Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

17 важни отговора за ин витро оплождането

 

Оценка: (0/5)

 
 

Родителският инстинкт е заложен в човешката природа. Раждането на деца безусловно се приема за най-важната функция и източник на щастие в семейството. Но какво да направиш, ако бебето се бави?

17 важни отговора за ин витро оплождането

По данни на Световната здравна организация двойките с репродуктивни проблеми в света са между 60 и 80 милиона и техният брой непрекъснато се увеличава. Семействата с проблемно забременяване в България са приблизително 145 000.

Тъжната истина е, че когато настъпи големия момент, наречен „време за бебе“, всяка от нас иска да забременее веднага. Ако това не се случи, може да се наложи да обмислиш дали ин витро оплождането не е най-подходящият избор за теб. В това няма нищо лошо, страшно или срамно, стига да си достатъчно информирана какво те очаква.

Допитахме се до Гергана Ингилизова, ембриолог във „Вита Ин Витро център“ в болница „Вита“, за да отговори на някои от най-често срещаните въпроси около процедурата.

Имай предвид, че "Вита Ин Витро Център" е създаден като първия Ин Витро център, част от структурата на Многопрофилна Болница. Идеята за него е логично продължение на цялостната философия за изграждане на болничен комплекс, в който под един покрив да бъде предоставено качествено и пълно консервативно (неоперативно) и оперативно лечение.

"Вита Ин Витро Център" предлага възможност за извършването на всички необходими изследвания на едно място, а специалистите на болница „Вита” са на разположение за консултации в областта на акушерството и гинекологията, в това число и пренаталната диагностика, а също така психологията, урологията, неонатологията, педиатрията.

Там можеш да очакваш индивидуален подход и специално разработени програми, които да оптимизират резултатите според конкретния случай. Разчитай още на пълна конфиденциалност от страна на персонала.
 

Гергана Ингилизова, ембриолог във "Вита Ин Витро Център": "Децата трябва да се правят с любов и тъй като тук ние сме в основната роля, докато ние се грижим за ембрионите преди да ги върнем на мама, се стараем да им дадем цялата си любов".
Гергана Ингилизова, ембриолог във "Вита Ин Витро Център": "Децата трябва да се правят с любов и тъй като тук ние сме в основната роля, докато ние се грижим за ембрионите преди да ги върнем на мама, се стараем да им дадем цялата си любов".

Какво означава ин витро оплождане?

Оплождане ин витро (на латински: in vitro = в стъкло), често наричано "в епруветка", е сливане на сперматозоид и яйцеклетка извън организма на жената. Оттук произлиза популярното название „Бебе в епруветка”.

Къде са най-често срещаните репродуктивни проблеми – при мъжа или при жената?

Проблеми със зачеването се срещат и при двата пола, почти 50 на 50%.
Проблеми със зачеването се срещат и при двата пола, почти 50 на 50%.

За съжаление не са никак малко двойките, при които установяваме проблем и при двамата партньори. Зачестяват и случаите на репродуктивни проблеми в семейства, които вече имат едно дете и желаят второ.

Kато че ли се говори повече за различните причини за безплодие при жените, а малко се обсъждат репродуктивните проблеми при мъжете. Бихте ли хвърлили малко светлина върху този въпрос?

За да настъпи оплождане, е необходимо поне един от тестисите на мъжа да функционира правилно и организмът му да произвежда тестостерон и други хормони, които задвижват и поддържат производството на сперма. След като сперматозоидите бъдат произведени в тестисите, по малки семенни каналчета те се придвижват до простатата, където се смесват с простатен секрет и са готови да бъдат еякулирани извън пениса. В семенната течност трябва да има достатъчно на брой качествени и добре подвижни сперматозоиди. Ако броят, подвижността или морфологията им не са достатъчно добри, намаляват и шансовете някой от тях да оплоди яйцеклетка.

Кога се наблюдава намален брой сперматозоиди?

За намален брой на сперматозоидите говорим, когато те са по-малко от 15 милиона в милилитър сперма или по-малко от 39 милиона в целия еякулат, за понижена подвижност – в случаите с по-малко от 40% добре подвижни сперматозоиди, а за влошена морфология – при по-малко от 14% правилни сперматозоиди.

На какво се дължат репродуктивните проблеми при мъжете?

Най-често се наблюдават запушвания на семенни каналчета в тестисите, в резултат на възпалителни заболявания и аномалии в процеса на образуване на сперматозоидитe, а често и на прекарани заболявания в детството, като например заушка. Също така редица жизнени фактори могат да повлияят мъжката фертилност. Стресът, алкохолът, тютюнопушенето и наркотиците могат да окажат пагубно влияние по отношение на възможността за постигане на бременност. В Многопрофилна болница „Вита”, във „Вита Ин Витро Център” можем да предложим на нашите пациенти освен пълен набор от специализирани изследвания, също и консултация и комплексно лечение на мъжкия стерилитет от утвърдени специалисти уролози.

Кои са най-често използваните техники за решаване на репродуктивните проблеми?

Най-често използваната технология в асистираната репродукция безспорно е вътрематочната инсеминация.
Най-често използваната технология в асистираната репродукция безспорно е вътрематочната инсеминация.

Процедурата е лесна, бърза, атравматична, финансово достъпна и с доста висок процент на успеваемост. Тя е добър вариант за преодоляване на инфертилитета в случаите на лека до средна степен на Oligozoospermia (понижена концентрация на сперматозоидите) и Asthenozoospermia (влошена подвижност на сперматозоидите), Hypovolemia (малък обем на еякулата), наличие на антиспермални антитела при мъжа, ретроградна еякулация, както и неизяснен стерилитет. Тя обаче, е приложима само в случаите, в които жената има доказано поне една проходима маточна тръба.

Какво се случва, ако и двете маточни тръби са запушени?

Ако и двете маточни тръби са непроходими, тогава се преминава на вариант ин витро оплождане, т.е. яйцеклетките се оплождат извън тялото на жената, след което в матката се връщат вече готови за имплантация ембриони. В зависимост от показателите на спермата на партньора се преценява кой метод на инсеминиране на яйцеклетките да се приложи. В случаите с нормална сперма се прави стандартно ин витро оплождане, при което яйцеклетката се култивира в инкубатор заедно с обработените сперматозоиди и по този начин сама „избира” кой от тях да я оплоди. В случаите на тежки отклонения в подвижността, концентрацията и морфологията на сперматозоидите, обаче, се налага яйцеклетките да бъдат оплодени чрез т.нар. ICSI процедура – т.е. инжектира се един сперматозоид в цитоплазмата на клетката.

Коя е най-ефективната техника и защо?

Всичко е индивидуално. Ако дадена процедура работи добре при едни пациенти, тя може да не е подходяща за други. Въпрос на преценка на лекаря и на биолога в кой случай какво да приложат.

Подходящо ли е ин витро оплождането за жени, които са се преборили с рака на гърдата?

След проведени консултации със съответните специалисти (по онкология, ендокринология и репродуктивна медицина) и в случай че те не считат, че има противопоказания за извършване на процедурата, би могло да се пристъпи към нея.

Има ли специфични препоръки за жени с доказани рискови фактори за рак на гърдата, претърпели ин витро оплождане?

Всичко е строго индивидуално. Ако е необходимо, препоръки ще бъдат дадени от посочените вече специалисти.

Какво представлява криоконсервацията на яйцеклетки?

Криоконсервацията на яйцеклетки се състои в обработката им със специални криопротекторни среди, които ги предпазват от увреждане при свръхниските температури, при които се съхраняват – в течен азот при -196С.

На каква възраст е удачно замразяване на яйцеклетки? Има ли горна граница за този тип процедура?

Няма определена горна граница за извършване на процедурата, но е препоръчително това да не е по-късно от 37-годишна възраст, защото тогава изчерпването на яйчниковия резерв осезаемо се засилва и възможността да бъдат аспирирани достатъчен брой яйцеклетки след хормонална яйчникова стимулация рязко се понижава.
Няма определена горна граница за извършване на процедурата, но е препоръчително това да не е по-късно от 37-годишна възраст, защото тогава изчерпването на яйчниковия резерв осезаемо се засилва и възможността да бъдат аспирирани достатъчен брой яйцеклетки след хормонална яйчникова стимулация рязко се понижава.

Редно е да се знае, че в резултат на замразяване-размразяване на яйцеклетките е възможно тяхната жизненост и способността им за оплождане и развитие на ембрион да намалее до 50%. Счита се, че от 10 замразени яйцеклетки биха могли да бъдат постигнати едва 2-3 жизнеспособни ембриона.

Колко време могат да ми бъдат съхранявани замразените ембриони?

Съгласно действащата в страната нормативна уредба, препоръчителният срок е до 5 години, но след информиране на жената за възможните рискове от по-продължителното им съхранение и писмено деклариране на съгласие и желание от нейна страна, биха могли да бъдат съхранявани и по-дълго.

Кога най-рано след ин витро може да се извърши ембриотрансфер на замразени ембриони?

Ако лекуващият лекар не намира противопоказания, такъв ембриотрансфер би могъл да се извърши още в първия цикъл след предходната ин витро процедура.

Кога се разбира дали резултатът е положителен?

Уринарен тест за бременност се препоръчва поне две седмици след извършване на ембриотрансфера. А по-нетърпеливите дами биха могли да направят кръвен тест за бременност най-рано на 11-ти ден след ембриотрансфер на ембриони на трети ден от развитието им или на 9-ти ден след ембриотрансфер на стадий бластоцист, но само в случай, че не са приемани хормонални препарати, съдържащи човешки хорионгонадотропин (Прегнил, Овитрел, Хориомон), които биха могли да доведат до фалшиво положителен резултат.

Подходящо ли е да се направи неинвазивен пренатален тест (НИПТ) за ранно откриване на хромозомни аномалии при плода, ако оплождането е било ин витро?

Напълно подходящо е. След като една бременност в резултат на ин витро оплождане е вече настъпила, тя по нищо не се различава от нормално настъпилата, така че са приложими всички тестове, които се препоръчват при бременност. Тук е редно да отбележим и че е доказано, че рискът от аномалии при заченатите ин витро бебета не се различава от този в основната популация.

Каква е ролята на биолога в процесите, извършвани в един ин витро център?

Пациентите на биолога, най-общо казано, са яйцеклетките, сперматозоидите и ембрионите. От тук нататък работата на биолога се състои в обработката, селектирането на гаметите, извършването на вече споменатите методи на инсеминиране в лабораторни условия, отглеждането на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, както и процедурите на криоконсервация на гамети и ембриони.

За съжаление има случаи, в които работата на биолога остава сякаш незабелязана и недооценена. Това вероятно идва от контакта на пациентите основно с акушер-гинеколога. Но аз лично имам щастието да работя в екип с колеги, които високо ценят моя труд и благодарение на тях всички наши пациенти отлично знаят каква е моята роля още от първото си посещение във „Вита Ин Витро Център”. Асистираната репродукция е работа в екип - всичко обсъждаме и обмисляме заедно, заедно взимаме решенията и се борим за успех и повече детски усмивки. Само когато всички в екипа впрегнат всичките си знания, умения и емоции и теглят в една посока, тогава успехът е гарантиран. 


Виж ощеНово в Cosmo