Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

12 супер съвета за чиста *интимна* зона

 

Оценка: (0/5)

 
 

Вагина не е мръсна дума. Нито самата тя е мръсна.

12 супер съвета за чиста *интимна* зона

Разясняваме го, защото десетките кърпички, душ гелове, спрейове и душове на пазара сякаш казват на жените: вижте, вагината ви е мръсна, трябва да я търкате, мажете и миете до припадък.

Виж какво трябва да правиш всеки ден за щастлива вагина в галерията ни долу:

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина

Но както и останалите части от тялото ти, вагината също се нуждае от умерена поддръжка, за да бъде чиста и здрава. Навсякъде върлуват грешни схващания как точно трябва да стане това. Затова събрахме истински ценната информация, с която да направиш вагината си щастлива.

Вагина и вулва са две различни неща.

Разликата е огромна и трябва да я знаеш: вулвата е това, което виждаш с очите си, щом погледнеш надолу към интимната си зона. Това е терминът, с който се наричат външните полови органи на женската анатомия. Вулвата включва малките и големи срамни устни, както и клитора. Единствената част от вагината, която можеш да видиш с просто око (и най-вече с помощта на огледалце) е нейния вход. Останалото е, нека кажем – тръба, която свързва вулвата до шийката на матката и самата матка.

►►► Нормални ли са устните ти "там долу": виж тези 7 вида

Почиствай вулвата като кожата на тялото си.

12 супер съвета за чиста *интимна* зона

Кожата на външните полови органи не се различава съществено от тази на тялото ти. Просто трябва да я почистваш по-внимателно. Внимавай с използването на гъбата и недей да търкаш прекалено силно. Първо, не е необходимо. И второ, можеш да вкараш душ гел или сапун във вагината, което не е добра идея, особено ако в момента страдаш от някакво раздразнение или инфекция „там долу“.

Вагината се почиства сама, като хайтек фурна.

Дори да си запозната със самопочистващата й функция, нека повторим отново. Силно парфюмираните почистващи продукти, които използваш за измиване на подмишниците, например, нямат място във вагината й – те наистина могат да я раздразнят. Кожата вътре в нея е по-чувствителна от тази на тялото ти. Сапунът не е единственото средство, което трябва да избягваш. Някои невинни продукти, като ароматизирани тампони или силен омекотител също могат да ти докарат сърбеж и възпаление. И със сигурност стой далеч от онези продукти, които обещават, че не накарат вагината ти да ухае на розови листенца! Нито една вагина не иска да мирише на рози и никой не иска да си докара бактериална инфекция.

Провери как се е променяла интимната прическа на жените през годините (снимки долу):

Промяната на интимната прическа през годините

Съблечи изпотените дрехи.

Дизайните на дрехите за тренировка се усъвършенстват с всеки изминал ден. Дотолкова, че не ти се иска да ги събличаш, а да отидеш с тях на кафе или просто да се погледаш в огледалото за час, два, три... шегата настрана, не бива да го правиш! Бактериите обичат да обитават тъмни и влажни „свърталища“. Ако нямаш възможност да се изкъпеш веднага след тренировка, поне си облечи сухи дрехи.

Носи памучно бельо.

12 супер съвета за чиста *интимна* зона

Памукът е най-дишащата материя, перфектна за защита на вагината ти от външни нашествия, за разлика от дантелата, например. А прашките, колкото и да са практични, могат да пренесат бактерии към уретрата, тъй като са прекалено стегнати. Със сигурност, този тип бельо допринася най-много за развитие на инфекции на пикочните пътища (ох!).

►►► 8 мита за вагината, в които да спреш да вярваш

Пишкай след секс.

И преди! Технически погледнато, инфекциите на пикочните пътища са проблем на уретрата и това не е (!) същата дупка, като тази на вагината ти, но нека разясним няколко основни понятия. Най-добрият начин да избегнеш инфекции от рода на цистит (заболява ни само като прочетем думата) е пишкането преди и след секс. Така не задържаш урина в пикочния си мехур и намаляваш шанса за развъждане на бактерии в организма.

Бърши се отпред назад.

Може би не си спомняш какво ти е казвала майка ти, когато те е учила да пишкаш в гърне, а и правиш избърсването напълно автоматично. Но няма да е лошо да вложиш малко мисъл в цялото действие. Избърсването в посока от отгоре надолу намалява риска от проникване на бактерии от ануса ти във вагината и уретрата. Бактериите около и в ануса са безобидни, ако си останат на мястото. Пренесат ли се в друга зона, инфекцията ти е почти гарантирана.

Избирай внимателно презервативите и лубрикантите.

12 супер съвета за чиста *интимна* зона

Това че си купуваш една и съща марка презервативи от години, не означава, че няма други разновидности на пазара. Следващият път разгледай рафтовете внимателно и ще се увериш в думите ни. Същото се отнася и за лубрикантите. Тези на водна основа влияят добре на повечето хора. Но ако напоследък често се случва интимните ти части да са раздразнени след секс, след като си пробвала различни комбинации от презервативи и/или лубриканти, значи е време да посетиш гинеколога си.

Подхождай предпазливо към различните тампони и превръзки.

Необходимо е да си запозната с това от какво са направени. Скорошни проучвания сочат, че някои марки тампони съдържат химикали, наречени фталати, които докарват нарушения на ендокринната система. Диоксините пък, остатъчен продукт от избелването на тампоните, също могат да се срещнат в състава на тампоните, макар и в по-малки количества, отколкото в миналото (диоксините имат мутагенно, канцерогенно и имуноподтискащо действие). Така че, внимателно чети дребния шрифт на опаковките и си купувай превръзки и тампони, които не са ароматизирани.

Никога не си прави душ на вагината.

Гинеколозите от всички точки на земята ще ти кажат едно и също: душът не е нито полезен, нито нужен. Митът, че душът ще ти осигури скърцаща от чистота вагина е точно това – мит! Всъщност, душът може да ти създаде проблеми, като вкара някои вредни бактерии вътре, например фталати.

►►► 6 типа миризми на интимната зона и какво означават

Поддържай секс играчките си чисти.

Сигурни сме, че вече го правиш. Но за всеки случай, нека припомним: секс играчките ти трябва да се почистват добре между, хм, употребата им. Точно както не би носила един и същ чифт бельо няколко дни подред, не бива да използваш секс играчка няколко поредни пъти, без да си я почистила. В секс магазините се продават доста лъскави присобления, които приличат на миниатюрни микровълнови, в които можеш да почистиш вибратора си. Но не се изсилвай чак толкова – малко неароматизиран сапун и топла вода ще свършат същата работа.

Никога не слагай във вагината нещо, което първо е било в дупето ти.

Принципът е същият като при бърсането отпред назад. Бактериите в ануса ти са различни от тези в останалите части от тялото ти. Дръж нещата там, където им е мястото! Това се отнася за играчки, пръчки или мъжки полови органи.


Виж ощеНово в Cosmo