Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 новогодишни решения за здрава вагина

 

Оценка: (0/5)

 
 

Всяка седмица можеш да видиш десетки статии за вагината и то такива, които не са на сексуална тематика.

10 новогодишни решения за здрава вагина

Здравословното състояние на интимната женска зона се радва на огромен интерес, като хората разискват наболели проблеми като това какви са рисковете от кола маската и къде наистина живеят гъбичките.

Началото на годината е добър повод и ти да обърнеш повече внимание на твоято приятелка, вагината. Не се чуди откъде да започнеш, ние имаме верните отговори!

1. Тренирай я

Мускулите на таза поддържат матката, вагината, червата и пикочния мехур на местата им (сега като казахме всички тези важни, но неудобни анатомични думи още в началото, можем да си отдъхнем). С възрастта, мускулите на тазовото дъно започват да отслабват. Процесът се ускорява след бременност, раждане, качване на тегло, хроничен запек или всяка друга активност, която упражнява голям натиск върху мускулите в зоната. Правенето на редовни упражнения за мускулите на тазовото дъно не само подобрява тонуса им, но също подобрява контрола върху дебелото черво и пикочния мехур. Дори повишава чувствителността при секс.

10 новогодишни решения за здрава вагина

Как изглеждат упражненията? Седни или застани права, като коленете ти трябва да са разположени комфортно на малко разстояние едно от друго. Стегни мускулите на тазовото дъно, сякаш се опитват да избегнеш напишкване. Важно е да не стягаш мускулите на стомаха, дупето или бедрата през това време. Направи 10 малки контракции, по 10 секунди всяка. Увеличавай времетраенето постепенно, когато се почувстваш по-уверена. Можеш да започнеш и редуването на няколко по-бавни и дълбоки контракции, с по-дълги и плитки. Необходими са ти по три-четири подобни сесии на ден.

►►► 12 мита за женското здраве, в които да не вярваш

2. Избягвай вагиналните душове

Мит е, че на вагината и трябва щателно почистване, парфюмирани сапуни и дуп гелове за интимна грижа. Природата я е създала така, че да се почиства сама с естествените си секрети. Те съдържат добри бактерии, които я предпазват. Ако премахнеш бактериите, това може да доведе до инфекции – бактериална вагиноза и възпаления. Добра идея е да избягваш сапуните с аромати, геловете и антисептичните средства – те само нарушават баланса на pH във вагината и предизвикват раздразнения. Спри се на обикновени, дори бебешки сапуни, с които да измиваш зоната отвън (не вътре) всеки ден. По време на менструация, можеш да измиваш вулвата и повече от веднъж.

3. Помисли дали да не задържиш окосмяването

Пубисното окосмяване е естествена бариера, която поддържа вагината чиста и намалява контакта й с вируси и бактерии. Също така защитава деликатната кожа на външните полови органи. Освен че предпазва от кожни проблеми и заболявания, окосмяването също така не позволява на прах и патогенни бактерии да проникват в организма. Друга функция е поддържането на нормални нива на влага, което пък намалява риска от гъбични инфекции.

Жените, които премахват интимното си окосмяване, се подлагат на по-голям риск от венерически заболявания. Разбира се, пубисните косми не са непробиваем щит за полово предаваните болести, но пък благодарение на тях можеш да избегнеш контакта на кожа в кожа с човек, който страда от такива. Премахването на окосмяването създава предпоставка за възпаление на космените фоликули, оставяйки микроскопични ранички. Когато раздразнението се комбинира с топлата, влажна среда на гениталиите, патогенните бактерии започват да вилнеят с пълна сила.

►►► 11 неща, които си мислиш по време на кола маска

4. Потърси помощ, ако имаш много болезнен и продължителен цикъл

10 новогодишни решения за здрава вагина

Повече от половината жени изпитват регулярни болки за 1-2 дни по време на менструацията си, а други по-силни и траещи до самия край на цикъла. Вторият вариант е изключително неприятен и може сериозно да наруши качеството на живот на тези, които страдат от него. Запомни – не бива да страдаш в мълчание. Ако болките са наистина силни и продължителни, задължително поговори с гинеколога си. След щателен преглед, той ще може да ти препоръча адекватно лечение.

5. Не се притеснявай от газовете, които излизат от вагината ти

Газовете се появяват, когато във вагината навлиза въздух. Това се случва най-често по време на секс, когато мъжът пъхне вътре пениса си, пръст или секс играчка. Дълбок тласък или движение на тялото кара въздуха да излезе от там със звук, който наподобява излизането на газове от ануса. Същото може да се случи и по време на преглед при гинеколог, когато си поставяш тампон или тренираш. Дължи се още и на слаби мускули на тазовото дъно (припомни си точка 1). В „пръцкането“ няма нищо ненормално, нито пък представлява здравословен проблем. Приеми го с усмивка и не се притеснявай от него.

6. Не игнорирай странните симптоми

Кървенето или зацапването между две менструации е обичаен страничен ефект от контрацептивите. Може да бъде причинено още от стрес, физическо нараняване или вагинална сухота. Възможно е и причините да са далеч по-сериозни – полово предавано заболяване и дори рак на матката. Не се стряскай повече – ранно откритият рак е лечим, важното е да бъде хванат навреме.

Друг важен фактор – всяка промяна в тежестта, цвета и миризмата на излизащите от вагината ти течности са възможен индикатор за заболяване. Предупредителните знаци за вагинална инфекция са промяна в цвета и гъстотата, внезапна лоша миризма или прекомерна обилнос. Сърбежът и/или болката в долната част на корема и кръста също са предупредителни сигнали.

7. Сменяй си тампона редовно

10 новогодишни решения за здрава вагина

Токсичният шоков синдром (ТШС) е рядко, но животозастрашаваща бактериална инфекция, предизвикана от стафилококус ауреус. Макар учените да признават за връзката между ТШС и използването на тампони, конкретната причина не е напълно установена. Вярва се, че оставянето на тампона във вагината за дълъг период, създава благоприятна среда за развитието на бактерии.

►►► 7 неща, които вагината ти се опитва да каже

Тампоните трябва да се сменят на всеки 4 до 6 часа, в краен случай до 8 часа или когато е напоен с кръв. Също така е важно да използваш правилния размер тампон според това колко тежка точно е менструацията ти.

8. Прави си редовно цитонамазка

Цитонамазката се използва, за да установи наличието на абнормални клетки на шийката на матката. Всички жени трябва да си правят профилактична цитонамазка, като част от рутинният годишен профилактичен прелед. При жени над 65г. могат да се разреди честотата на цитонамазки на една на всеки три години. Този тест определя дали клетките са нормални, настъпили са възпалителни промени, има много ранни белези за предракови промени или вече съществува инвазивен карцином. Имай предивд, че е хубаво два дни преди теста да не си правила секс, да не си поставяла тампон или да си правила вагинален душ (тези средства биха могли да отмият или скрият някои патологични клетки).

9. Предпазвай се

Сексуално предаваните болести се предават от човек на човек при водене на необезопасен секс – както от вагинален, така и от анален или орален. Много от полово предаваните заболявания нямат първоначални симптоми – струва си да се тестваш, ако се чувстваш добре, но си правила секс без предпазни средства.

10. Научи се да обичаш вагината си

Числото на жените, които искат да им се направи операция на лабиите (лабиопластика), което ще рече намаляване на големите срамни устни, значително се е увеличило през последните години. Смисълът на лабиопластиката е да премахне чувството на дискомфорт при някои от жените, но само при тези, които наистина имат проблем. За другите това е само козметична процедура, която ще ги накара да заприличат на кука Барби там долу.

А това е ужасна грешка. Лабиитем, точно както и пубисното окосмяване, играят ролята на щит за бактериите, инфекциите и мръсотията. Природата ги е поставила там с цел. Те са с различни размери и форми, но всички са красиви. Скалпелът няма място там. Научи се да обичаш вагината си такава, каквато е!


Виж още



Ново в Cosmo