Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

6 причини защо те сърби там долу

 

Оценка: (0/5)

 
 

Когато те сърби „там долу“ се чувстваш некомфортно поради ред причини.

6 причини защо те сърби там долу

Да започнем с това, че няма как да се разхождаш насам-натам и да се чешеш, хм, по интимните части. И макар да си притеснена от причинителите на раздразнението, обикновено те е срам да говориш пред другите за това или да потърсиш причината (ехо, някой може да види какво си търсила в Гугъл и да изпаднеш в повече от неловка ситуация).

Промяната на интимната прическа през годините

За да те успокоим, ще ти кажем, че да те сърби от време на време не е страшно и е често срещано явление сред жените. Причината е, че вагината ти е прекрасна среда – влажна и топла - за да се случи подобна реакция. За щастие, сърбежът в повечето случаи не трае дълго и се лекува лесно. Ето най-честите му причинители.

1. Гъбични инфекции.

Те са досадни, но често срещани. Кандида (вид гъбичка от групата на дрождите) е нормален „жител“ в храносмилателния тракт и обитава в малки количества организма на почти всеки човек. Но когато нормалната киселинност на вагината се промени или настъпи хормонален дисбаланс, Кандида започва да се размножава и причинява проблеми. Ако забележиш бяло течение, наподобяващо консистенцията на прясно сирене, вероятният му причинител е въпросната гъбичка. Гинекологът ти ще прецени колко тежка е ситуацията и ще ти предпише подходящото за теб лечение.

►►► Виж тук 3 мита за вагиналните гъбички!

2. Чувствителна кожа.

Интимните ти части са нежни като венчелистчета - пази ги!
Интимните ти части са нежни като венчелистчета - пази ги!

Всичко, което се докосва до най-деликатните части от тялото ти, може да повлияе на деликатната екосистема там. И тъй като сърбежът най-често се проявява по външните лигавици на гениталиите (големите и малките срамни устни), причината за него може да са враснали косми или реакция от неподходящ почистващ продукт. Вагината е нежна. Тя реагира на парфюми и изкуствени оцветители, като се раздразва и започва да сърби. Ако имаш враснал косъм, наложи върху него топъл компрес, за да отвориш фоликула. И изхвърли всеки измиващ продукт, причиняващ подобна реакция върху кожата ти. Така или иначе не се нуждаеш от нищо повече от неароматизиран сапун.

3. Бактериална вагиноза.

Не само че бръсненето и почистването с неподходящи продукти могат да раздразнят интимната ти зона, но могат да стартират развитието на инфекция в областта. Те са способни да убият добрите бактерии, след което лошите да нахлуят с пълна сила в зоната. Резултатите? Сърбеж и натрапчива миризма. Ако смяташ, че имаш инфекция, отиди на лекар.

►►► Виж тук 8 неща, които не знаеш за интимното окосмяване!

4. Кожни проблеми.

Екзема, псориазис, плоски лишеи и други хронични кожни заболявания могат да засегнат кожата на вулвата ти. Ако забележиш зачервени, сухи и белещи се части по кожата около вагината си, веднага се свържи с лекар. Особено ако имаш история на кожни болести, които в миналото са засягали други части от тялото ти.

5. Стрес.

Напрегнатото ежедневие дава своето отражение и върху най-ценното ти.
Напрегнатото ежедневие дава своето отражение и върху най-ценното ти.

Като общо правило, стресът буквално стресира организма ти и го кара да реагира по странни и нетипични за него начини. А това може да се отрази директно и на вагината ти. Стресът се бърка в работата на хормоните ти, а хормоналният дисбаланс може да причини вагинални инфекции. Намери лесни и приятни начини да се справиш със стреса – всяка вечер слушай любимата си успокояваща музика, тренирай, хапни любимото си ядене. Ако до няколко дни сърбежът не премине, обади се на гинеколога си.

6. Сексуално предавани инфекции.

Това очевидно е най-лошият сценарий, но ако си сексуално активна няма как да изключиш възможността да е валиден. Хламидия, генитален херпес, гонорея, трихомониаза – всички те включват сърбежа като симптом. Не се паникьосвай, но при всички положения се виж с гинеколога си, особено ако забелязваш други тревожни знаци – странно на цвят течение или болка при уриниране.


Виж ощеНово в Cosmo