Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Сексът и менструацията

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

За няколко дни абсолютно всеки месец менструалните болки се намесват във връзката ти. Налага ли се да загърбиш сексуалния си живот през този период? Най-вероятно се разкъсваш между отвращението и възбудата. Затова Cosmo ще се заеме да проучи кои са позволените неща по време на ежемесечните гости, за да не пропускаш удоволствията дори и в тази част от месеца.

Сексът и менструацията


Анкета във форума на Cosmo ясно показва, че 53% от жените са имали и продължават да имат подобни изживявания, така че опитай да се абстрахираш от някои свои предразсъдъци и продължи да четеш, за да разбереш как да преодолееш менструацията си и да водиш страхотен сексуален живот, дори когато “не трябва”.

Сексът и менструацията
Какви промени претърпява организмът ти?

По време на цикъла ти организмът не претърпява физиологични промени: не се получават нито свивания, нито издувания, нито каквато и да е свръхчувствителност. Началото на менструалния цикъл е свързано с промяна в маточната ципа, последствие от хормоналните промени в края на цикъла. Дължината и обилността на цикъла варират при всяка жена между 5 и 25 ml и от 2 до 6 дни за нормалните цикли от 28 дни.

Вследствие от хормоналните промени у някои жени може да се появят неприятни проблеми: мускулни спазми, гадене, главоболие, умора, нервност, прекалено обилна менструация. Това несъмнено ще повлияе на социалния и любовния ти живот. За всички останали няма нито едно медицинско противопоказание за секс по време на менструация освен в случай на наличие на болести, които се предават по полов път. В този случай кръвта може да благоприятства предаването им. Затова винаги трябва да се предпазваш добре!

Сексът и менструацията

Какви предпазни мерки да вземеш?


Изчакай да преминат най-силните дни на менструалния ти цикъл, покрий всички повърхностите с хавлиена кърпа и за всеки случай си подсигури мокри кърпички някъде наблизо. Банята също е добър вариант.

Когато си готова за действие, подбери поза, при която той да бъде отгоре. Когато лежиш отдолу, менструалната секреция, която отделяш, е по-необилна.

Не забравяй, че макар и малка, възможността да забременееш, я има, освен това сексът по време на менструация крие реални рискове от инфекции и ХИВ. Ако не си абсолютно сигурна в партньора си, използвай презерватив.

Може ли да забременееш?
Има минимален риск – особено ако цикълът ти е от късите - идва ти на 21 до 22 дни вместо средните 28. Ето защо: сперматозоидите могат да живеят от четири до пет дни. Обикновено овулацията ти е две седмици след началото на цикъла - доста време, след като цикълът ти е свършил. Но по време на кратките менструални цикли може да се получи така, че овулацията ти да е едва няколко дни след приключването на цикъла, когато сперматозоидите са все още живи – това прави оплождането съвсем реално. Ако правиш секс по време на цикъл и не приемаш противозачатъчни, предпазвай се с алтернативни методи като презервативите например.

Сексът и менструацията

Сексът по време на менструация ще повлияе ли на кръвоотделянето?

Изненадващо е, но ако получиш оргазъм, това може по-бързо да прекрати менструацията ти. В началото на цикъла хормоните, наречени простагландини, предизвикват контракции, които причиняват отделянето на натрупаната в матката кръв. Когато достигнеш до връхната точка, може да преживееш супер интензивни – макар и малко забавни – маточни контракции. Въпреки че няма изследвания, които да го доказват, изглежда, че менструалната кръв буквално се изстисква по време на оргазъм. Точно след оргазма може да получиш доста обилно кървене, но то да приключи доста по-бързо след това.


Виж ощеНово в Cosmo