш да си вземеш хапчето, да купиш кутийка презервативи или решаваш, че днес едва ли си в овулация, може би тайно се надяваш, че ще се сдобиеш с бебе. Не, това не е странно твърдение. Да станеш родител за много хора е нещо толкога голямо и страшно, че подходящият момент реално никога не би настъпил, ако не беше случайността – и тогава след шока проблемът се решава от самосебе си, защото случилото се е случило.
Но има и жени, които определено и категорично не искат да раждат точно сега или именно от настоящия си партньор. И въпреки това хвърлят зарове и боб вместо да вземат истински мерки за контрацепция. Юлия (25 г.) е във връзка с мъж, който не вижда като дълготрайно сериозен. Освен това много добре знае, че стомашните проблеми могат да намалят ефекта на противозачатъчните хапчета. Но през лятото, когато били на море я хванало разстройство и тя не потърсила план Б за предпазване. „Казах си, че нищо чак толкова не може да ми се случи. Първо премислих рисковете, а после престанах да мисля за тях.“ След това й се наложило да запише час за прекъсване на бременността.
В България се правят годишно около 50 000 аборти. Някои жени го преживяват по-лесно, други по-трудно, но със сигурност няма такава, която да иска да се изправи пред това трудно решение.

Бебешка рулетка
Както често ни се напомня, фертилността рязко спада след 35-годишна възраст. Това кара част от дамите около 30-те да престанат да се пазят колкото преди, смятайки, че шансовете им да заченат инцидентно стават все по-малки с всеки изминал ден. Възрастта и опитът обаче не са достатъчни, за да те предпазят от непланирана бременност. Актрисата Елизабет Хърли беше на 36, когато неочаквано се оказа, че очаква сина си Деймиън, който сега е на четири годинки. Бащата – американският продуцент Стив Бинг, с който тя имаше връзка от година и половина първоначално изненадващо отрече бащинството си.
Историята на Гери Халиуел е подобна. Тя излизала с Саша Герваси само месец и половина и бум! - забременяла с дъщеря си Блубел Мадона, която се роди през май тази година. Макар и малкото съкровище да не е планирано, Гери казва, че първата й реакция била „Благодаря ти, Господи!“.
Не знаем какво се е случило наистина, но можем да предположим и от собствен опит, че когато става дума за секс често просто забравяме да мислим. Дори да си перфекционистка в професионалния си живот, при любовта работиш предимно с емоционалните части на мозъка си. Когато организирана и успешна жена прави рискове в кариерата, те са пресметнати, а очакванията - реалистични. В леглото обаче по-скоро сме готови да пресечем натоварен булевард, без дори да се огледаме. Примижавайки факта, че само защото автобусът не ни е блъснал досега, това съвсем не означава, че ще ни пропусне и следващия път.

Намери твоят метод
Какъв метод на предпазване да ползвам? Повечето жени предпочитат да не питат гинеколог, а... приятелките си. Тези, които са от породата „чело коте книжки“ сядат пред компютъра или с някой наръчник и започват да разследват темата, пренебрегвайки правило номер 1: задай този въпрос на лекаря. Ако омаловажиш неговата роля, рискуваш. Един прекрасен ден контрацептива, който използваш може да те предаде или да ти навреди. Ефективността зависи от възрастта ти, начина на живот, здравословното състояние и броя на партньорите, с които правиш секс. Отчиташ ли всички тези фактори? Или разчиташ на спешната контрацепция? А дали си спомняш, че производителите й ясно са написали в упътването, че тя не е подходяща за редовно използване и ако пиеш повече от две опаковки годишно е добре да се замислиш за друг метод?
Направи теста ни и виж какъв вариант за предпазване е най-добър за теб. Но имай пред вид, че въпросите са ориентировъчни и отчитат само най-важните и широко разпространени фактори. Затова – нека да повторим още веднъж – за да избереш подходящия противозачатъчен метод е добре да отидеш да се консултираш с гинеколог.


ВАРИАНТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНИ ОТ НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ:

вариант А
Презерватив

Бариерната контрацепция до сега остава най-надеждното средство за предпазване освен от бременност и от заболявания, предавани по полов път.

Ефективност
При правилно използване – 98%

+
Продават се навсякъде във всякакви разновидности и няма начин да не намериш във всяка аптека и дори денонощен магазин.

-
В разгара на любовните дейности късането на пакетчето е малко страстоубийствено. Някои мъже твърдят, че презерватива им пречи и намалява чувствените усещанията. По мнение на психолози обаче в множеството случаи проблемите са повече в главата отколкото в сферата на сетивността. Опитай с теорията, че ако усещанията са по-малко, тогава ще може да го прави по-дълго.


Вариант Б
Диафрагма
По формата си напомня кръгло капаче и е направена от гума или силикон. Подобно на женските презервативи не е широко използвана. Правилият подбор на диафрагмата може да направи само гинеколог, а слагането й във влагалището става преди акта. Тя се поставя намазана със спермициден крем на входа на матката, като по този начин препречва влизането на сперма в нея.

Ефективност
около 92%

+

ако по някаква причина не можеш да използваш хормонални препарати, а презервативите не ти харесват – диафрагмата може да бъде решение.


-
Понякога диафрагмата дразни заради специфичния си начин на поставяне. Тя не пази от болести, за разлика от презерватива. Някои лекари смятат, че може да провокира цистит.

Вариант В
Вътрематочна спирала
Малка пластинка с мед или хормони, която не дава възможност на оплодена яйцеклетка да се закрепи за матката. До неотдавна лекарите препоръчваха това средство само на раждали жени. Днес все по-често се поставя и на нераждали, стига да има условията за това. Спиралата се слага от гинеколог, след което остава в матката няколко години, по преценка на лекаря. Препоръчаният срок не бива да се надвишава, защото спиралата може да престане да бъде ефективна и да започне да се сраства с матката.

Ефективност
98.5%

+
Спиралата започва да действа веднага. Може да бъде използвана и като средство за спешна контрацепция: поставена до пет дни след непредпазлив полов акт тя може да предотврати бременност.

-
В първите 2-3 месеца след поставянето може да чувстваш дискомфорт и да зацапваш бельото си между месечните цикли. Спирала е противопоказна при заболявания на малкия таз.


Вариант Г
Орални контрацептиви (хапчета)
Съдържат два женски хормона, които спират съзряването на яйцеклетките. Те се различават по състава и хормоналната концентрация, така че само гинекологът може да прецени кой е най-добър за теб. При тях най-важното е редовното взимане.

Ефективност:
над 99%, ако се взимат по схема.

+
Таблетките са много надежни и повечето „изцепки“ с тях са свързани с човешка грешка. Някои от тях имат и други полезни действия – изчистват лицето, намаляват продължителността на овулацията, бюстът леко пораства.

-
Не се препоръчва на разсеяните. Освен това хапчетата не са подходящи за пушачките, жените над 35 и тези с високо кръвно налягане или съдови проблеми.

Какво със сигурност не защитава от бременност:
Прекъснат полов акт
Календарен метод
Секс по време на менструация
Подскачане на място няколко пъти след секс, така че всичката сперма да изтече
Дълбоко промиване на вагината
Липсата на оргазъм
Аспирин

Виж ощеНово в Cosmo