Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Лабиопластика - красота за твоите интимни части

Василена Цанова
 

Оценка: (5/5)

 
 

Не си доволна от вида на интимните си части и желаеш да им придадеш нов „дизайн“? Тогава сигурно ще ти е интересно да научиш какво представлява лабиопластиката като процедура и защо добива такава популярност през последните години.

Лабиопластика - красота за твоите интимни части

 

Лабиопластиката или отстраняването на излишната кожа от малките срамни устни е описана като процедура в медицинската литература за първи път през 1971 година, но единствено като мярка за справяне с вродени аномалии в интимната област.

 

До този момент, вагините били „свободни“ да идват във всякакви размери, цветове и форми, без обществото да налага единна идея за техния перфектен външен вид. В миналото е било лесно - ако си някой, който си пада по женските полови органи, просто си бил щастлив да се озовеш близо до тях. Ако си някоя, която ги притежава – била си доволна от даденостите си.

Културни влияния, които популяризират лабиопластиката

Всичко това се променя около 1984 година, когато лабиопластиката за първи път е описана като естетична процедура в медицинските журнали. Операцията не става хит веднага, но имайки предвид културните промени в този период, постепенно започва да набира известност. В средата на 90-те, интернет прави порно филмите, където актрисите гордо парадират с почти несъществуващите си срамни устни тип „Барби“, достъпни на широката публика. От порно звездите започва и масовата мода по обезкосмяването на интимната зона, тенденция, която подемат и холивудските знаменитости. (Няма как да забравиш епизода от „Сексът и градът“, в който Кари Брадшоу си направи бразилска кола-маска!) Премахването на скриващите срамните части косми изведнъж кара жените да погледнат на себе си по съвсем различен начин. „Там долу“ нещата изглеждат по-странно, отколкото са подозирали. И искат да ги променят. Така де, щом човек може да си оправи лицето, гърдите, дупето, защо да не може да го стори с половите органи?

 

Кари Брадшоу в прословутата сцена с правенето на бразилска кола-маска в "Сексът и града".
Кари Брадшоу в прословутата сцена с правенето на бразилска кола-маска в "Сексът и града".

„На темата за лабиопластиката беше отделено доста внимание по време на на най-големите форуми по пластична хирургия, които се провеждат в Париж и Монте Карло“, разкрива д-р Веселин Динев, специалист по пластична и естетична хирургия в столичната клиника „Вита“. Наистина, разкрасяването на гениталиите набира скорост именно в чужбина. Последните статистики показват, че само за 2013 година в САЩ са извършени над 5000 лабиопластики.

 

Цифрата може да не изглежда много голяма, но представлява 44% увеличение от предишната година, превръщайки намаляването на срамните устни във втората най-често извършвана естетична процедура след уголемяването на дупето. Във Великобритания нещата стоят по подобен начин, като през последните четири години са получени по средно 1 150 заявки на година за извършване на лабиопластика. И то от жени на възраст между 18 и 24 години (данните са от Transform, една от водещите вериги клиники по естетична медицина в Обединеното кралство).

Нормално ли изглеждат интимните ти части?

 

Ако си решила да се подложиш на процедурата обаче, има някои специфики, които е хубаво да знаеш!
Ако си решила да се подложиш на процедурата обаче, има някои специфики, които е хубаво да знаеш!

У нас не се води официална статистика, но според д-р Динев напоследък се говори много повече за процедурата. „Сигурен съм, че много пациенти дори не са знаели, че е възможно да променят големината на срамните си устни“, казва той. „Последните 10 години забелязваме нарастващ интерес към пластичната хирургия, поради факта, че хората имат възможност да се информират за всички оперативни и не оперативни възможности в тази сфера за подобряване на външния си вид“, смята д-р Виолин Петров, специалист обща хирургия, онкология и пластично – възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Александровска“. Според него, т.нар. генитална хирургия е приоритет на жени с висок статус и образование поради факта, че те не се притесняват от интимните си проблеми.

Какво да очакваш от лабиопластиката

Не се заблуждавай – не всяка жена по света ляга под ножа, защото единственото и желание да се сдобие с по-красиви срамни устни. Понякога (макар и в едва 10% от случаите), това се налага по медицински показания - при така наречената хипертрофия на малките устни се затруднява не само хигиената, но се получава и дискомфорт в областта.

В „Centerfold”, кратък документален филм по темата на режисьорката Ели Ленд, една от жените се оплаква, че твърде големите й лабии „затрудняват движението“, а според друга „се търкат една в друга и причиняват много болка“. „Размерът на лабиите ми създаваше ужасно много комплекси и голям дискомфорт. Беше ме срам да се съблека дори пред съпруга ми“, споделя причината за да се подложи на операцията Теодора* (имената са променени), на 28 години от Хасково. Несъмнено, неприятни причини, заради която всяка една от нас би се обърнала към пластичен хирург за помощ.

3 вида интимна пластика за по-добър секс!

Комплексите, свързани с интимния живот не само пречат на жените да изпитат удоволствие от секса, но и се превръщат във враг на самочувствието.
Комплексите, свързани с интимния живот не само пречат на жените да изпитат удоволствие от секса, но и се превръщат във враг на самочувствието.

Останалите 90% от операциите се извършват по чисто естетична причина, в което няма нищо лошо, стига пациентката внимателно да прецени къде, кой и как ще посегне към най-интимната част от тялото й. „Лабиите са създадени неслучайно от природата“, обяснява д-р Попов. - Те са като една врата, преграда, която пази интимната част на жената от външната среда и инфекциите. Уникален механизъм за защита. Всички медицински намеси в тази област трябва да бъдат правилно преценени, обмислени и планирани, преди извършването им“.


Виж ощеНово в Cosmo