Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Тайните на яйцеклетката – Майка навреме

 

Оценка: (0/5)

 
 

Фондация „Майка навреме“ е един социален проект на МБАЛ за женско здраве „Надежда“ – най-модерната болница за женско здраве у нас, и Тъканна банка „Биорегенерация“ –най-голямата българска криобанка.

Тайните на яйцеклетката – Майка навреме

Преди всичко мисията на "Майка навреме" е да информира. Основните ни усилия са насочени към повишаване на информираността на младите българки по важните въпроси, касаещи тяхното репродуктивно здраве, за да могат да направят информиран избор за пътя си към майчинството. Освен повишаването на информираността, "Майка навреме" иска и да провокира младите българки активно да предприемат действия за профилактика и следене на репродуктивното си здраве.

Колко е часът според твоето тяло? - Ако искаш бебе, виж какво трябва задължително  да знаеш за твоето тяло!

Знаеш ли, че отлагането на майчинството крие рискове

Тайните на яйцеклетката – Майка навреме

На 25 не си даваш особена сметка за тях, но биологичният часовник е заложен в тялото на всяка от нас и отмерва безпощадно времето, до което може да родиш.

Затова е важно, когато взeмаме решение за собствения си живот, всяка една от нас да знае за границите на репродуктивните си възможности.

Жената се ражда с около 1 милион яйцеклетки и това са всички яйцеклетки, които някога ще има – т.нар. яйчников резерв. Той не се допълва и обновява. Изчерпването на яйчниковия резерв протича без никакви симптоми.

Знаеш ли кога шансовете ти за забременяване падат драстично

Тайните на яйцеклетката – Майка навреме

Количеството на яйцеклетките започва плавно да намалява около 25 г., до 35-37, когато изчерпването на яйчниковия резерв рязко се ускорява. Жената практически губи способността си за забременяване 7 до 12 години преди настъпването на менопаузата.

Факт е, че до 35 години шансовете за забременяване спадат постепенно, а след 37 се сриват рязко и практически забременяването след 45 е почти невъзможно. Ин витро технологиите се развиват динамично, но и възможностите им не са безкрайни, и успеваемостта им намалява с нарастване на възрастта на жената.

След 37 г. рязко спада успеха на ин витро процедурите със собствени яйцеклетки. Шансовете при жените след тази възраст намаляват не в проценти, а в пъти – от 30% при 35-годишните, до 2% след 44 г. С риск от преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв са и жени с фамилна история на ранна менопауза. Процесите на влошаване на яйчниковия резерв не могат да бъдат спрени или забавени с медикаменти и медицински процедури. Репродуктивната медицина и ин витро технологиите не са всесилни и не могат да компенсират влошеното качество на яйцеклетката – шансовете им за успех намаляват значително с напредване на възрастта. Единствените шансове за успешна бременност при жени с изчерпан яйчников резерв са ползването на чужда яйцеклетка или собствена яйцеклетка, която е била замразена преди настъпването на възрастовите увреждания.

Бъди майка навреме

Тайните на яйцеклетката – Майка навреме

Факт е, че късното майчинството повишава и опасността от генетични увреждания при плода, появата на придружаващи заболявания при майката, спонтанни аборти.

Когато плануваме бебе, трябва да имаме предвид и още нещо – да си дадем достатъчно толеранс от време прекарано с него, за да може да го отгледаме и подкрепим в бъдещия му живот. Затова е важно да правим разчети за бъдещето с разум. И когато си отговорим на въпроса „Готова ли съм?“ да погледнем часът на нашето тяло.

** РЕПРОДУКТИВНИ НАГЛАСИ НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ

(данни от национално представително проучване на жените във фертилна възраст от големите градове със редно и по-високо образование. Април 2015.)

С нарастването на възрастта на жените, расте и значението на кариерното развитие за тях. Кариерата е водеща ценност след любовта при жените на възраст над 36 години. Значимостта на кариерата расте и сред жените с по-високо образование. За тях и шансовете за кариерно развитие изглеждат много по-реалистични.

Според 81% от участвалите в настоящото изследване, раждането на дете е по-важно от правенето на кариера. На противоположното мнение са 9% – предимно жени от столицата и такива, които учат във висши училища или за магистър.

59% от анкетираните жени декларират, че финансовите трудности не биха ги спрели да имат деца. Финансовите трудности са сериозна бариера пред намерението на 28% да станат майки. Най-притеснени от ниския си стандарт са жените, които все още учат във ВУЗ-ове, както и живеещите в столицата.

20% от жените посочват, че отсъствието на постоянен партньор и липсата на собствено семейство не им пречат да искат да имат дете. Така мислят преди всичко жените със стандарт над средния, както и жените в по-напреднала възраст (36-43 годишните), когато ценността на майчинството нараства неимоверно. Почти три пъти повече /59%/ са, обаче, жените, които признават, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си и очевидно зад подобен отговор не стоят само семейни предразсъдъци и предубеждения.


 


Виж ощеНово в Cosmo