Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Ефективната контрацепция е важна за сексуалното здраве на жената

 

Оценка: (0/5)

Ефективната контрацепция е важна за сексуалното здраве на жената

Според национално представително проучване1, проведено в началото на юни т. г. 18,5 % от жените в България са правили аборт, а при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт, или и двете. В същото време 39% от жените, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана бременност.

Проучването е проведено с цел да се изследват нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност и е част от кампанията „Контролирай изненадите“, която се организира съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология.

Ефективната контрацепция е важна за сексуалното здраве на жената

Сексуалното здраве е един от най-важните елементи за емоционалното и физическо състояние на жената, а в основата на доброто сексуално здраве стои семейното планиране. „Семейното планиране не се ограничава само до избора на партньор и създаване на поколение. То започва още от момента, в който започва да се води редовен полов живот, и обхваща сексуалното образование, предотвратяването на полово предавани инфекции и болести, методите за контрацепция и мерките срещу безплодие“, споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог .

Един от изводите зад посочената статистика за абортите е, че неефективното семейно планиране може да доведе до аборти, което от своя страна може да причини физически или психически проблеми при жените. Такъв тип проблеми могат да бъдат предотвратени чрез по-добро информиране за съществуващите методи за контрацепция и активно търсене на съвет от страна на акушер-гинеколозите. Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.

„Много е важно хората да се замислят върху планирането на бременността. 41% от около 280 милиона бременности годишно по света са непланирани, а почти половината от тях завършват с аборт2. Трябва да се има предвид, че една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената“, допълва д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог.

Планирането на бъдещето и контролът над изненадите е възможен благодарение на методите за контрацепция. По отношение на избора на контрацепция, резултатите от проучването показват, че 75% от мъжете и жените смятат, че трябва да споделят отговорността по предпазването.

Според проучването най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%) и вътрематочното устройство – спирала (71%). Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%). Интересно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.3

Непланираната бременност е глобален проблем, свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и емоционален стрес за жените и техните семейства. Инвестирането в семейно планиране, както и в здравни услуги за майката и новороденото, могат да спасят много животи. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ú използване.4


Виж ощеНово в Cosmo