Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Сифилис: всичко, което трябва да знаеш

 

Оценка: (0/5)

 
 

Сифилисът може да бъде предаден чрез вагинален, орален или анален секс и споделяне на секс играчки.

Сифилис: всичко, което трябва да знаеш

Сифилисът не е от полово предаваните болести, за които чуваме често. Наистина.

►►►Всички симптоми на 10 сексуално предавани болести

Знаем, че хламидиите и гонореята се срещат по-често при младите хора (16-24 години), но сифилисът изглежда малко ... остарял. Първото нещо, което може би ти идва на ум, когато чуеш за сифилис е, че това е заболяване от миналото. Въпреки това е отчетен ръст на болните от сифилис през последното десетилетие. Все пак то все още е много по-рядко срещано от хламидиите или гениталните брадавици.

Сифилисът е полово предавана инфекция, причинена от бактерия. Той може да се лекува с антибиотици.

Сифилисът се предава по полов път и може да бъде разпространен чрез секс без презерватив. Въпреки че всеки може да бъде засегнат, на най-голяма опасност са изложени мъже, гейове и бисексуални мъже. Повече от 3/4 от инфекциите със сифилис се наблюдават при мъже, които правят секс с други мъже. Въпреки че всяка възрастова група може да бъде засегната, най-често срещаните възрасти са 20-44.

Сифилисът може да бъде пренесен чрез всякакъв вид секс без презерватив - вагинален, орален или анален, както и чрез споделяне на секс играчки.

Сифилис: всичко, което трябва да знаеш

Сифилисът при бременни жени може да бъде предаден на бебето, но това е рядкост, тъй като бременните жени са тествани за сифилис и могат да лекуват инфекцията.

Първият признак

Първото нещо, което се забелязва, е безболезнена рана, често на пениса или във влагалището. Това лесно може да бъде пропуснато особено, ако раната е на място, което е трудно да се види.

Обривът

Няколко седмици след появата на инфекцията, хората могат да развият петнист червен обрив, който не е сърбящ и червени петна по дланите на ръцете и стъпалата на краката.

►►►Най-важното за HPV теста: въпроси и отговори

Грипоподобните симптоми

Хората също могат да почувстват грипоподобни симптоми -  главоболие, температура, подути жлези и умора. Тези симптоми в крайна сметка ще спрат дори без лечение, но това не означава, че инфекцията е изчезнала.  Вместо това тя ще се развива до степен, която се нарича "латентна фаза ". Т.е. инфекцията е там и може да бъде предадена, но човекът не се чувства по по-различен начин.

Дългосрочните ефекти

Ефектите от латентния сифилис, ако не се лекуват, могат да причинят сериозни дългосрочни проблеми, засягащи сърцето, мозъка, очите и гръбначния стълб.

Преди антибиотиците да станат широко разпространени, сифилисът често е бил причина за деменция.  Включително при известен брой исторически фигури като Ал Капоне, Винсънт Ван Гог и Бетовен.

Лечение

Сифилис: всичко, което трябва да знаеш

Първо, за диагностициране на сифилис трябва да ти вземат кръвна проба. Така че не пропускай посещение на личния лекар или в клиника. За щастие, сифилисът може да бъде лекуван с антибиотици. Повечето хора с ранен сифилис могат да бъдат излекувани само с един курс антибиотици, но може да са необходими по-дълги курсове, ако инфекцията е на по-късен етап. След това хората обикновено се нуждаят от няколко последващи кръвни теста, за да се уверят, че инфекцията е изчезнала.

Защити себе си

Сифилис: всичко, което трябва да знаеш

Най-добрият начин да се предпазиш от сифилис е като използваш презервативи и като се тестваш, ако прецениш, че може да си изложена на риск. Добре е да се тестваш веднъж годишно и когато сменяш партньора си.

Ако имаш симптоми на полово предавана инфекция, като кървене между цикъл, кървене след секс или симптомите на сифилис, описани по-горе, тогава определено трябва да посетиш личния си лекар.


Виж ощеНово в Cosmo