Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Най-важното за HPV теста: въпроси и отговори

 

Оценка: (0/5)

 
 

Той е биологичен анализ, който открива наличието на човешки папиломавирус (HPV), причиняващ рак на маточната шийка.

Най-важното за HPV теста: въпроси и отговори

1. Защо гинеколозите не предлагат задължително HPV тест?

У нас HPV тестът не се покрива от Националната здравно-осигурителна каса и разходите не се възстановяват ( 160 лв.).

2. Ако HPV тестът е положителен, това води ли непременно до рак?

Не. Наличието му сочи, че има риск, но ако редовно си правиш изследвания, имаш всички шансове да избегнеш рака. А и не всички видове HPV причиняват рак. Прави всички тестове, назначени ти от гинеколога, и ги повтаряй до една година по-късно. Продължителните инфекции могат да доведат до клетъчни модификации. Колкото по-ранен е етапът, на който бъдат открити и лекувани, толкова по-големи са шансовете за оздравяването.

Виж какво трябва да правиш всеки ден, за да поддържаш доброто здраве на интимните си части в галерията долу:

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

3. Вината за заразата в партньора ли е?

Заразяването може да е от по-ранен период. Може да се е получило още при първите сексуални контакти и да стои в клетките на шийката, за да се „събуди“ години по-късно при отслабена имунна система. Продължителният стрес, тютюнопушенето, трансплантация, химиотерапия или повтарящи се генитални инфекции, породени от други фактори, могат да отслабят защитата на организма и да улеснят новата поява на вируса.

4. По-застрашена ли е жената, чиято майка е имала това раково заболяване?

Някои жени са изложени в по-голяма степен на риска от устойчивост на вируса и оттам на риска от рак на шийката на матката. Затова, когато вече има подобни заболявания в семейството, трябва да бъдеш по-внимателна. Поискай да ти направят HPV тест след навършване на 30 години и нека редовно ти взимат цитонамазка до 65-годишна възраст. Това са нужните предпазни мерки.

Най-важното за HPV теста: въпроси и отговори

5. Лечим ли е HPV?

Добре е да се подложиш на имунотерапия, за да подсилиш организма си. Ако вече се касае за изменения или лезии на тъканта на шийката на матката, лечението е с лазер или се извършва конизация. При нея се изрязва част от шийката. Подобно решение не бива да се взима с лека ръка, особено при млади жени, които още не са раждали.

6. Ще може ли да имаш деца след конизация?

Да. Все пак не е добре, ако си била подлагана на тази интервенция няколко пъти, защото това може да доведе до различни неудобства: липса на цервикална слуз (което пречи на придвижването на сперматозоидите); стесняване на шийката, което може да предизвика спонтанен аборт или други смущения по време на бременността, както и преждевременно раждане. Не подценявай ситуацията, но и не изпадай в паника.

►►►Всички симптоми на 10 сексуално предавани болести

7. Как протича преглед на шийката на матката?

За да се прегледа шийката на матката, е необходимо поставянето на спекулум (хирургически инструмент за наблюдение на кухини). Колкото си по-отпусната и спокойна, толкова по-лесно и безпроблемно протича прегледът.

Денят на посещението при лекаря не се определя случайно: трябва да е по средата на цикъла и 48 часа до този момент да не си имала сексуални контакти. В случай на някакво течение, инфекция или лечение с медикаменти (освен ако не става въпрос за хормонално лечение с естрогени) консултацията при гинеколога трябва да се повтори в по-късен момент. Една седмица след взимането на пробата резултатът от цитонамазката е готов.

Най-важното за HPV теста: въпроси и отговори

Класическата цитонамазка

Става въпрос за взимане на клетки от шийката, за да бъдат разгледани под микроскоп. Лекарят леко остъргва (или „натрива“, откъдето идва и другото име натривка) стената на шийката. Пробата се полага върху стъклена подложка. След това се фиксира със специален лак, за да устои на пренасянето до лабораторията.

В момента на анализа, подложката бива подготвена и оцветена, за да се улесни разчитането й. Анатомопатологът отбелязва формата на клетките и сигнализира за всяка аномалия, например за присъствието на жилки, които свидетелстват за микоза, която трябва да се лекува.

►►►Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

Цитонамазка в течна суспензия

Четчицата, която се потапя в епруветка, съдържаща консервираща течност. По-късно в лабораторията пробата се поставя върху подложка. Този метод датира от неотдавна и изглежда по-надежден, защото разчитането на пробата е по-лесно. Освен това, една част от взетия биологичен материал може да послужи, за да се направи HPV тест.

Колпоскопията

Тя представлява изследване на маточната шийка отблизо. Гинеколог-специалист (колпоскопист) използва бинокулярна лупа. Той си служи с различни оцветители, които биха могли да разкрият аномалии. В случай на съмнително възпаление или раничка, се взима проба (биопсия).


Виж ощеНово в Cosmo