Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Тройна страст

Ина Сарафова
 

Оценка: (5/5)

Сексът по време на бременност и след раждане винаги е бил мъглява откъм информация територия, предизвикваща много въпроси. В случая обаче да знаеш верните отговори не е обикновена проява на любознателност, а гаранция, че бременността ти ще протече без неоправдани рискове и неприятности. Има двойки, които от страх за здравето на бъдещото човече налагат строго вето върху интимните си отношения. Други, напротив, решават въпроса изцяло в своя полза и продължават да правят любов, без да вземат предвид деликатната ситуация. Според специалистите обаче и двете еротични крайности са еднакво неправилни. А отлагането на незабавната професионална консултация си е почти престъпна нехайност. Защото има определени правила, с които трябва да се съобразяваш по време на секс, докато чакаш бебе. Ето кои са те.

Как стоят нещата принципно
Отговорът на въпроса: “Може, или не бива?” получаваш не след разговори с познати, роднини и приятелки, които ти споделят своя опит, а след задължителното преминаване през гинекологичен кабинет. Помни, че всяка бременност е специфична и правилната еротична “диагноза” е в състояние да ти постави само и единствено специалист. “След като открих, че съм бременна, веднага отидох на гинеколог – разказва Румяна (27 г.). – Бях супер изненадана, когато след прегледа ми казаха, че след 20-ина дни можем да продължим да правим секс като преди, стига да сме по-внимателни.”
Всъщност в това няма нищо странно. Според сексолозите и акушер-гинеколозите, ако бременността протича без усложнения, сексът не само не е противопоказен, а е направо строго препоръчителен от гледна точка на нормалното психично здраве на бъдещите родители. Причината: в момента, в който разберете за предстоящото щастливо събитие, между теб и партньора ти се появява прилив на супер силна нежност и близост. С една дума, любовта ви преживява невероятен разцвет. А както знаем, нейно най-естествено продължение и изражение е физическата интимност. Следователно, деветте месеца очакване могат да се превърнат в невероятно положителен период от твоя сексуален живот. Какво се случва през това време с твоя човек? Вярваш или не, новите ти очарователно закръглени форми и особеният блясък в очите оказват магично въздействие върху него. Нашата импровизирана анкета показа, че преобладаващата част от мъжете се възбуждат от голямото коремче и растящата буквално с часове гръдна обиколка на любимата си. А неколцина неофициални разговори на по няколко питиета на маса изтръгнаха откровението, че за мъжкото съсловие сексът с бременна жена бил нещо толкова възбуждащо, колкото сексът със съвършено ново гадже! Дори тези, които все още не са преминали през тръпката на бъдещото бащинство, си признаха, че тайно си мечтаят да опитат от този вид похотливо изживяване един ден. И това ако не е добра новина! Но не забравяй, че този период закономерно си има и своите недотам положителни страни.

Кривата на кризисните моменти
Колкото и неприятно да звучи, дори ако си в идеално здраве (а хормоналният шок, който представлява бременността, може да отключи дремещи с години заболявания), уви, не си имунизирана срещу двата карантинни откъм секс етапа. За щастие, те са временни. Лекарите съветват в първите три месеца на бременността да сведеш половия си живот до минимум. Доводите им: плацентата, която защитава съществото в утробата ти от външните влияния, се формира окончателно едва в деветата-десетата седмица след зачеването. Ето защо при външно вмешателство преди посочения срок съществува риск от инфекция и травматизация на плода, което – не дай си боже! – може да предизвика помятане. Според медицинските статистики преобладаващото болшинство от случаите на преждевременно раждане са резултат именно от вагинален секс.
Ето защо е важно от момента на положителния тест за бременност до посещението на гинеколога да отложиш секса. Както и ако имаш нередовен цикъл и си свикнала със закъсненията на менструацията си, при първите съмнения за бременност без отлагане да отидеш на преглед. След като получиш индивидуалните си еротични предписания, трябва да се придържаш стриктно към тях докъм 30-32-рата седмица от бременността, когато настъпва вторият кризисен период. Тъй като лигавицата на влагалището и околоплодната ципа стават особено чувствителни, по това време има опасност от инфекции с неприятни последствия. Преди да дързнеш да възнегодуваш срещу тази двукратна еротична несправедливост, виж това...
За жалост, понякога се случва така, че всичките девет месеца минават под похотливо ембарго (погледни карето “Внимание, деца!”). Това обаче съвсем не значи, че ако твоят случай е такъв, трябва автоматично да се откажеш от каквито и да било ласки до датата на термина. Най-голямата опасност за бъдещите майки крие самото проникване на пениса. Но има ред способи да разнообразиш интимния си живот! Първо, замени кипящите страсти с кротка еротика. Второ, обяви началото на подробно взаимно телесно изучаване. Бременността е най-подходящият период за издирването на тайни ерогенни зони върху тялото на другия. Трето, не се отказвай от безспорното благо, наречено орален секс. Както виждаш, не всичко е изгубено!
След като изяснихме въпроса кога и как можеш да го правиш, остава да видим дали изобщо ще ти се иска.

Кривата на сексуалното ти желание
Когато беше в 6-ия месец, една приятелка ми разказа за супер странна от нейна гледна точка метаморфоза. А именно, че по време на бременността правопропорционално на корема започнал да расте и похотливият й апетит. Както сама се изрази: “Не знам какво ми става! След като правим секс и си лягаме, продължавам да сънувам същото. А преди въобще не съм имала такива сънища! Ако не бях толкова притеснена, щях да умра от смях!” От научна гледна точка обаче нещата са напълно обясними. Лекарите са категорични, че еротичните фантазии навестяват много жени през деветте месеца и те са следствие от сериозните хормонални промени, настъпващи в организма. Общо хормонално правило: в този период количеството прогестерон в тялото ти значително надвишава сбора от естроген, плюс т. нар. хормон на бременността – естриол, и в резултат на това половата активност при бъдещата майка се снижава. Като прибавим и честите спътници на набъбващия корем – лесна уморяемост, сънливост, тежест и световъртеж, сексуалната неохота по време на бременността става напълно логична. Естествено, изключения от общото правило има: и те се наблюдават при някои бъдещи майки на синове, тъй като завишеното количество на мъжкия хормон естроген в организма им провокира по-активно сексуално поведение. С една дума, всичко е въпрос на хормони. Така че, ако си забелязала, че след зачеването те влече към похотливи приключения, без грам стеснение трябва да разкажеш за това на наблюдаващия те гинеколог. Защото тестовете на хормоналния ти баланс в случая са задължителни.

Кривата на психологическото ти състояние

Дали всичко е наред, ако въпреки че лекарите са ти дали зелена светлина за секс, ти не просто имаш понижено желание да правиш любов, а направо нямаш абсолютно никакво? Спокойно, понякога се случва точно това. Според специалистите някои жени доброволно се отказват от всякаква форма на интимни отношения за даден етап или дори за цялата бременност. И причините за решението могат да варират от напълно логичната до абсолютно алогичната гама. Когато си забременяла след дълъг, мъчителен и изнервящ период на опити, обикновено заработва нещо като наченка на майчински инстинкт (ако си спомняш от статията в мартенския ни брой, истинският се появява известно време след раждането). Тоест, майката се бои да не причини нещо на така дълго чакания зародиш и напълно естествено предпочита да сведе риска от усложнения и неприятности до минимум. Понякога обаче, погледнат отстрани, обетът за въздържание е напълно необясним. И все пак фактите са си факти: промените в женската психика са толкова генерални, че се случва дори заклети кариеристки напълно да превключат на вълна “износване на детето”. И да вложат в това цялата енергия, с която съвсем доскоро са преследвали работните задачи. Както има и немалко случаи на супер благочестивост – когато бъдещата майка възприема зараждането на новия живот като нещо чисто и възвишено, което не е редно да се смесва с каквито и да било физиологични прояви. Всъщност мъжете също не са пощадени от синдрома “очаквам дете”: “Там е главата му сигурно!”, “Дали няма да го събудим?”, “Защо се размърда? Дали не му е неприятно?” – това са едни от най-често задаваните от тях въпроси в спалнята. Понякога дори се стига до парадоксалната ситуация, в която се налага гинекологът да даде изрични указания, че сексът е полезен, за да заглуши твърде крайните прояви на бащински инстинкт! Закономерна част от последния се явява ревността.

Кривата на мъжката ревност
Диана се омъжи по любов. Бяха една от онези рядко срещани двойки, които са луди един по друг и доказват максимата, че Господ е събирач. Тя забременя “планирано” на втората година от щастливия им съвместен живот и тук облаците се сгъстиха. Както приплака по телефона, той просто бил станал ненаситен и досаден, непрекъснато вървял по петите й, искал ласки всяка вечер, а на сутринта отново “се умилквал за нещо допълнително”. При отказ се обиждал, даже няколко пъти напускал апартамента, тръшвайки входната врата. Накратко, нещата бяха на крачка от това тя да се изнесе при родителите си. Защо се случва така? Сексуалната агресия на мъжете по време на бременността на партньорката им е много рядко явление, за което обаче си има напълно нормално от психологична гледна точка обяснение. Работата е там, че понякога т. нар. силен пол бърка нуждата от душевна близост със секса (това отдавна не те учудва, нали). Замисли се: ти си толкова погълната от растящото в корема ти същество, че бъдещият татко в един момент се чувства “изоставен”, “пренебрегнат” и “изместен” от някого, който дори още не се е родил. Това води до желанието да се съревновава за вниманието ти, а сексът в неговите очи се явява единственият способ да овладее любимата жена напълно. Помни, че детето не седи само вътре в теб, но и в любимия ти: просто при теб е и на физическо ниво, докато при него е на психологично. И колкото по-силно се опитваш да се изолираш ти, толкова по-силно обезпокоен е той и толкова по-страстно се стреми да се увери, че сте все така близки, като преди, както и че и той е част от ставащото.

Кривата на възстановителния период
Така... раждането е вече зад гърба ти, щастливият татко те посреща на прага на родилното, всичко е цветя и рози и най-сетне можете действително да се усамотите и да пристъпите към правенето на любов – каквато, колкото и където ви се прииска! А колко точно е добре? И каква? Без отлагане, или...?
В най-добрия случай връщането към нормалния сексуален ритъм и репертоар не бива да става веднага. Пълното възстановяване отнема около 56 дни. Освен това лигавицата на влагалището след раждане е изтънена и дори едно леко триене е в състояние да я възпали. Ето защо, за да се избегнат инфекции и травми, е желателно да се въздържаш от вагинален секс от 6 до 8 седмици след раждане. И след това задължително трябва да си направиш контролна визита при гинеколога, който да установи дали всичко е наред. Според специалистите в момента, в който започнеш да кърмиш детето, хормоналният ти фон ще се регулира и сексуалното ти желание ще нарасне. Неслучайно казват, че много жени изпитват първия си истински оргазъм след раждане. Казват обаче също и че докато кърмиш, не може да забременееш. Можеш, и още как! Така че задължително обсъди с гинеколога си подходящи за настоящия момент контрацептивни методи.
Що се отнася до опасенията ти, че бебето ще се събуди в най-неподходящия момент и ще си направи кошмарни изводи за моралния облик на родителите си, можеш да бъдеш напълно спокойна – това са чисти предразсъдъци и нищо повече. Но ако все пак не успяваш да прогониш тази мисъл, може да преместите креватчето в съседната стая и да оставите вратата отворена. И един любопитен факт: според лекарите ако всеки път, когато се усамотите с таткото, детето се буди и плаче, се запитай дали правиш секс, защото ти се иска, или по-скоро защото така ще доставиш удоволствие на половинката си. Тъй като е установено, че на някакво подсъзнателно интуитивно ниво между теб и детето съществува невероятно тясна връзка и то безпогрешно долавя винаги кога си разстроена или обезпокоена от нещо.
И едно последно предупреждение от специалистите: често току-що излюпените родители са толкова уморени от грижите за новото човече, че не им остават сили и енергия да си обърнат достатъчно внимание един на друг. Не забравяйте обаче, че това същество е ваше общо творение, плод на взаимната ви любов. И отделете време да си дарите така необходимите ласки. В троен размер!

Внимание, деца!
В някои редки случаи се налага да дадеш обет за пълно въздържание по време на бременността. Сексът може да изложи на опасност здравето на бъдещото ти дете, или появата му на белия свят, в случай на:
– повишена възбудимост (тонус) на матката, причинена от: дисхормонално състояние (адреногенитален синдром), дисбактериоза, някакво изтощаващо организма състояние;
– аномално положение на плацентата (ниска плацента, предлежание на плацентата);
– аномална форма на матката (седловидна, двурога, хипопластична);
– заболяване, усложняващо бременността, като: анемия, хроничен пиелонефрит, сърдечен порок, захарен диабет

Виж ощеНово в Cosmo