Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

 

Оценка: (0/5)

 
 

Какъв тип началници да очакваш, ако отиваш на ново работно място, и от коя страна най-добре да се доближиш да съответния тип бос. Ето какво ще ти разкажем по този въпрос.

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Какво казва зодията за кариерата ти - виж в галерията долу.

Какво казва зодията ти за твоята кариера

►►►Има начин да станеш любимка на шефа и ние ще ти го разкрием.

Няма какво да се лъжем – отминаха времената, когато човек се пенсионира на първата си работа. Днес е съвсем нормално на 4-5 години хората да търсят поредните предизвикателства, а с новата работа, идват и новите шефове. Те може да са абсолютно различни от предишния ти ръководител – от зли тирани до безразлични безделници.

Как да се сработиш с тях? Отговорът на този въпрос те очаква в редовете по-долу.

1. Воинът

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Уверен в себе си, харизматичен, обича новото, винаги е пълен с енергия и може да очарова хората около себе си. Такъв човек от самото начало на кариерата си е готов да рискува и да вдъхновява другите. С него екипът се справя успешно с трудностите. Колегите му са конкуренция, а подчинените му – средство за завоюване на още и още власт. За грешките ти пред него ще ти се наложи да отговаряш детайлно, в това число да изслушваш гневните му реплики и да търпиш агресията му.

Как да работиш с него:

Бъди максимално уверена в себе си. Поставяй си нови цели, постигай колкото се може повече висоти и максимално извличай полезна информация. Не спори с шефа си, но направи така, че той да разбере, че си професионалист и имаш знания и опит.

В галерията долу разкриваме тайните на успеха за всяка зодия. Намира своята.

Тайните на успеха за всяка зодия

2. Енергичният

 

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Такива хора бързо могат да те накарат да повярваш в идеите си, те реагират светкавично и са абсолютно свободни в изразяването. Много обичат да говорят и да мечтаят, да кроят планове за бъдещето, като изпипват всички детайли.

Как да работиш с него:

♦ Струва си да запомниш, че този тип началници се считат за герои, които ти трябва постоянно да хвалиш и превъзнасяш.

♦ Също така да реагираш и изпълняваш на мига молбите му, дори е желателно да е преди да те е помолил.

►►►Нов шеф на хоризонта. Ето как да действаш.

3. Оценяващият

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Обича точността във всичко, високото качество и акуратността. Предпочита да знае всички детайли. Повечето такива началници са перфекционисти. Подчинените му могат да го сметнат за прекалено взискателен и придирчив, но всичко това е заради педантичността им и вниманието към детайлите, които според него също трябва да се следят и да се изпълняват безупречно. Към всяко решение подхожда внимателно и винаги мери по седем пъти преди да отреже.

Как да работиш с него:

♦ Никога не закъснявай, не нарушавай деловия етикет. Ако има дрескод – спазвай го. С две думи – най-добре придържай се към всички правила, установени от началника.

♦ Ако ти предстои презентация пред шефа или изпълнението на някоя отговорна задача, подготви си железни аргументи, направи справки, таблици, за да го убедиш, че си компетентна и той може да ти се довери.

4. Хармоничният

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: За този тип хора са важни отношенията и хармонията във всичко, затова те не обичат много промените, особено глобалните. Винаги изглеждат добри и приятни в очите на другите. Такива началници усещат отговорността си за това колко подчинените им са успешни и щастливи на работното си място. Заради любовта си към стабилността и постоянството те много рядко се решават на кардинални промени.

Как да работиш с него:

♦ Не се опитвай да му се подмазваш: това изобщо не е този тип, на когото подобен подход ще се хареса. По-скоро той ще сметне подобно поведение за подозрително и странно.

♦ Искаш да си незаменим кадър? Тогава поеми мръсната работа, която той не иска да изпълнява, например да съобщаваш неприятните новини на екипа.

5. Монархът

Характеристика: Такъв шеф, ако иска, винаги ще намери грешка в действията на своите подчинени. На него му е важно в каква обстановка работи, как изглежда и колко подходящи са хората около него. Такива началници винаги се убедени, че са прави, и никое друго мнение няма да ги сломи. Те спокойно налагат солени санкции в екипа си, могат да те глобят и дори да те уволнят за някакво дребно провинение.

Как да работиш с него:

♦ Не се опитвай да се конкурираш с началника си, а по-добре си партнирай с него. Съветвай се с него, преди да вземеш решение, което ще повлияе на целия работен процес. Не разчитай на това, че шефът ти ще се съобрази с твоето мнение: идеите ти ще бъдат забелязани и одобрени, само ако са логично продължение на неговите идеи и мисли.

►►►Разкрий кои са уменията, на които никой шеф няма да те научи.

6. Хамелеонът

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Този човек е способен да променя настроението и отношението си по-често, отколкото можеш да си представиш. Днес той може да си говори с теб мило и да одобрява всички твои идеи и предложения, а утре да ги разбие на пух и прах. Едва ли някой може да разбере какви са причините за поведението му. Дори не си струва да се опитваш.

Как да работиш с него:

♦ Задължително отразявай заповедите документално, защото утре той може (а и ще го направи) да промени мнението си, а с тези „веществени доказателства няма как да спори с теб.

♦ Бъди готова за манипулации, защото този тип шефове могат майсторски да изучат твоите слаби места и болните ти точки и да сипят сол в раната в удобен за тях момент.

7. Демонстраторът

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Способен е да измъча служителя до краен предел и да изстиска от него каквото може. Шефът ти гледа на сътрудниците като на хора, на фона на които самият той може да изпъкне. Не е възможно да проявиш самоинициатива, която не му е по вкуса: това ще бъде пагубно. Такъв човек често наема на работа хора, основавайки се не на квалификациите и професионализма им, а на това колко даден човек е готов да го превъзнася, уважава и хвали.

Как да работиш с него:

♦ Не разчитай кой знае колко на това, че ще успееш да го впечатлиш, по-добре просто изпълнявай работата си възможно най-добре и тогава може би ще се появи шанс да получиш минимално одобрение.

♦ Ако шефът ти се е разкрещял срещу теб, не си струва да му показваш емоциите си, до нищо добро няма да доведе това.

8. Дилетантът

Характеристика: Най-вероятно този човек е станал твой шеф, не заради знанията и уменията си, а заради познатите и връзките, с които разполага. Некомпетентността му и нелогичността на решенията се забелязват веднага от новопостъпилите, въпреки всичките му усилия да се покаже като строг и мъдър началник. Често до такъв шеф се появява „таен самозванец“, който навива екипа да разкарат дилетанта. А той с всички сили се опитва да се задържи на длъжността, отървавайки се за тази цел с всички „непокорни“ и бунтари.

Как да работиш с него:

♦ Ако искаш да си „волна птица“ и не желаеш ръцете ти да са вързани, то поддържай във всичко началника си, бъди негов съюзник.

9. Деспотът

Воин или деспот е шефът ти и как да работиш с него

Характеристика: Авторитарен стил на управление, много строг с подчинените си, понякога дори прекалено. По-лесно от детска игра е да го извадиш от равновесие: та той е готов да се взриви заради дреболия, а ако се е случило нещо по-голямо – ще му е необходимо успокоително (мента, глог, валериан няма да свърши работа). Такъв човек никога не признава провалите си, дори те да са прекалено очевидни, а всяка инициатива, идваща от подчинените му, веднага бива потушена.

Как да работиш с него:

♦ Ако не си настроена да воюваш с такъв началник, то винаги дръж чувствата и емоциите си вътре в себе си. Оставай спокойна и невъзмутима, в противен случай поражението ти е гарантирано.

♦ За да не изглеждаш пораженски в очите му, задавай въпроси, които те интересуват, а не търкай само столовете по събиранията на колектива.


Виж ощеНово в Cosmo