Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

 

Оценка: (0/5)

 
 

Може би си чувала, че някои видове контрацептиви могат да те направят по-податлива към заразяване с вируса на ХИВ.

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

Ново проучване хвърля малко повече светлина по темата.

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

Първо науката

Проучване на mBio, журналът на Американското микробиологично общество, обяснява защо инжектирането на контрацептива медроксипрогестеронов ацетат – DMPA (инжекция Depo-Provera) се свързва с увеличен риск от заразяване с вируса на ХИВ.

Д-р Райна Фихорова, водещ автор на проучването и директор на отделение в Brigham and Women's Hospital обяснява, че преди проучването не е имало сериозни доказателства и биологични обяснения за това. По нейните думи обяснението на този феномен се крие в бактериите в репродуктивната система.

Екипът на Фихорова е взел цитонамазки от 823 жени на възраст между 18 и 35 години, които не са заразени с ХИВ. Те били разделени на три групи: такива, които си слагат DMPA инжекции, такива, които взимат хормонални противозачатъчни хапчета и такива, които не ползват хормонални контрацептиви.

Учените проверили кои жени са със здрава вагинална микрофлора и кои – с нарушена.

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

Изследването искало да разбере дали тези, които приемат хормонална контрацепция са по-застрашени от отслабване на имунната система и съответно инфекции, в това число и ХИВ, за разлика от тези, които не ползват хормонални противозачатъчни.

Учените установили, че тези, които ползват DMPA контрацепция са по-склонни към отслабване на имунната система, а наличието на вагинални инфекции също увеличава риска от ХИВ. Изследователите стигнали до заключението, че DMPA в комбинация с нарушена вагинална микрофлора и инфекции, увеличават опасността от заразяване с ХИВ. „Жените трябва да знаят повече по въпроса, за да могат да направят информиран избор“, заявила Фихорова.

И така, кои контрацептиви те правят по-податлива?

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

Проучването е взело предвид следните контрацептиви:

  • DMPA – инжекцията Depo-Provera

  • Перорални контрацептиви с естроген-прогестин. Например: Alesse, Apri, Aviane, Beyaz (combination), Brevicon, Cryselle, Cyclessa, Demulen, Desogen, Enpresse, Estrostep, Femcon, Kariva, Lessina, Levlen, Levlite, Levora, Lo Ovral, Loestrin, LoSeasonique, Low-Ogestrel, Lybrel, Microgestin, Mircette, Modicon, Mononessa, Necon, Nelova, Nordette, Norinyl, Nortrel, NuvaRing, Ogestrel, Ortho Evra, Ortho Tri-Cyclen, Ortho-Cept, Ortho-Cyclen, Ortho-Novum, Ovcon, Ovral, Portia, Safyral (combination) , Seasonale, Seasonique, Sprintec, Tri-Levlen, Tri-Norinyl, Triphasil, Tri-Sprintec, Trivora, Yasmin, Yaz и Zovia.

И така, ТИ в рисковата група ли си?

Принципно хормоналните контрацептиви увеличават риска от нарушаване на баланса на вагиналната микрофлора и теоритично увеличават вероятността от заразяване с ХИВ, според лекарите. Проучванията намират достоверна връзка между хормоналните контрацептиви и риска от заразяване с вируса на ХИВ.

Как контрацептивите повишават риска от ХИВ

  • ** Здрава вагина и без контрацептиви:

  • Проучването е установило, че ако вагината ти е в добро здраве и без инфекции и не взимаш хормонални контрацептиви, няма увеличен риск да се заразиш.

  • ** Здрава вагина и контрацептиви:

    Жените, които взимат контрацептиви, независимо дали е инжекция или естроген-прогестерон, трябва да кажат на личния си лекар, защото може да са изложени на риск. Разбира се, ако нямаш рисково поведение, не би трябвало да се притесняваш.

  • ** Вагинални инфекции, нарушен баланс на вагиналната микрофлора и хормонални контрацептиви:

  • Проучването показва, че тази група е изложена на най-голям риск от заразяване с ХИВ. Ако нямаш рисково поведение, обаче, няма от какво да се притесняваш.

 


Виж ощеНово в Cosmo