Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как се е променила интимната прическа до днес

 

Оценка: (0/5)

 
 

Не винаги депилацията е била безболезнена!

Как се е променила интимната прическа до днес

От древни времена женското тяло винаги е било обект на желание и възхищение. Разбира се, каноните на красотата са се променили, а заедно с тях и модата при епилацията. Сега обезкосмяването е безболезнено и обичайно не само за жените, а и за мъжете! Голото тяло без нито един излишен косъм е престанало да предизвиква объркване и е съвсем естествено състояние. Дори космите не се вписват в общоприетите рамки и се смятат за неприлични, а това не винаги е било така. Има неща, за които е невъзможно да помислиш, без да изтръпнеш, виж някои от тях!

В древния свят: опасна епилация

Благодарение на кълтурното наследство, може да проследим как се е развивала тенднцията за премахване на космите от тялото. Египтяните, например, са премахвали космите от цялото тяло и техните методи за обезкосмяване са били наистина ужасяващи. Жителите са прибягвали до помощта на арсен и негасена вар! Излишно е да казваме, че са се подлагали на такива изпитания не с цел красота, както е при съвременните жени. Хората в древността ужасно са се страхували от въшки и акари (те почти никога не се появяват върху гладко тяло) и не са мислили за сексуална привлекателност.

Как се е променила интимната прическа до днес

Средновековие: Светата инквизиция

В онези дни, когато в католическите страни бушува лова на вещици, епилацията буквално за много жени е решавала живота им, заради факта, че "печата на дявола" според ловците често се намира в интимната област. Ето защо, след като една жена бъде обвинена в магьосничество, тя трябва напълно да се лиши от окосмяването си, за да докаже, че не е вещица. Така епилацията за жените тогава се превръща в унизителен процес, с който могат да спасят живота си и не е средство за съблазняване на мъжете или спасение от заболяване. Депилатори са били остри бръсначи, които доста често наранявали тялото и предизвиквали възпаления, рани и заболявания. Не е известно колко момичета и жени са били осъдени на смъртно наказание, но последното се е състояло през 1762 г. в Гларус, протестантската част на Швейцария.

Как се е променила интимната прическа до днес

Кралят Слънце и жените-момичета

По време на царуването на Луи XIV епилацията се превръща в истински естетически бум! Привлекателността на жените в тези дни е с твърде кратък срок и мъжете правят всичко възможно, за да хванат в разцвета им колкото може повече жени! Ето защо дори възрастни жени отстраняват окосмяването си, за да създадат илюзията за младост пред своите любовници. Богатите жени могат да се възползват от най-новия метод за епилация - кола маска, но бедните, опитвайки се да подражават на благородните красавици, използват остриета или пемза, с която трият кожата си и предизвикват ужасни възпаления!

►►►ВИЖ ТУК: 5 невероятни факта за интимното окосмяване!

XIX век: естественост

След ужасяващите и често унизителни процедури за обезкосмяване, жените най-накрая приемат това, с което ги е дарила приодата. Обезкосмяването вече не е необходимост и дори става нещо срамно. Това извършват само проститутките, за да докажат на клиентите си, че тялото е чисто и липсват рани. Разбира се, от полово предавани болести не са могли да се предпазят, но състоянието на женското тяло е изиграло огромна роля.

Сексуална революция: епилацията като изкуство

Наистина революционно поколение са хората, родени по време и след Втората световна война. През 1960 г. се променят ценностите, нормите и сексуалността вече не е тема табу в обществото.Жените започват да се грижат за бикини зоната, но не с цел да се отърват от окосмяването, а да й придадат добре поддържан вид, като например подстригване с ножица. "Оголването" все още се смята за неприемливо,, но към 80-те години окосмяването става все по-малко и по-малко! Въпреки това, за разлика от средновековието, новите тенденции са в следствие желанието на жените да бъдат секси, да привличат мъжете и да се грижат за чистотата на своето тяло.

►►►ВИЖ ТУК: Топ 3 на проблемите след епилация!

Всичко се променя през 90те!

Сексът е буквално навсякъде - филми, музиклни клипове, реклами...всичко крещи за сексуалността, еманципацията и ...епилацията! Напълно обезкосмени, с "умен дизайн" от тънка лента, епилацията започва да прилича на изкуство, а окосмяването е признак на смелост и бруталност. Изглежда, че жената не може да си позволи естествено окосмяване. Времето се е променило, а заедно с него и нашето възприятие за красота и сексуалност.

Промяната на интимната прическа през годините

Нашето време: свобода на окосмяването

Глобалните промени, които настъпват в света на модата - "модел плюс размер", стават все по-популярни. Жените се противопоставят на установените идеали за красота и в друга насока - масово отказват да премахват окосмяването си и държат на правото си да ходят така, както ги е създала природата. Като цяло епилацията е станала въпрос на избор, а не сляпо следване на модните тенденции. Това е единственото важно нещо, което кара една жена да се чувства уверена и привлекателна! На първо място поставяш себе си!


Виж ощеНово в Cosmo