Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

 

Оценка: (0/5)

 
 

Нередовен и тежък цикъл, болки, закъснения... Отдъхни си. Често притесненията ти не са оправдани. Затова не си вкарвай в главата веднага страшни перспективи, а първо прочети следващите редове.

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

Първото нещо, което трябва да направиш, ако месечните ти закъсняват, е да изключиш вероятността за бременност.

Причините за нередовен цикъл са много и начинът ти на живот – съвсем не последното нещо в списъка. Методите, които ти се предлагат, за да се справиш с проблема, също не са никак малко, както при традиционната, така и в народната медицина. Но преди да предприемеш каквито и да е мерки, си струва да научиш малко повече за самото понятие „нарушения в менструалния цикъл“. Работата е там, че организмът на всяка жена е индивидуален, затова дължината на месечния й цикъл може широко да варира.

►►►Направи кожата си красива в периода на "онези дни".

Що е то нередовен месечен цикъл?

Проблемите в цикъла се появяват, когато неговата периодичност и продължителност е нарушена. Тоест, в един месец „критичните“ дни могат да идват на период от 28 дни, в друг – с периодичност 32 дни и т.н. Жените с нередовен цикъл не знаят колко ще продължи той.

Такива проблеми почти винаги са признак на неблагополучие. А също така, състоянието затруднява ранната диагностика на бременност. Нормалният менструален цикъл при жените идва на 21-34 дни. Опасно е, ако той не дойде в продължение на 60-70 дни. Времето на кръвотечението трябва да варира между 3-7 дни. Прекалено обилни или оскъдни отделяния – са знак, че има някакъв проблем, затова още при първите симптоми, е добре да се обърнеш към лекар.

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

Причини за нередовен цикъл

 • → Подрастваща възраст: възможно е да има проблеми през първата година след първия цикъл;

 • → Стрес;

 • → Радиация;

 • → Генетични фактори (ако майката е имала проблеми, то е възможно и дъщерята да има);

 • → Смяна на климата;

 • → Недохранване;

 • → Ниска телесна маса;

 • → Физическо пренатоварване (например ти си се върнала в залата рязко след дълга почивка);

 • → Действието на някои лекарства върху организма;

 • → Поставянето на вътрематочна нехормонална спирала, която тялото ти възприема като чужда и се опитва да я изхвърли;

 • → Промяна в сексуалния живот: правиш по-рядко или, напротив по-често, секс;

 • → Диети;

 • → Вредни навици, в това число и честата употреба на силен чай или кафе;

 • → Хормонални нарушения;

 • → Ракови заболявания;

 • → Проблеми в кръвоносните съдове;

 • → Автоимунно заболяване.

Сред най-опасните заболявания, които разбутват цикъла ти, са доброкачествените и злокачествените образувания и кистите на яйчниците, ендиметриозата.

Сред лекарствените препарати, влияещи на характера на месечния ти цикъл, са антидепресантите и хормоналните контрацептиви. Последните при неправилна дозировка могат да нанесат вреда на репродуктивната ти способност, затова ги приемай, единствено, предписани от лекар. Както всички лекарства, между другото.

Закъснение може да се получи, ако пиеш лекарства за гастрит и язва, затова не се притеснявай излишно, ако ти се е случило подобно нещо. Но, ако има вероятност да си бременна, просто си вземи тест.

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

Защо се побърква цикълът след лятната ти отпуска?

Приятно е да обикаляш нови места, да си активна, да научаваш различни неща, нали? Но полетите, непознатата храна, големите физически натоварвания могат да станат причина да нарушения в менструацията ти. Явлението е временно и скоро всичко ще се нормализира, затова не е необходимо да изпадаш в паника. Но, ако след няколко месеца проблемите продължат, това е знак, че трябва да звъннеш на гинеколога си.

Препоръките по време на отпуска са прости:

 • ♦ Яж правилната храна;

 • ♦ Натоварвай се постепенно;

 • ♦ Не прекалявай с излагането на слънце.

Внимание! Нередовният цикъл е нормално явление единствено в случай, че между циклите нямаш нетипични кръвотечения! Задължително обърни внимание на това! Зацапващите кръвотечения по средата между два цикъла може да са симптом за хиперплазия, ендометриоза, миоми и дори за заплаха за прекъсване на бременност, за която ти е възможно да не подозираш.

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

Какво да правиш, ако цикълът постоянно ти прави номера?

Постоянно – означава повече от два пъти в годината. Единични промени в менструацията не трябва да те безпокоят, ако ти посещаваш редовно гинеколога си и той не е открил патология. Признаци за проблем в цикъла са:

 • ♦ Постоянни промени в продължителността му;

 • ♦ Обилни кръвотечения;

 • ♦ Отсъствието на менструация.

Как да постъпиш?

Разбира се, да потърсиш професионална помощ, а гинекологът ти ще прецени дали да ти предпише аналгетици за силните болки, антибиотици, ако имаш инфекция, хормони, имуностимуланти, витамини и т.н.

Цикълът ти се побърка? Вкарай го в правия път

Като допълнение може да ти бъдат предписани средства от народната медицина и фитопрепарати. Обръщаме ти внимание, че не трябва да ги приемаш, ако не си се консултирала с лекар! Фитоестрогените регулират добре цикъла, но е важно те да не попадат в конфликт с естрогените, изработени от организма ти. В противен случай естрогенът ще стане прекалено много, а това води и до наднормено тегло, и до проблеми с вените, и до други неприятности. Но в сравнение с хормоналните средста, приемът на фитоестрогени много по-рядко предизвиква усложнения.

Действието на билките е по-меко, те трябва да се пият по-продължително време, за да бъде виден ефектът. Що се касае до хомеопатичните средства, то днес отношението на медицината към тях е доста студено. Подобна терапия може да бъде назначени паралелно на лечението, и то само, ако ти вярваш в нея.

Ако постоянно си уморена, се замисли за хапчета, повишаващи жизнения тонус. Но те трябва да бъдат предписани само от лекар.

Обърни внимание на начина си на живот: преди цикъл се разхождай повече. Този период е измислен от природата за възстановяване. Жената преди и по време на месечния цикъл трябва да си обръща повече внимание. Много полезна е йогата. Тя отстранява хормоналния дисбаланс и нарушенията във вегетативната нервна система.

И не забравяй, че колкото и да си информирана, по-дългите проблеми няма да ги решиш без помощта на лекар. Намери твоя си гинеколог – опитен, грамотен, тактичен и внимателен – и тогава репродуктивното ти здраве ще те радва. И не скривай от лекаря дори факти, които ти се струват незначителни. Всеки детайл може да е от значение за отстраняването на проблема, който те измъчва.


Виж ощеНово в Cosmo