Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 мита за рака на гърдата

Cosmo team
 

Оценка: (0/5)

Мит 1: Ако си била голямо бебе, рискът от рак на гърдата е увеличен
5 мита за рака на гърдата

Проучвания показват, че може би има известна връзка между теглото при раждането и риска от рак на гърдата при жени от всички възрасти. Например, в група от 100 жени, които са се родили 4 или повече килограма, можем да очакваме един или два случая на рак на гърдата повече до 80-годишна възраст, отколкото в група от 100 жени, които са тежали под 4 кг. при раждането си. Средно 12 или 13 от 100 жени ще развият рак на гърдата през живота си. Понеже теглото ни при раждане не е нещо, на което можем да повлияем, здравословното хранене и ограничаването на алкохола са най-добрия начин за намаляване на риска от рак на гърдата.
Извод: ВЯРНО

Мит 2: Пластичните операции на бюста могат да причинят рак

Дали ще е уголемяване, или намаляване, операциите на бюста не променят риска от рак на гърдата. Всеобща заблуда е, че гръдните импланти могат да причинят рак, но в действителност, те само могат да затруднят откриването на тумори при мамография. Жените с импланти трябва да казват на лекаря, когато си правят мамограма, за да са сигурни, че ще гледа по-внимателно.
Извод: ГРЕШНО

Мит 3: Пиенето на кафе предпазва от рак на гърдата

Проучванията не правят почти никаква връзка между консумацията на кафе и намаляване на риска от рак на гърдата и не е ясно дали това или други фактори влияе по някакъв начин. Някои изследвания са установили, че тези, които пият повече от пет чаши кафе на ден са намалили риска с 20% и това вероятно се дължи на антиоксидантите в кафето. Колкото и кафе да пиеш на ден, по-сигурен начин, обаче, е здравословното хранене и ограничената консумация на алкохол.
Извод: НЕ Е УСТАНОВЕНО

Мит 4: Рискът от рак на гърдата е по-висок, ако взимаш противозачатъчни

Оралните контрацептиви увеличават риска от рак на гърдата. Добрата новина е, че опасността намалява, когато ги спреш и след 10 години тя не е по-голяма от тази при жените, които никога не са взимали. Разбира се, обикновено контрацептиви взимат по-младите жени, при които рискът е по-нисък. Но съветвам всички жени, независимо от възрастта им и това дали взимат противозачатъчни, да се преглеждат редовно.
Извод: ВЯРНО

Мит 5: Животът в големия град може да причини рак на гърдата

Проучване, публикувано през 2008, сочи, че жените, живеещи в Лондон имат по-плътни гърди от тези, живеещи в провинцията. Високата плътност на гърдите, установена при мамограма, е свързана с увеличен риск от рак на гърдата. Обаче няма доказателства, че излагането на замърсявания и стреса от живота в града, са причина за това.
Съветвам да се преглеждате редовно и да ходите на лекар.
Извод: НЕ Е ЯСНО
 


Виж ощеНово в Cosmo