Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

 

Оценка: (0/5)

 
 

Да се грижиш за доброто си сексуално здраве е от изключителна важност, още повече поради факта, че повечето предавани по полов път заболявания протичат без ясно изразени симптоми.

7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

Много е важно да си наясно какво се случва в тялото ти във всеки един момент. Днес ще ти разкажем за кои болежки или нередности да следиш в интимната си зона – усетиш ли ги, хубаво е веднага да си запишеш час за преглед при гинеколог.

Виж ежедневните неща, които да правиш за щастлива вагина (в галерията долу):

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

1. Бучки и подутини около гениталиите

Ако напипаш подутина вътре във вагината или вулвата (външните полови органи), това в повечето случаи е нормално и не е повод за тревога. Врастналите косми например, са често срещано явление, заради което можеш да наблюдаваш малки подутини по гениталиите – особено ако бръснеш зоната и имаш твърде чувствителна кожа. В някои случаи обаче, тези неравности по кожата са индикацията за поява на генитални брадавици.

Гениталните брадавици са причинени от човешкия папилома вирус (ЧПВ) и представляват точно малки бучки и подутини, които се появяват около гениталиите и ануса. Обикновено не са болезнени на пипане, но изглеждат неприятно. Предават се чрез секс с проникване (вагинален или анален) и споделяне на секс играчки. При първи съмнения за генитални брадавици, отиди на преглед.

►►► Всички симптоми на 10 сексуално предавани инфекции

2. Болка при пишкане.

7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

Много отчетлив знак, че нещо не е както трябва – болка и парене по време на пишкане. Обикновено това е сигнал за цистит – инфекция на пикочно-половата система, която засяга от 20% до 40% от жените поне веднъж в живота им. Това не е полово предавано заболяване, но може да бъде причинено от такова.

Болка и парене при пишкане могат да бъдат симптоми на няколко сексуално предавани болести – хламидия, гонорея или трихомоназа.

3. Промяна във вагиналното течение.

Течението е нещо, което всяка жена изпитва, в по-малко или по-голямо количество. Обикновено това е сигнал от организма ти, че нещата не се случват както е редно.

Ако забележиш необичайно вагинално течение, възможно е да имаш сексуално предавана болест. Зеленият и жълтият цвят на течението може да е знак за гонорея. При трихомоназа, можеш да очакваш зелено-жълто, „зърнисто“ течение, понякога придружено с неприятна миризма. Ако течението няма миризма, но е гъсто, бяло и напомня леко на извара по консистенция, вероятно имаш гъбична инфекция.

4. Ненормално кървене.

7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

Доста неща могат да го предизвикат, но ако наскоро си правила секс без предпазни средства или се притесняваш за нередности около менструалния ти цикъл, консултирай се с гинеколог.

Ненормалното кървене може да е причинено от хламидия или пък неправилен вид противозачатъчни. Възможно е да е е причинено от спонтанен аборт, нараняване на вагината, резултат от поликистозни яйчници, стрес или вагинална сухота.

5. Какъвто и да е вид болка.

7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

Някои полово предавани заболявания се проявяват под форма на болка и нетипичен дискомфорт.

Усетиш ли упорита болка в долната част на корема, това може да е индикация за хламидия, гонорея или трихомоназа – не я игнорирай, а се изследвай.

Макар да е често срещано явление, болката по време на секс също не бива да бъде пренебрегвана. Болка и кървене при секс, са евентуален сигнал за хламидия или трихомоназа.

►►► Всичко, което трябва да знаеш за цитонамазката

6. Инфекция на очите.

При някои сексуално предавани болести, като хламидия и гонорея, възможно е инфектирана сперма или течност от вагината да попаднат в очите.

Още нещо важно – много хора не осъзнават, че могат да се разболеят по полов път не само от секс чрез проникване, но и при орален секс. Ето защо, ако не си сигурна дали партньорът ти е заразен с нещо или не, редно е да използваш презерватив при орална любов.

7. Никакви симптоми!

За съжаление, може да си болна, но симптомите да са много леки или да не осъзнаваш, че ги имах.

Да вземем за пример хламидията. Това е едно от най-често срещаните полово предавани заболявания, но две от три жени и един от двама мъже няма да усетят каквито и да е забележими симптоми, дори да са болни.

ВАЖНО: Няма как да разбереш, че някой е болен, само като го погледнеш в честните очи. Ако си правила секс без предпазни средства или имаш нов партньор, добре е да отидеш на профилактичен преглед при гинеколог.


Виж ощеНово в Cosmo