Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 истини за вагиналния херпес

 

Оценка: (0/5)

 
 

Не, той не трябва да е тема табу!

5 истини за вагиналния херпес

Има надеждни средства, които облекчават неразположението, предизвикано от херпеса.

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

1. Гениталният херпес предизвиква дискомфорт

Вирусът причинител се движи по нерва и предизвиква неговото възпаление – неврит. Усещането е като при парене или мускулен спазъм. Когато херпесът е разположен към седалището, се получават симптоми, подобни на тези на ишиаса, затова се нарича още псевдо ишиас.

2. Честотата на появата му е индивидуална

Първата криза настъпва обикновено около 15 дни след заразяването при полов акт. При първоначалната си поява той предизвиква силни болки, умора и дори температура. В 90% от случаите се получават рецидиви поне шест пъти годишно, но симптомите вече не са така силни, защото в организма се изработват антитела. В 20% от случаите не се усещат никакви признаци. 

Херпесът може да изчезне за няколко години и после пак да се появи.
Херпесът може да изчезне за няколко години и после пак да се появи.

3. Това е заразна инфекция

Предаването на вируса става главно по време на сексуални, включително орално-генитални контакти, но първата поява на гениталния херпес може да стане години след заразяването. По време на раждане вирусът може да се предаде от майката на детето. В случай, че родителите вече са имали генитален херпес, това трябва да се каже на лекаря, който следи бременността. Може да се приложи антивирусно лечение.

►►►ВИЖ ТУК: Истината за "гъбките" в твоята градина!

4. Презервативът наистина предпазва

При появата на херпеса употребата на презерватив е добра защита за партньора. Извън това обаче носителят на вируса трябва ли винаги да използва презерватив? Зависи от честотата на кризите – ако те са по-малко от 4 годишно, няма такава потребност. Поговорете с лекаря.

5. Кремовете облекчават кризите

При първоначалното заразяване лекарят предписва противовирусно медикаментозно лечение, чрез което се блокира размножаването на вируса на гениталния херпес. Колкото по-рано се реагира, толкова по-големи са шансовете да се избегне рецидивът. Срещу болката се прилагат гелове на базата на мастни киселини – те създават механична бариера между раничката и външната среда, така възпалението намалява и се ускорява заздравяването.

►►►ВИЖ ТУК: 6 причини защо те сърби там долу!

Защо се появява гениталният херпес?

Основно той се причинява от вируса Herpes simplex от тип 2, но също и от тип 1, отговорен за херпеса на устата. Тези вируси имат свойството да се вмъкват през кожата и лигавицата, за да достигнат до нервите, след което се загнездват в ганглионите. Там те изчакват момента да се събудят и да изминат обратния път към кожата. Този момент се предизвиква от стрес, умора, месечния цикъл, прекалено много сексуални контакти или, напротив, пълното им отсъствие.


Виж ощеНово в Cosmo