Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Пропуските на цитонамазката

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Това, от което това задължително ежегодно изследване за всяка мацка не би могло да те предпази и се налага да вземеш допълнителни мерки.

Цитонамазката не улавя хламидия и гонорея. Напомни на гинеколога си да ти прави годишни тестове за тези предизвикващи стерилитет инфекции.

Не предпазва от ЧПВ. Човешкият папилома вирус е доста често разпространен и се предава по сексуален път. Обикновено се лекува от само себе си, но някои типове биха могли да доведат до рак на шийката на матката. Има голяма вероятност тялото ти само да се справи с него, но гинеколозите доста често пропускат да проверят за него. Ако си над 30 е добре за теб да изискаш ЧПВ тест, защото за теб има по-голяма вероятност да развиеш рак на шийката на матката от по-младите жени.  Пробата за него се взема от цервикалния канал с четчица, така както се взема материал за цитонамазка и се изпраща в специализирана лаборатория за анализ. Процедурата е безболезнена. Би могла да намалиш шансовете си да заболееш от ЧПВ и с новоразработената ваксина срещу ЧПВ. Попитай гинеколога си дали е подходяща за теб.

Ако резултатът е необичаен, имаш нужда от допълнителни изследвания. Гинекологът ти би могъл да ти направи колпоскопия (влагалището, шийката на матката и матката се наблюдават с колпоскоп, процедурата е бърза и неболезнена), за да изследва цервикалните ти клетки от близо и/или биопсия. 


Виж ощеНово в Cosmo